E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Petrol fiyatları Pazartesi günü yedi yılın en yüksek seviyesinden işlem gördü. Ekonomideki korona virüs kaynaklı yavaşlamanın ortadan kalkması ve arzdaki sıkıntıların devam etmesi fiyatların daha da yükseleceği yönündeki endişeleri artırıyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Brent petrolün fiyatı 2022’inin ilk iki haftasında %10’un üzerinde yükselerek varil başına 86,71 dolara kadar ulaştı ve Ekim ayı zirvesini geride bıraktı. Brent petrol fiyatı petrolün varil başı fiyatının 115 dolara kadar çıktığı 2014 yılından bu yana bu seviyelere ulaşmamıştı.
ABD petrolü olarak da bilinen Batı Teksas petrolü yıl başından bu yana %12’nin üzerinde yükselerek varil başına 84,78 dolara kadar ulaştı. Geçtiğimiz yılın zirvesine çok yakın olan Batı Teksas petrolleri bazı analistlere göre bu yıl varil başına 100 doların üzerine yükselecek. Analistler bu ihtimalin engellenmesi için arzda önemli bir artış olması gerektiğini belirtiyor.
Financial Times’ın haberine göre, RBC Capital Markets Küresel Emtia Stratejileri Başkanı Helima Croft, “Şu anda petrol piyasasında çok tehlikeli bir dönemdeyiz. Kesin bir şekilde OPEC’ten daha fazla varil istemeye hazır olan ABD Başkanı Joe Biden’a bakılırsa petrol için tehlike bölgesindeyiz” dedi.
Enerji piyasalarında dünyanın dört bir yanındaki yaşam maliyetlerini yükselten rallinin 6 ay sonrasında, ABD tüketici fiyat endeksi Aralık'ta yıllık bazda yüzde 7 artarak 1982'den bu yana en hızlı yükselişini kaydetti.
Beyaz Saray, dünyanın önde gelen petrol üreticilerini enflasyonu kontrol etmeye yardımcı olmak için üretimi daha hızlı artırmaya çağırdı. Ancak OPEC(Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) ve müttefikleri (OPEC+), Temmuz ayında salgının başlangıcındaki üretim kısıntısının her ay günde sadece 400 bin varile kadar yükseltileceği konusunda anlaşmaya vardılar.
Bu strateji, petrol fiyatlarının Ağustos ayından bu yana daha yüksek seyretmesinde etkili oldu. Kasım ayında ortaya çıkan Omikron varyantının ekonomiye olan etkisinin sınırlı olması da petrol fiyatlarındaki yükselişi etkiledi.
OPEC+’ın bütün üyeleri de aylık hedeflerine ulaşacak derecede petrol üretebilmiş değil. Analistler kartelin üretimi planlanan 400 bin varilden daha az artırdığını belirtiyor.
Croft konuyla ilgili açıklamasında, “Herhangi bir arz krizi olmasa dahi bu baskılar petrol fiyatlarını potansiyel olarak varil başına 100 dolara taşıyacaktır” ifadelerine yer verdi.
İsveçli finans grubu SEB'in Baş Emtia Analisti Bjarne Schieldrop, fiyatların daha da yükselmesi önlenmek isteniyorsa Suudi Arabistan gibi aşırı kapasiteye sahip üreticilerin harekete geçmesi gerektiğini belirtti.
Schieldrop, “Angola, Nijerya ve Libya'dan gelen zorlu tedarik akışı, son derece yüksek doğal gaz fiyatları ve dar bir küresel dizel pazarının birleşimi, ham petrol için doğal boğa piyasası kuvvetleridir. Tüm bunlar göz önüne alındığında petrol fiyatlarının varil başına 100 doların üzerine fırlamasını önlemek için yedek kapasitesi olan OPEC+ üyelerinin örgüt anlaşmasını çiğnemek anlamına gelse dahi karşı eyleme geçmelerini görebiliriz” ifadelerine yer verdi.
Tsunami dalgaları Peru'da petrol sızıntısına neden oldu
Emtia fiyatları daha yüksek seviyeleri test edebilir
Ortadoğu'da gerilim endişesi petrolü zirveye taşıdı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:55)