E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol fiyatları enflasyonu düşürebilir---

Petrol fiyatları enflasyonu düşürebilir

Petrol fiyatları enflasyonu düşürebilir
09 Kasım 2014 - 13:54 borsaningundemi.com

TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Maggio,"Petrol fiyatlarındaki gerileme, Türkiye'de enflasyonu yüzde 0,9 düşürebilir" dedi

TD Securities Gelişen Piyasalar Kıdemli Stratejisti Christian Maggio, petrol fiyatlarındaki gerilemenin Türkiye'de enflasyonu yüzde 0,9 düşürebileceğini cari açığın Gayrisafi Yurtiçi Hasılaya (GSYH) olan oranını ise yüzde 1,2 azaltabileceğini kaydetti.

Maggio, olumlu etkilerin görülebilmesi için petrol fiyatlarındaki bu düşüşün birkaç ay sürmesi gerektiğini bildirdi.

Maggio, petrol fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'nin enflasyon ve cari açığını olumlu etkileyebileceğini belirtti.

Petrol fiyatlarının yüzde 20 daha değer kaybedebileceğini ifade eden Maggio, bu düşüşün Türkiye'de enflasyonu yüzde 0,9 düşürebileceğini, cari açığın Gayrisafi Yurtiçi Hasılaya (GSYH) olan oranını ise yüzde 1,2 azaltabileceğini söyledi.

"Petrol fiyatlarındaki düşüş 6 ay devam ederse Türkiye ekonomik olarak olumlu etkilenir"
Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, petrol fiyatlarındaki düşüşün 6 ay devam etmesi durumunda Türkiye'nin ekonomik olarak olumlu etkilenebileğini kaydetti.

Ünver, petrol fiyatlarındaki düşüşün Türk ekonomisine olumlu etki edeceğini ancak petrolün hangi seviyelerde kalıcı olacağının önemli olduğunu belirtti.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün 6 ay devam etmesi durumunda Türkiye'nin ekonomik olarak olumlu etkileneceğini anlatan Ünver, petrolün şu anki seviyelerinde 1 yıl kadar sabit kalması durumunda Türkiye'nin 1 milyar doların üzerinde kar sağlayabileceğini ifade etti.

Ünver, petrol fiyatlarının şu anki seviyelerde sadece bir kaç ay kalıp yeniden eski seviyelerine yükselmesinin kayda değer bir katkısı olmayacağını ancak düşüşün 6 ay veya daha fazla devam etmesinin Türkiye ekonomisine artı yazacağını bildirdi.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün nedeninin önemli olduğunu aktaran Ünver, "Eğer petrol fiyatlarındaki düşüş talepten kaynaklanıyorsa bu durum kalıcı olacaktır, ancak "Kur savaşları" gibi perde arkasında petrol üreten ve satın alan ülkeler arasında bir savaş varsa petrol fiyatlarında oynaklıklar olabilir ve düşüş kalıcı olmayabilir" diye konuştu.

Ünver, talepten kaynaklanan kalıcı düşüşün Türkiye için elbette olumlu olacağını, ancak dünya ekonomisinde sıkıntılar yaratabileceğini belirterek, Rusya ve Brezilya'nın böyle bir durumda sıkıntıya gireceğini ve Rusya'nın olumsuz etkilenmesinin Türkiye'yi de olumsuz etkileyebileceğine dikkati çekti.

Olumlu hesaplamalar yapmak için erken olduğunu dile getiren Ünver, fiyatlardaki düşüşün olumlu etkisini görmek için 6 ay geçmesi gerektiğini vurguladı.

Arif Ünver, şu değerlendirmeleri yaptı:

"Petrol fiyatları, salt tek başına değerlendirildiğinde elbette olumlu yansıyacaktır. Mesela Türk Hava Yolları'nın (THY) maliyetlerinin en önemli kısmını yeni uçak ve akaryakıt alımı oluşturur. Bu anlamda petrol fiyatlarındaki düşüş THY'ye olumlu yansır. Diğer taraftan araçların yakıtları ve kullanılan doğalgaz hesaba katıldığında Türkiye'nin hanehalkı da bu düşüşten olumlu etkilenebilir. Neticede biz tükettiğimiz enerjinin dörtte üçünü ithal ediyoruz. Ancak önümüzü iyi görmemiz lazım. Petrol fiyatlarındaki bu düşüş ne kadar süre devam edecek bu önemli." 

Brent Petrol 4 yılın en düşük seviyesini gördü
Brent petrolün varil fiyatı, küresel büyüme tahminlerinin düşürülmesi, Suudi Arabistan'ın fiyatlarda değişikliğe gitmesi ve Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) teşvikleri artırma kararının ardından hızlanan düşüşünü devam ettirmesiyle 81,59 dolar seviyesine kadar geriledi ve 27 Ekim 2010 tarihinden bu yana en düşük seviyesini gördü.

Analistler, Brent petrolün varil fiyatının 82,50 dolar seviyesinin altında kaldığı sürece 78,80 dolar seviyesinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)