E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Rusya’nın Ukrayna işgalinin ve batının Rusya’ya uyguladığı ekonomik yaptırımların ardından sıkışan petrol piyasası, dünyanın en büyük petrol üreticilerinden Suudi Arabistan’ın Yemenli Husilerle girdiği çatışma nedeniyle ikinci bir riskle boğuşmak zorunda kalıyor.
Geçtiğimiz hafta Yemenli Husilerin Suudi Arabistan’ın petrol devi Saudi Aramco tesisini vurması sonrası petrol fiyatları artmıştı. Son olarak cuma günü de benzer bir saldırı haberi geldi. Husiler bu kez Cidde’de yer alan Aramco tesislerini hedef aldı. Tesisin yakıt deposunda yangına neden olan saldırı sonrası Suudiler Yemen’e hava saldırıları başlattı.
Suudi Arabistan ayrıca petrol arzının risk altında olduğu konusunda uyarılarda bulunarak ABD’yi Husilerden gelen saldırılara karşı yardıma çağırdı.
ARZ ENDİŞELERİ FİYATLARI ARTIRIYOR
Yemenli Husilerin bu petrol tesislerine düzenlediği saldırılar dünyanın en büyük enerji ihracatçılarından olan Suudi Arabistan’ın yapacağı üretim konusunda endişelerin armasına sebep oldu. Arz endişeleri ise petrol fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı yaratmaya başladı.
Saldırı sonrası Brent petrol vadeli işlemleri haftanın son gününde yüzde 1,36 artışla 119 dolardan işlem görürken Batı Teksas ham petrolü ise yüzde 1,39 artışla 112 dolar seviyesinden haftayı kapattı.
‘KÜRESEL EKONOMİYİ ETKİLEMEYE ÇALIŞIYORLAR’
Konu ile ilgili bilgi veren Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Turki el-Maliki, devlete ait petrol üreticisi Saudi Aramco’nun Kuzey Cidde Fabrikasındaki yakıt tanklarının alev aldığını söyledi. El-Maliki ayrıca, “Bu agresif tırmanış petrol tesislerini hedef alıyor ve enerji güvenliğini ve küresel ekonomiyi etkilemeye çalışıyor” dedi.
Cidde’deki son saldırıda hedeflenen depolama sahası, Suudi Arabistan’ın iç piyasasına üretim yapıyor. Ancak saldırılar küresel petrol ticareti yapanları yine de endişelendiriyor. Halihazırda petrol piyasasının oldukça gergin olması nedeniyle bölgede çatışmaların şiddetlenmesi, saldırıların diğer üretim tesislerine de yayılabileceğini gösteriyor.
KÖRFEZ’DEKİ ÇATIŞMALAR FİYAT ARTIŞINA KATKIDA BULUNDU
Petrol fiyatları Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettiği tarih olan 24 Şubat'tan itibaren tırmanışa geçmişti.
Bu tarihten sonra kademeli olarak yükselen petrol fiyatları ABD ve İngiltere'nin Rus petrolüne yaptırım açıklamasının ardından Brent petrolü varil başına 140 dolar seviyesine yaklaşmış, sonrasında 100 dolar seviyesine kadar düşse de yine kademeli olarak artarak 120 Dolar seviyelerine tırmanmıştı.
Bunun yanında Körfez’den gelen çatışma haberleri de petrol fiyatının artmasına katkıda bulundu.
Petrol piyasası bu gelişmeleri izlerken fiyatlardaki artışlar akaryakıt fiyatlarına da yansıyor. Akaryakıt fiyatlarındaki artış da enflasyonla boğuşan küresel piyasaları zor durumda bırakıyor. Akaryakıtın yükselmesi sonucu halihazırda zor durumda olan lojistik sektöründe maliyetlerin artması fiyatları da yukarı yönlü baskılıyor.
Petrol piyasasındaki yükselişin yurt içinde de pompa fiyatlarına yansıması bekleniyor. Petrol fiyatları, Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının doğrudan belirlenmesinde önemli bir etken. Tamamlanmış petrol ürünleri ham petrolden rafine edildiği için, ham petrolün fiyatının artması durumunda tüm tamamlanmış ürünlerin fiyatları da artıyor.
(Sözcü)
Spiegel: Almanya, Rus petrol ithalatını yarıya indirecek!
Petrol fiyatlarında yukarı yönlü ivme devam ediyor
Goldman: Petrolde 200 dolar ABD'yi resesyona sokar
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
ABD nin adamlarına sudi tesislerini vurdurttular.bilerek yapıyorlar ki petrol fiyatları yükselsin denilmektedir.bende aynen katılmaktayım.
yiğit husilerin bombardımananını destekliyorum.tam savaş olmasa bile en azından küçük bir dokunuş.petrolün varil fiyatının bu gidişle 200 dolarlar olması kaçınılmaz.savaşı bu yüzden seviyor ve destekliyorum.
Haklı Ethem bey,eskilerin yüzünden hep sümerbankı sattılar,sekayı sattılar,şeker fabrikalarını sattılar önüne çıkanları sattılar hatta tarımı bile sattılar kendi fındığımızı elin italyanından tütünümüzü philip denen dürzüden alır olduk yani o fabrikayı sattılar bu fabrikayı sattılar zamanında ne diyorlardı devlet üretmez değilmi sayın Sancak?? Kalmadı bir şey satacak.
Bugün ne değişti ?yağlı tohum ,soya,mısır, mercimek , bilimum bakliyat ,et ithal eden duruma gelmiş ülke halâ üretimden bahsediyorsunuz gerçekten çok yazık. Gelinen noktada görüyoruz ki; ülke için en büyük tehlike siyasal İslam'dır
Sayın Hakan belli ki siyasal İslam kavramını anlamamışsınız, yorumunda hdp seviciliği de yok bilakis hiçbir hareketini onaylamam ,alkol de zinhar kullanmam lakin beni dinsizlikle itham etmişsiniz üzücü gerçekten
Yallah tazzik 5.kol çalışıyor
Sen Hdp ye iki kelime konuşama dindarlara hergün laf çak Ulan adam dindar diye siyaset yapamayacak mı Senin korkun vicdan vicdan Biri sana dur desin istemiyorsun Ama şunu bil senin gibi dinsisizlerin siyaseti de korkunç olur Biz azda olsa içinde Allah korkusu olanları senin gibi rakı leblebicilere tercih ederiz
Eskiden dinci derlerdi, tani dinin ticaretini yapan din satan , şimdi görüyorumki bu dinciler gerçekten bu ülke için zararmış, birisi yunan işgalini savunur birisi başkasının ülkesine saldırana tapar, birde güzelim dinimizi milletin kafasında kirlettiler, Ey Allahım bunları görüyorsun
Suudiler ,Yemenlilere karşı Abd den yardım istemiş. Abd nin Arabistan ve Katar'da sayısız üsleri var. Husiler saldırıyorsa demek ki korkmadıkları bir şey var
Bu adamın beyni sulanmış, na yani başkasının toprağına saldırmak meşrumu, unutmayın dünde bizim toprağımıza saldırmışlardı Atatürk sayesinde bağımsızlığımıza kavuştuk, ukrayna da bağımsız bir ülkedir, putin de ceberrut mütecaviz haydut gibi bir adamdır, senin gibilerde putin gibilerinin kıçını yalasın
Ethem sancak önce borsa da hisselerine sahip çıksın...adese...ittifak hld sürünüyor..
Bunlar hükümetide arkasına alıp ihlaslar gibi vatandaşı madur etmeye alışmışlar.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:18)