E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol fiyatlarında dalgalı seyir sürüyor---

Petrol fiyatlarında dalgalı seyir sürüyor

Petrol fiyatlarında dalgalı seyir sürüyor
18 Nisan 2016 - 06:53 borsagundem.com

Sabahki sert düşüşün ardından hızla toparlayan petrol fiyatlarında dalgalı seyir sürüyor

Petrol fiyatları, Pazar günü dünyanın en büyük üreticileri arasında arzın sınırlanmasına ilişkin yürütülen görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanması sonrası iki ayın en sert düşüşünü gerçekleştirdi. Üreticilerin toplantısından çıkan bu diplomatik başarısızlık fiyatlarda güçlü düşüşler olacağı endişelerini güçlendirdi.

Güne sert düşüşlerle başlayan Brent petrol gelen tepki alımları ile tekrar yükselişe geçti. Öğlen saatlerinde yükselişini sürdüren brent petrol yüzde 2.50 primle ile 42 doların üzerine çıkmıştı. Öğleden sonra tekrar düşüş eğilimine giren petrol tekrar yükselerek 40/42 dolar aralığındaki dalgalı seyrini sürdürüyor. Saat 17.15 itibari ile yüzde 2.20 artıyla 42 dolar seviyelerinden işlem görüyor. Eksilerini azaltarak 39.55 dolara kadar yükselen NYMEX ise saat 17 itibari ile 39.30 dolardan işlem görüyor.

Vadeli petrol kontratları New York Comex piyasasında yüzde 6.8 kadar düştü ve bu, 1 Şubat'tan bu yana en büyük gün içi kaybı işaret ediyor. Katar'ın başkenti Doha'da dün düzenlelen ve planlanandan 10 saat daha fazla süren toplantıda üretimin dondurulması konusunda nihai bir anlaşmaya varılamadı. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, tartışmaların, Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinin, toplantıya katılmayan İran dahil tüm OPEC ülkelerinin anlaşmaya dahil olması gerektiği yolundaki ısrarından dolayı çıkmaza girdiğini belirtti.

Citigroup Inc. küresel emtia araştırma müdürü Ed Morse, "Haftasonu yürütülen görüşmeler, S. Arabistan'ın, ikinci veliaht prensin de açık bir şekilde belirttiği üzere, piyasa payına kaybetmek istememesinin bir göstergesiydi," dedi ve "Uzun bir dönem için, dünyanın zayıf ya da ayı piyasasında olmasından korkuyorlar. Ayı piyasasında, 1980'lerden öğrendikleri üzere, eğer piyasa payını kaybederlerse, bunu geri almak çok zor" şeklinde görüş bildirdi.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 2.75 dolar düşerek varil başına 37.61 dolara kadar düştükten sonra, Hong Kong saati ile 08:52'de 38.11 dolara geldi. Kontrat Cuma günü 1.14 dolar ve yüzde 2.8 düşerek 40.36 dolardan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın beş katından fazlaydı.

Haziran vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 3 dolar ya da yüzde 7 düşüşle varil başına 40.10 dolara kadar gerilemişti. Kontrat Cuma günü yüzde 1.7 düşerek 43.10 dolardan kapandı. Küresel gösterge Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a kıyasla 1.46 dolar primli işlem gördü.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)