E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) üretimi azaltacağı beklentisi, Libya’daki çatışmalar ve Avrupa’da tırmanan doğalgaz fiyatlarının talebi artırması nedeniyle nedeniyle petrol fiyatları yükseldi. Fiyatlarda arz endişeleri ve talep artışı beklentileri nedeniyle son altı haftanın en yüksek artışı gerçekleşti.
Batı Teksas Ham Petrolü (WTI) haftanın açılış seansında yüzde 4,2 artarken sonrasında varil başına 97 doların altında işlem gördü. Geçtiğimiz haftayı 100 dolar seviyelerinde kapatan Brent Petrol ise bugün 104 dolar seviyelerinden işlem gördü.
LİBYA’DAKİ KESİNTİLER YÜKSELİŞE NEDEN OLDU
Libya’daki arz kesintileri endişeleri petrol fiyatlarının artmasına neden oldu. Libya’nın başkenti Trablus’ta cumartesi meydana gelen çatışmada 32 kişi öldü.
Dünyanın önemli petrol üreticilerinden olan Libya’da petrol üretimine çatışmalar nedeniyle zaman zaman ara verildi. Libya’da gerçekleşen çatışmalara rağmen ulusal petrol şirketi dün günde yaklaşık 1,2 milyon varil üretim bildirdi.
OPEC ARZ AZALTMAYA SICAK BAKIYOR
Öte yandan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefiklerinin (OPEC+) önde gelen üyesi Suudi Arabistan da üretimi azaltabileceğine dair uyarıda bulundu. OPEC Başkanı Bruno Jean-Richard Itoua da petrol üretimini azaltmaya sıcak baktığını söyledi.
Örgüte bağlı ülkeler 5 Eylül’de toplanıp konuya ilişkin kararlarını verecek. İttifaktaki diğer devletlerin de üretimi azaltma konusunda destek verebileceği düşünülüyor.
KESİNTİLER TALEBİ ARTIRIYOR
Küresel ekonomideki durgunluk endişeleri ise petrol fiyatlarında aşağı yönlü basınç oluşturan tek etken. Ancak Rusya’nın doğalgaz arzını düşürmesi ve Avrupa Birliği’nin Moskova’ya getirdiği kısıtlamaları artırması nedeniyle Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı enerji krizinin petrol talebini artırması fiyatları artırıyor.
Almanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin doğalgaz erişiminde yaşadığı sorunlar nedeniyle alternatif enerji ürünü petrole olan talebin artması fiyatlar üzerinde yukarı yönlü baskı yapıyor.
BELİRSİZLİK FİYATLARDA ETKİLİ OLUYOR
ING’nin emtia stratejisi başkanı Warren Patterson konu ile ilgili değerlendirmesinde, “Libya’dan gelen yeni arz risklerinin yanı sıra yaklaşmakta olan OPEC+ toplantısına ilişkin belirsizlik fiyatlara destek sağladı” dedi.
Patterson, “Ancak, temelde piyasa daha rahat bir durumda ve büyük bir arz kesintisi veya OPEC+ müdahalesi olmadığında kısa vadede yukarı yönlü büyük bir gidişat görmek zor” değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin petrol ithalatı yüzde 4,9 arttı
ABD'nin stratejik petrol rezervi 1984'ten bu yana en düşük seviyeye geriledi
Yunan armatörler Rus petrol ticaretinden dev kâr elde etti
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:48)