E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
25 Mayıs 2017 tarihinde Viyana’da gerçekleşecek olan OPEC toplantısı öncesinde; 2016 yılı Kasım ayı toplantısında OPEC üye ülkeleri ve Rusya’nın dahil olduğu diğer üretici ülkelerin almış olduğu üretim kesintisi kararının 2018 yılının ilk çeyreğine kadar sürdürülebileceği beklentileri hafta içerisinde brent petrol fiyatını 52$ seviyesine kadar gelmesinde etkili oldu. Geçtiğimiz Kasım ayında alınan kararda; 2017 yılının ilk yarısında artan stokları azaltmak ve piyasayı yeniden dengelemek için üretimlerinin günlük 1.8 milyon varil azaltılmasının yanı sıra gerektiğinde kesintilerin altı ay daha uzatılmasına dair bir hüküm de yer alıyordu. Ancak söz konusu kararın oy birliği ile alınması gerekmekte olup, hafta içerisinde Suudi Arabistan ve OPEC dışı Rusya’dan üretim kesintisinin uzatılmasına ilişkin ılımlı söylemler geldi.
Söz konusu haber akışının sıcaklığının etkisiyle petrol fiyatında yukarı yönlü hareketler görülse de, ilgili toplantıdan üretim kesintisinin devamına yönelik bir karar çıksa dahi petrol fiyatları üzerinde kalıcı bir etki yapma olasılığını düşük görmekteyiz. Geçtiğimiz Kasım ayında alınan karara rağmen petrol fiyatında meydana gelen değişikliklerin yine arz fazlası hikayesi kaynaklı olması ve OPEC ülkelerinin 2015 yılı itibariyle dünya petrol üretiminde etkinliklerini kaybetmiş olmaları söz konusu görüşümüzün en önemli destekleyicisi niteliğindedir. Bununla birlikte geçmişe yönelik olarak birkaç hatırlatılması gereken konu ise; OPEC’in 2008 yılından bu yana ilk defa petrol üretiminin sınırlandırılması konusunda anlaşmaya varmasının ardından global piyasalarda oluşan petrol stoklarının hızlı bir şekilde azalacağı beklentilerinin gerçekleşmemesi nedeniyle brent petrol fiyatı ilgili dönemde kazançlarının bir kısmını geri vermiştir. Bu görüşe en yakın örnek ise dün Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından açıklanan haftalık ham petrol stoklarında 2,3 milyon varil azalış beklentisinin aksine stok verilerinde 882 bin varil azalışın kaydedilmesi brent petrol fiyatının %1 oranında değer kaybetmesinde etkili oldu.
Bununla birlikte OPEC’in üretim kesintisine rağmen ABD tarafında özellikle son 1 yıldır üretimde canlılığın artarak devam etmesi de petrol fiyatının yükselişine engel olan en önemli etmendir. 2017 yılının başında üretim kesintisinin başlaması sonrasında petrol fiyatının 50$ seviyesinde denge bulması ABD’deki üreticilerin üretim yapmalarını karlı hale getiren bir noktaya gelmiştir. Bu süreçte geçtiğimiz dönemlerde tamamlanmamış sondaj kuyularının hızlıca tamamlanması ve fiyat avantajını da kullanarak daha karlı bölgelerde üretime başlanmasıyla üretimdeki artış petrol fiyatlarını baskılamaktadır.
Grafik 1: ABD Petrol Üretimi ve Brent Petrol Fiyatı
Grafik 2: OPEC’in günlük petrol üretimi (2007-2017)
ABD’de 2008-2017 döneminde petrol üretimi %86 artmıştır. Günümüzde ABD’deki petrol üretimi OPEC ülkelerindeki petrol endüstrisine kıyasla üretim artışı konusunda daha büyük bir potansiyele sahiptir. ABD’nin ham petrol üretimi son 12 haftadır artış kaydederek geçen hafta 9,31 milyon varile kadar yükselirken, ABD'deki toplam petrol sondaj kulesi sayısında da artış görülmekte. Baker Huges verilerine göre ülkedeki petrol sondaj kulesi sayısının 17 hafta üst üste artış kaydederek 712’ye ulaşmıştır. 2017 yılının başında 522 adet olan petrol sondaj kulesi sayısı son 17 haftada %36 oranında artış kaydetmiştir.
Grafik 3: ABD Sondaj Kule Sayısı ve Brent Petrol Fiyatı
Grafik 4: ABD Petrol Üretimi, Petrol Stokları ve Brent Petrol Fiyatı
Özetle, Mayıs ayı sonunda Viyana’da toplanacak olan üretici ülkelerin toplantı sonucu piyasalar tarafından merakla bekleniyor olsa da, söz konusu toplantıdan üretim kesintisinin devamına yönelik bir karar çıksa dahi petrol fiyatları üzerinde kalıcı bir etki yapma olasılığını düşük görmekteyiz. ABD’nin kuzeyinde yatay sondaj ve hidrolik çatlatma gibi alışılagelmişin dışında olan yöntemlerle çıkarılan yeni kaynakların piyasalarda yer edinmesi küresel bazda petrol cephesinde arz dengelerini değiştirdi. Dünya günlük petrol üretiminin %35,6’sını sağlayan OPEC ülkeleri ise kaya gazı üreticileri ile girdiği fiyat rekabetinden 2014 yılının ortalarından bu yana zararlı çıkmaktalar. Bu sebeple üretim kesintisi devam edecek olsa da ABD’de petrol üretiminin artarak devam ediyor olması nedeniyle petrol fiyatının yükselişine engel olmaya devam edecektir.
Eda Önder Öztürk - Alan Yatırım
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:34)