E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol geriliyor---

Petrol geriliyor

Petrol geriliyor
24 Mart 2015 - 08:36 borsagundem.com

Petrol fiyatları ABD stok verisi öncesi düşüş gösterdi

Petrol, 1 aydan uzun bir sürenin en büyük iki günlük rallisini yapmasının ardından ABD stoklarının rekor seviyeden yükseliş gösterdiği spekülasyonları ve Çin ekonomisinin yavaşladığı işaretleri ile geriliyor.

Petrol vadelileri, New York’ta yüzde 1.4 kadar düşüş gösterdi. Energy Information Administration’ın Çarşamba günü açıklayacağı ABD petrol stoku verisi öncesinde Bloomberg News anketine katılan analistler stokların 20 Mart’ta sona eren haftada 4.75 milyon varil artış gösterdiği tahmininde bulunuyor. HSBC Holdings Plc ve Markit Economics’e göre dünyanın ikinci en büyük petrol tüketicisi Çin’in imalat sanayi göstergesi 11 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Petrol, Şubat ayındaki rekor seviyesinden yüzde 13 geriledi. ABD stokları ve üretimi 30 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı. Dolardaki gerilemenin yatırım aracı olarak emtianın görünümü desteklemesi ile vadeli kontratların fiyatı geçtiğimiz ki günde yüzde 7.9 yükselerek 13 Şubat’tan bu yana en büyük artışı kaydetti.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, “Stoklarla ilgili beklenti gerçekleşirse bu mevcut senaryoya bakıldığında ve rekor seviyeler dikkat alındığında güçlü bir artış olur. Piyasa dikkatini stoklara çeviriyor. Artan üretimin depolama sıkıntısını beraberinde getirmesi arz tarafını zorlayabilir” dedi.

Mayıs vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı Nymex elektronik işlemlerde 67 sent kadar gerileyerek varil başına 46.78 dolara geldi ve Singapur saati ile 13:14’te 46.86 dolardan işlem gördü. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 46 aşağısında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 12 geriledi.

Mayıs vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 45 sent kadar veya yüzde 0.8 düşüş göstererek varil başına 55.47 dolardan alıcı buldu. Kontrat Pazartesi günü 60 sent değer kaybederek 55.92 dolara inmişti. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 8.64 dolar seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)