E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol dengeye oturacak---

Petrol dengeye oturacak

Petrol dengeye oturacak
09 Mart 2015 - 07:09 borsagundem.com

OPEC Genel Sekreteri Abdalla El-Badri, küresel petrol piyasasının yılın ikinci yarısında yeniden dengeye döneceğini söyledi

Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) Genel Sekreteri Abdalla El-Badri, küresel petrol piyasasının yılın ikinci yarısında yeniden dengeye döneceğini söyledi. Günlük 2 milyon varil düzeyindeki arz fazlası, petrol fiyatlarının gerilemesine yol açmıştı.

Pazar günü Bahreyn’de bir konferansta konuşan El-Badri, 2014 yılında talebin günlük 1 milyon varilin altındaki seviyesi ile beklentilerden zayıf olduğunu ancak bu yıl 1.2 milyon varile yükseleceğini belirtti.

Petrol, ABD üreticilerinin 1983’ten bu yana en hızlı üretimi gerçekleştirmesi ile Haziran ayından bu yana yaklaşık yüzde 50 geriledi. Fiyatlar, OPEC’in 27 Kasım’da üretimi sabit tutma kararı almasının ardından çöküş yaşadı. OPEC, arz fazlası sorunu karşısında pazar payını korumayı tercih etti.

OPEC’in ABD kaya petrolü üretimi ve OPEC dışı üretimdeki artıştan dolayı üretimi düşüremeyeceğini dile getiren El-Badri, “OPEC ülkelerini yatırımları sürdürmeye ve ekonomilerini çeşitlendirmeye çağırdı. OPEC ülkeleri ekonomilerinin pek çoğu petrol gelirlerine dayanıyor.

El-Badri, “Kasım ayındaki toplantıda üretimde indirim kararı alsaydık, OPEC dışı üreticilerden gelen arzın artış göstermesi ile Ocak ve Haziran aylarında tekrar düşüş gerçekleştirmek zorunda kalırdık” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)