E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıPetrol fiyatları yüksek stoğa rağmen yükseldi---

Petrol fiyatları yüksek stoğa rağmen yükseldi

Petrol fiyatları yüksek stoğa rağmen yükseldi
03 Mart 2016 - 09:13 borsagundem.com

İkon Menkul Değerler, sabah raporunda piyasadaki gelişmeleri değerlendirdi.

Küresel piyasalardaki en büyük problemlerden biri haline gelen enflasyon ve düşük enflasyon sonuçlarına sebep olan ise 2008 dip seviyelerinin de altına gelen petrol fiyatları. Son dönemde petrol üreticisi ülkeler arasında görüşmeler daha da sıklaşarak fiyatları arttırma çabası olumlu. Ancak henüz piyasanın toparlanması için daha büyük adımlar atılması gerekiyor. Dün akşam açıklanan petrol stok verileri de beklentilerin oldukça üzerinde 10.374M olarak açıklandı. Bu kadar yüksek stok verisine rağmen petrol fiyatlarında kalıcı bir düşüş yaşanmadı. Bunun için birkaç sebep sayabiliriz. Öncelikli olarak petrol üreticisi ülkeler, Mart ortasında yeniden bir araya gelecekler. Bu görüşmede arzı azaltma çabaları ortaya çıkabilir beklentisi ön plana çıkmaya başladı. Rusya ise diğer ülkelere nazaran somut adımlar atmaya başladı. Rus petrol şirketleri bu sene üretimlerini azaltacaklarını duyurdu. Hatta Devlet Başkanı Putin, dün bizzat yapmış olduğu açıklamada Rosneft petrol şirketinin %2 kısıntıya gideceğini belirtti. Önemli bir petrol üreticisinin hamle yapmaya başlaması, benzer hamlelerin diğer ülkelerden de gelebileceği beklentisini arttırdı. Son olarak ise açıklanan küresel büyüme rakamları korkulduğu gibi olmadı. Özellikle ABD tarafındaki öncü büyüme göstergeleri beklentilerin oldukça üzerinde gelerek, emtialar tarafında yeni taleplerin gelebileceği izlenimini oluşturmuş oldu. Bu yüzden fiyatların geçen aylara göre güçlü durduğunu söyleyebiliriz.

Ancak fiyatlar tarafına baktığımızda, ham petrolde 38 dolar seviyesi ulaşılmadıkça orta vade de bir yükselişten bahsetmemiz henüz erken. Şubat sonundan itibaren devam eden daralan kanal görünümü, petrol tarafından yakın bir zaman içerisinde sert bir kırılım olacağına işaret ediyor. Daralan kanalın üst bandı 35.90 seviyesine denk gelirken, bu bölgenin aşılması halinde güçlü bir yükseliş trendinin başladığından bahsedebiliriz. Alt taratlarda önemli destekler ise 32-31 dolar seviyeleri.

İkon Menkul Değerler

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)