E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD ekonomisini zor duruma sokan ve enflasyonun yükselmesine neden olan petrol fiyatlarındaki artış, başta ekonomistler olmak üzere stratejistler ve analistlerin odağında.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, tarihi gerçekler ışığında oldukça olumsuz bir gelişme olarak kabul edilen petrol fiyatlarındaki artışın başta ABD ekonomisi olmak üzere küresel ekonomide büyük hasarlar bırakmasından endişe ediliyor. Ancak asıl soru, bu yükselişin nedeninde düğümleniyor.
4 itici güç
MarketWatch’tan William Watts’ın haberine göre, Eylül ayı sona ererken, petrol vadeli işlemleri varil başına 100 dolar eşiğinin çok yakınında bulunuyor ve petrol fiyatları küresel finans piyasalarına şok dalgaları gönderen baş döndürücü yükselişini sürdürüyor.
Mizuho Securities'in enerji vadeli işlemleri genel müdürü Robert Yawger, bu yükselişin ana itici güçlerine dair kısa bir özet geçiyor ve 4 önemli etkeni sıralıyor…
Suudi üretimi kesintiye uğradı
Listenin başında Suudi Arabistan'ın Haziran ayında petrol üretimini tek taraflı olarak günde 1 milyon varil azaltacağını açıklaması yer alıyor. Yawger, paylaştığı notta, daha sonra Ağustos ve Eylül aylarına kadar uzatılan ve ardından 2023 yılının geri kalanına ‘ustalıkla aktarılan' bu üretim kesintisinin yükselişin ana katalizörü olduğunu söylüyor.
Cushing'de yastık yok
ABD'de yurt içi arzın kısıtlı olması alarm zillerinin çaldığını gösteriyor. Enerji Bilgi Yönetim İdaresi (Energy Information Administration) ham petrol stoklarının 2 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesi olan 413,3 milyon varile düştüğünü bildiriyor.
Ancak odak noktası, New York Ticaret Borsası petrol vadeli işlemlerinin dağıtım merkezi olan Cushing, Oklahoma'daki tedarikler üzerinde. Tedariklerin Temmuz 2022'den bu yana en düşük seviye olan 21,958 milyon varile gerilediği görülüyor. Cushing'deki depolama 2014'ten bu yana 20 milyon varilin altına düşmedi ve ABD'nin en büyük depolama tesisinde olası bir düşüş baskısı nedeniyle operasyonel zorluklar yaşanma ihtimaline ilişkin gerginlikler bulunuyor
Kârlı ürünler
Yawger, rafine edilmiş ürünlerden elde edilen büyük kârın rallinin çoğunda yükselişe yol açtığını belirtiyor. Yatırımcılar, bir varil ham petrolün satın alma fiyatı ile benzin ve dizel yakıt gibi bundan rafine şekilde elde edilebilecek ürünler arasındaki farkı ölçen ‘crack spread’e odaklanıyor. Bir varil ham petrol ile rafine edilmiş ham petrol ürünleri arasındaki genel fiyatlandırma farkını ifade eden ‘crack spread’ ne kadar geniş olursa, rafinerilerin ham petrolün ürüne dönüştürülmesi talebi de o kadar fazla oluyor.
Yawger, kalorifer yakıtı ‘crack spread’inin 25 Ağustos'ta varil başına 58,17 dolar ile dokuz ayın en yüksek seviyesine ulaştığını ve Eylül ortasına kadar varil başına 50 doların üzerinde ve ‘normalin üzerinde yüksek’ kaldığını söylüyor. Analist, ancak son zamanlarda ürünlerin ham petrol tarafından geride bırakıldığını ve kalorifer yakıtı ‘crack spread’inin Çarşamba günü iki ayın en düşük seviyesi olan 40.595 dolara düştüğünü belirtti.
Spekülatörler devreye giriyor
Yawger'in gözlemine göre, spekülatörler ham petrole hücum etmeye devam ediyor ve yatırımcıların sözde taahhütleri olarak adlandırılan hükümet verileri, 19 Eylül'de sona eren hafta itibarıyla net uzun spekülatif sözleşmelerin 294.396 seviyesinde olduğunu gösteriyor. Yawger, bir sonraki güncellemeyle bu rakamın daha da artmasını bekliyor.
Aşırı spekülatif pozisyonlar elbette zıt bir gösterge olarak görülebiliyor ve spekülatörlerin pozisyonları tasfiye etmeye zorlanması durumunda yönün keskin bir şekilde tersine dönmesine neden olabiliyor.
Ham petroldeki yükseliş, enflasyon üzerindeki etkileriyle birlikte, Hazine getirileri ve ABD dolarındaki artışta bir faktör olarak gösteriliyor. Bu da hisse senetlerindeki volatiliteye katkıda bulunuyor ve önde gelen ABD gösterge endeksleri olan S&P 500 ve Dow Jones’un Eylül ayında kayıplar yaşanmasına neden oluyor.
Petrol, kısa bir düşüşün ardından tekrar yükselişte
David Rosenberg: Resesyon öncesi en önemli sınav petrol fiyatları
ABD'nin ticari ham petrol stokları geriledi
Petrol, son bir yılda ilk kez 95 doları gördü
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:02)