E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) üretim kısıntısına 9 ay daha devam etme kararı petrol piyasasında hayalkırıklığı yarattı. Petrol yatırımcısının, kısıntının 12 ay sürdürülmesi yönündeki beklentisi boşa çıkınca petrol fiyatları sert gerileme gösterdi. Ancak uzmanlara göre, kısıntının piyasadaki arz fazlasını normale çekmesiyle, şu an fiyatların gerilediği 50 dolar seviyelerinden toparlanma yaşanacak ve petrol piyasalarında yeniden 60 doları göreceğiz. Geçtiğimiz perşembe günü yapılan OPEC toplantısı sonrasında Brent petrolünün varil fiyatı yaklaşık yüzde 3 değer kaybetti. Bu haftaya 52.37 dolardan başlayan Brent, dün 51.84 dolara geriledi.
ABD, fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskıyı artırdı
ABD’de yeni petrol kuyusu sayısının 19 haftadadır arttığını ve 722 adet ile Nisan 2015’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktığına işaret eden veri petrol üzerinde aşağı yönlü baskıyı artırdı. Ülkede petrol stoklarının 2015 yılından bu yana en yüksek seviyesinde bulunmasının yanında kuyu sayısındaki artış Batı Teksas (WTI) petrolüne olumsuz yansıdı. WTI, New York’ta 49.55 dolara indi. Goldman Sachs, kuyu sayısı daha fazla artmasa bile, ABD’nin Permian, Eagle Ford, Bakken ve Niobrara kayaç petrolü alanlarında üretimin 2016’nın son çeyreğiyle 2017’nin dördüncü çeyreği arasında günde 785 bin varil artacağını öngörüyordu.
Yılın son çeyreğinde fiyatlar yükselecek
Ancak uzmanlara göre petroldeki düşüş beklentilerin karşılanmamasıyla ilgili ve geçici.
RBC’nin emtia stratejileri küresel başkanı Helima Croft, anki anlaşmanın hayata geçirilmesinin fiyatları yukarı çekeceğini savunuyor. Croft, CNBC’de yer alan açıklamasında, enerji devi Aramco’nun halka arzına odaklanan Suudi Arabistan’ın ve önümüzdeki mart ayındaki seçimlere hazırlanırken Rus halkını memnun etmeye odaklanan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önceliklerinin anlaşmayla aynı döneme denk geldiğini hatırlatıyor. Croft, “Siyasi ve ekonomik önceliklerin, petrol için daha iyi teknik görünümün arzu edildiği bir döneme denk geldiğini görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu. Yılın ikinci yarısında petrolde taban fiyat olarak 50’leri gören Croft, yılın son çeyreğinde petrol fiyatlarının 61 dolara çıkabileceğini söylüyor.
Cornerstone Analytics’ten Mike Rothman da ABD, Libya ve Irak’dan piyasalara pompalanan petrol miktarındaki artışa rağmen fiyatların yükseleceğini düşünenlerden. ‘OPEC kasım ayından bu yana piyasalardan günde 1.5 milyon arzı geri çekiyor. Bu ayda 45 milyon varil yapar’ diyen Rothman ekliyor: “Bu bana göre denge kurmak ve 2017 sonunda daha düşük stok seviyelerine getirmek için yeterli.”
Talebin 1.3 milyon varil artması dengeyi sağlayacak
Benzer bir görüşü Wood Mackenzie analistleri de paylaşıyor. Araştırma şirketinin Asya rafinerileri araştırma bölüm başkanı Sushant Gupta, piyasaların tepkisini ‘aşırı’ olarak nitelendirdi ve piyasaların yılın üçüncü vdördüncü çeyreğinde dengeye kavuşmaya başlayacağını belirtti. Gupta’nın verdiği bilgiye göre, Wood Mackenzie, OPEC’in kısıntısı sonrasında küresel arzın günde 200 bin varil, arzın ise 1.3 milyon varil artmasını bekliyor. Bu da stok üzerinde ciddi bir baskı yaratacak.
Seul’de Samsung Futures Inc. emtia analisti Hong Sung Ki, “Üçüncü çeyrekten itibaren petrol üretiminde daralma göreceğiz ve büyük ihtimalle fiyatlar yükselecek,” dedi ve “Endişe verici nokta, dokuz ay daha sürecek anlaşmanın ardından ne olacağı, zira bir çıkış planı yok ve ABD muhtemelen üretimi en azından bu yılın ikinci yarısına kadar artıracak” şeklinde görüş bildirdi. (Dünya / Evrim Küçük)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:08)