E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemPetrol için Bağdat beklenmedi!---

Petrol için Bağdat beklenmedi!

Petrol için Bağdat beklenmedi!
15 Şubat 2014 - 07:47 borsaningundemi.com

Kuzey Irak'tan alınan petrol için merkezi hükümet olan Bağdat'la görüşülmediği ortaya çıktı

Kürt kaynakları Ceyhan’da depolanan petrolün 90 milyon dolarlık bir bölümünün Singapur’a satıldığını iddia etti. Barzani’nin de Erdoğan’dan, bu paranın aktarılmasını istediği öne sürüldü.

Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre; Boru hattıyla Kuzey Irak’tan Türkiye’ye akıtılan, Irak merkezi yönetiminin tepkisi üzerine satış yapılamadığı için Ceyhan’da depolanan Kürt petrolünün geleceğini görüşmek üzere İstanbul’a gelen Irak Kürdistan Bölgesel Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la İstanbul’da biraraya geldi. Kuzey Irak’ta yaşanan ekonomik bunalım nedeniyle dikkatlerin çevrildiği görüşmeyle ilgili çarpıcı iddialar ortaya atıldı. Kürt kaynaklarında, Ceyhan’da depolanan petrolün Singapur’daki Trans Petroleum aracılığıyla satıldığı ve 90 milyon dolar paranın Halk Bankası’na yatırıldığı iddiası yer alırken, Barzani’nin görüşmede Başbakan Erdoğan’dan, petrolden elde edilen payın Kürt yönetimine aktarılmasını istediği öne sürüldü.

Dün özel uçağı ile İstanbul’a gelen Barzani, akşam saatlerinde Başbakan Erdoğan tarafından kabul edildi. Görüşmeye Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Kürdistan Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Havrami de katıldı. Görüşmede ağırlıklı olarak Türkiye’ye akıtılan petrolün geleceği ve Erbil-Bağdat arasında gerilime neden olan bütçe payı ve petrol sevkıyatına yönelik sorunlar ele alındı.

Maaşları işadamları ödedi

Kürt medyasında ise Bağdat’ın engel çıkarması üzerine Ceyhan’da depolanan Kürt petrolünün, Singapur Petroleum firması aracılığıyla satıldığı iddiası yer aldı. Kuzey Irak’taki Kürt kaynaklarının iddiasına göre, 90 milyon dolar civarında olduğu öğrenilen para Halk Bankası’na yatırıldı. Ancak Bağdat yönetimi ile sorun çözülemediği için para Kürt bölgesine aktarılamadı. İddiaya göre, yasalar uyarınca Bağdat’ın onayının alınması halinde Kürt yönetimine petrolden elde edilen gelirin yüzde 17’si aktarılacak.

Bağdat yönetiminin, geçtiğimiz yıl 13 Aralık’ta Ceyhan’a akıtılan Kürt petrolünün gelirinin ABD bankasına yatırılması kararına rağmen, Türkiye ve Kürt yönetimi, paranın Halk Bankası’na yatırılması konusunda anlaşmaya varmıştı. Barzani, petrol satışı konusunda Bağdat yönetimini ikna etmek için bir süredir Türkiye ve Bağdat arasında mekik dokuyor. Bağdat ise Kürt bölgesine misilleme yaparak gelirlerde kesintiye gitti. Bu durum bölgede maddi anlamda sıkıntı yarattı. Özellikle Süleymaniye’de güvenlik alanında görev yapan peşmerge, polis teşkilatı ve resmi kurumlardaki memurlara iki aydan bu yana maaş ödenemiyor. Çalışanların maaşları işadamlarından toplanan para ile ödendi. Hükümet tasarruf kapsamında bakanlık bütçelerinde yarı oranında kesintiye giderken kemer sıkma politikası uygulandı. Büyük maddi krizin yaşandığı bölgede hükümet para arayışına girdi. Bu kapsamda Türkiye ile petrol görüşmelerine hız verildi.

‘Bağdat beklenmedi’

Kürt medyasındaki iddialara göre, Ceyhan’da depolanan petrolün satışı için Bağdat’ın oluru beklenmedi. Satış için uluslararası petrol şirketleri ile görüşmeler yapıldı ve kısa süre önce Singapur’lu Trans Petroleum’la anlaşma sağlandı. Anlaşma kapsamında petrol satışına başlandı. Petrol satışından elde edilen 90 milyon dolar ise Halk Bankası’na yatırıldı. Petrol satışından pay almak için Barzani dün acil olarak geldiği İstanbul’da Başbakan Erdoğan’la biraraya geldi. Barzani, bölgede yaşanan maddi krizi aktararak Bağdat hükümetinin oluru beklenmeden Kürt bölgesi için ayrılan payın biran önce aktarılmasını istedi. Uzun süren görüşmede Barzani, Başbakan Erdoğan’ı ikna etmeye çalıştı.

Kritik konular

Başbakan Erdoğan’la Barzani görüşmesinde, Suriye ve Kürt bölgesi Rojava’daki gelişmeler, Öcalan ve Barzani arasında süren mektup alışverişi ve Kürt Ulusal Kongresi’ne yönelik gelişmeler konusu da ele alındı. Erbil kaynaklı Rudaw gazetesi ise İstanbul görüşmesinin petrol ihracatı, Erbil-Ankara ilişkileri kapsamında gerçekleştiğini duyurdu. Barzani’nin Basın Danışmanı Sami Erguşi, görüşmenin içeriğine yönelik açıklamasında, “Görüşmede Kürdistan bölgesi ile Türkiye ilişkileri, petrol sorunu ve son bölgesel değişmeleri müzakere edildi” dedi.

Petrol alan şirketlere dava

Basnews ajansı ise Irak Hükümetinin, Kürdistan Bölgesi’nin petrolünü satın alan petrol şirketlerine dava açılması için hükümet avukatlarına talimat verdiğini duyurdu. Geçtiğimiz ay Kürdistan Bölgesi’nin Türkiye üzerinden dünya piyasalarına ulaştırdığı petrol miktarının 60 bin varili geçtiği kaydedildi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • koyuns15 Şubat 2014 15:26

    o petrolün adı türkmen petrolüdür ama millet öyle bir uyutuluyorki sınırımda birleik etnik bir devlet adım adım kuruluyor bunun karşılığında da el altından birilerinin zengin edilmesi pahasına ırak ve suriyedeki türkmenler bugüne kadar neden güçlendirilmedi de sadece bir etnik taraf sürekli kollanıp güçlendirildi çünkü koyunu bol bir ülkeyiz