E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dünyanın en büyük emtia ticaret firmalarından biri olan Trafigura petrol fiyatlarının bu yıl “parabolik duruma” geçebileceği konusunda uyardı. Financial Times’ın haberine göre petrol fiyatlarındaki yükseliş enflasyonu rekor seviyelere taşıyabilir ve ekonomik büyümede yavaşlamayı tetikleyebilir.
Trafigura CEO’su Jeremy Weir, Ukrayna işgali sonrası Rusya’ya uygulanan yaptırımların enerji piyasasını kritik bir noktaya taşıdığını söyledi. Weir işgalden önce dahi düşük yatırımlar nedeniyle arz sıkışması yaşanmakta olduğuna dikkat çekti.
Weir açıklamasında, “Kritik bir durumdayız. Önümüzdeki altı ayda gerçekten de bir problem yaşayacağımızı düşünüyorum. Bir kez parabolik duruma gelirsek piyasa hareketlenebilir ve fiyatlar oldukça fazla yükselebilir” ifadelerine yer verdi.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre parabolik hareket genellikle bir malın fiyatının ani bir şekilde artması ve parabol eğrisini taklit ederek şimdiye kadar görülmemiş yüksekliklere ulaşması anlamına geliyor.
Korkutan petrol fiyatı öngörüsü
Weir önümüzdeki aylarda petrolün varil fiyatının 150 dolara yükselebileceğini söyledi. Bu yükselişin sebebi ise Rusya’nın petrol ihracatını Avrupa’nın dışına kaydırmaya çalışması sonucu oluşacak tedarik zinciri sıkışmaları.
Perşembe günü itibariyle Brent petrol %0,4 düşüşle varil başına 123 dolar civarında işlem görüyor. Uluslararası petrol fiyat göstergesi 2008 Küresel Finans Krizi sırasında varil başına 147 doları görerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmıştı.
Trafigura CEO’sunun yaptığı son uyarıya göre küresel ekonomi enerji krizinin en kötü dönemine henüz ulaşmadı. Dev firmaya göre halihazırda sıkışmış olan küresel petrol arzı Rus petrolü üretiminin daha da düşmesi durumunda çok daha zorlu bir konuma ulaşabilir. Fiyatları düşürmek içinse çok az sayıda seçenek bulunuyor.
JPMorgan CEO’su Jamie Dimon da geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada petrol fiyatlarının bu yıl varil başına 150 veya 175 dolar civarına ulaşabileceği konusunda uyarmıştı. Goldman Sachs analistleri ise petrol fiyatlarının üçüncü çeyrekte varil başına 140 doları geçebileceğini söylemişti.
Diğer emtialarda da yükseliş bekleniyor
Weir ayrıca bakır ve lityum gibi metaller dahil olmak üzere diğer emtia fiyatlarında da yükselişler olabileceğine dikkat çekti. CEO’ya göre bu yükselişle küresel ekonomik büyümede ağırlığını hissettirebilir ve sonuç olarak talebe zarar vererek yavaşlamayı tetikleyebilir.
Trafigura yöneticisi, “Bir süre için çok yüksek enerji fiyatları görürsek, sonunda talep çöküşüyle karşı karşıya kalacağız. Bu seviyelerin sürdürülmesiyle birlikte küresel büyümenin devam ettirilmesi sorunlu olacaktır" dedi.
Rusya’nın petrol üretimi halihazırda günlük 1,3 milyon varil düşmüş durumda. Bu rakam küresel petrol talebinin %1’ine işaret ediyor. Weir, ülkenin rafine dizel ve benzin ürünlerinin üretiminin de benzer miktarda düştüğünü söyledi.
Petrol çok daha uzaklara taşınacak
Avrupa'nın geçen ay Rus petrolünün denizden ithal edilmesini yasaklamayı kabul etmesiyle ve Rus petrolünü taşıyan gemilerin AB ve İngiltere sigorta pazarlarına erişiminin yasaklanmasıyla Rusya’daki üretimin daha da düşme riski bulunuyor.
Geçtiğimiz hafta Rusya’nın da dahil olduğu petrol ihraç eden ülkeler topluluğu olan OPEC+ ittifakı petrol üretiminin bir miktar artırılması konusunda anlaşmaya varmıştı. Fakat bu anlaşma fiyatlardaki yükselişi engellemiş gibi gözükmüyor.
Trafigura, Ukrayna'nın işgalinden önce Rusya'nın devlet destekli petrol firması Rosneft'in denizden ham petrol taşımacılığı operasyonlarının en büyük ihracatçısıydı.
Weir, Rusya'nın daha önce Trafigura'nın küresel işinin yüzde 6'sını temsil ettiğini belirterek, şirketin ülkedeki ilişkilerini büyük ölçüde artırdığını da sözlerine ekledi.
Trafigura, Rusya'dan yalnızca "sınırlı" miktarda izin verilen rafine ürünün ticaretini yapıyor ve Rus ham petrolüne yönelik tüm ticareti durdurdu. Firma Rusya’nın kuzeyinde Rosneft’in gerçekleştirdiği Vostok petrol projesine yatırımlarını dondurdu.
Weir enerji fiyatlarındaki rekor artışlara rağmen petrol talebinde yavaşlamaya dair çok az işaret olduğunu belirtiyor. CEO korona virüs kısıtlamaları sırasında yüksek miktarda tasarruf elde eden tüketicilerin de etkisiyle ekonominin hala güçlü bir şekilde büyümekte olduğunu söyledi.
Eski rafinerilerin hizmet dışı bırakılması ve yeni kapasiteye yatırım yapılmaması, rafine ürünlerin müşterilere ulaşabilmesi için çok daha uzak bölgelerden sevk yapılması gerektiği anlamına geliyor. Avrupa'ya büyük miktarda dizel yakıt satan Rusya'dan gelen tedarik kaybı ise durumu özellikle akut hale getiriyor.
Weir konuyla ilgili açıklamasında, “Variller çok daha uzak mesafelerde hareket etmek zorunda. Bu eskisine göre sorunlu ve daha az verimli bir durum” ifadelerine yer verdi.
Petrol fiyatlarında güçlü seyir sürüyor
Artan petrol fiyatlarının suçlusu Amerikan Doları mı?
ABD, petrol fiyat tahminini yükseltti
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
TÜM ÜLKELER PETROL ÜRÜNLERINDEKİ TALEBİ AZALTMAK İÇİN TEK ÇİFT PĹAKA UYGULAMASINA BAŞLAMALI
Amerikanın canına minnet.. Ukraynayla Rusya orda birbirini yerken Amerika Brent petrol yükselişinden kazanacağı paraları hesaplayıp ellerini ovuşturuyodur..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:55)