E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol düşüşünü sürdürüyor---

Petrol düşüşünü sürdürüyor

Petrol düşüşünü sürdürüyor
08 Aralık 2014 - 09:03 borsagundem.com

WTI ve Brent petrolü, ABD’li petrol üreticilerinin pazar payı için OPEC ile savaşacağı spekülasyonları ile düşüşünü sürdürüyor

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) ve Brent petrolü, ABD’li petrol üreticilerinin pazar payı için OPEC ile savaşacağı spekülasyonları ile 5 yıldan uzun bir sürenin en düşük kapanışından kayıpları genişletiyor.

Petrol vadelileri, New York’ta yüzde 1.8 kadar gerilerken, Londra’da yüzde 1.9 düşüş gösterdi. Baker Hughes Inc.’in açıkladığı verilere göre, ABD’de petrol üreticileri faaliyet gösteren teçhizat sayısını geçtiğimiz hafta artırarak sondaş işlemlerinde yavaşlama olduğu tahminlerine medyan okudu. Brent petrolünün 14 günlük RSI’ı 27 Kasım’dan bu yana 30 seviyesinin altında seyrediyor. Söz konusu seviye petrolün aşırı düştüğü sinyali veriyor.

Petrol, ABD petrol üretiminin Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) üretim hedefini düşürmemesine rağmen genişleme gösterdiği işaretleri ile ayı piyasasında işlem görüyor. 12 üyeli grup dünya petrol üretiminin yaklaşık yüzde 40’ını gerçekleştiriyor. İran Başkanı Hassan Rouhani düşen petrol fiyatlarının İran’ın bütçesi üzerinde “kısa vadeli bir baskı” oluşturacağını söyledi.

Sydney’deki CMC Markets şef yatırımcısı Ric Spooner, “Bu durum esasen bir arz sorunu. Mevcut arz, talepte öngörülebilir bir artışın çok üstünde” dedi.

Ocak vadeli WTI petrol kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 1.21 dolar kadar gerileyerek varil başına 64.63 dolar oldu ve Singapur saati ile 12:36’da 65.09 dolardan işlem gördü. Kontrat, 5 Aralık’ta 97 sent düşüş ile 65.84 dolar ile Temmuz 2009’dan bu yana en düşük seviyeden kapanış yaptı. Tüm kontratlarda işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın yüzde 19 yukarısında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 34 geriledi.

Ocak vadeli Brent petrolü kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 1.34 dolar kadar düşüş ile varil başına 67.73 dolardan alıcı buldu. Kontrat, 57 sent gerileyerek 5 Aralık’ta 69.07 dolar ile Ekim 2009’dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 3.17 dolar seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)