E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol düşüşe geçiyor---

Petrol düşüşe geçiyor

Petrol düşüşe geçiyor
02 Aralık 2014 - 09:34 borsagundem.com

WTI petrol gerilemesini sürdürüyor

Batı Teksas türü ham petrol (WTI), yatırımcıların OPEC’in arz fazlasını piyasanın gidermesine bırakma kararını değerlendirmesi ile Ağustos 2012’den bu yana en büyük ralliyi düşürerek kazançları geri veriyor.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 07 gerileyerek 6 gün içinde 5. kez düşüş gösterdi. Venezuela Dışişleri Bakanı Rafael Ramirez’e göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) gelecek yılın ilk çeyreğinde olağanüstü bir toplantı gerçekleştirebilir. ABD kaya petrolünün fikir babalarından milyarder Harold Hamm, OPEC’in geçtiğimiz hafta yapılan toplantıda üretimde düşüş kararı almamasının ABD üreticileri için olumlu bir işaret olduğunu söyledi.

Petrol, ABD’nin 30 yıldan uzun bir sürenin en hızlı üretimi gerçekleştirmesi ve küresel talep artışının yavaşladığı işaretleri ile ayı piyasasına düştü. Dünya petrolünün yaklaşık yüzde 40’ını üreten OPEC, Venezuela ve İran gibi üye ülkelerin günlük 30 milyon varil olan üretim kotasının düşürülmesi çağrılarına direnerek 27 Kasım’da Viyana’da gerçekleştirilen toplantıda üretimi sabit tutma kararı aldı.

Sydney’de bulunan CMC Markets baş stratejisti Ric Spooner, “Arz fazlası, düzeltmelerin görece olarak sınırlı olmasına neden olacak. Piyasanın genel dinamiği düşük fiyatlara yönelik” dedi.

Ocak vadeli WTI petrol kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 47 sent düşerek Singapur saati ile 14:19’da varil başına 68.53 dolardan işlem gördü. Kontrat, dün yüzde 4.3 yükseliş ile 69 dolara ulaştı ve yüzde 3.7’lik kadar kaybı tersine çevirdi. Tüm kontratlarda işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın yüzde 45 yukarısında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 30 geriledi.

Ocak vadeli Brent petrolü kontratı, Londra merkezli ICE Futures borsasında 70 sent kadar veya yüzde 1 düşüş ile varil başına 71.84 dolardan alıcı buldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark dün 3.54 dolar iken, bugün 3.68 dolar seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)