E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
OPEC+ olarak adlandırılan ülkeler salgın nedeniyle azalan talep nedeniyle toplam üretimlerini günde 7,7 milyon varil azaltmışlardı. Anlaşmayla OPEC+ ocaktan itibaren küresel talebin yüzde 7’sine denk gelen günlük 7,2 milyon varil kesinti uyguluyor olacak. Küresel PMI verilerinde iyileşme işaretlerinin sürmesi ve aşı haberleriyle birlikte arzda artış kararına rağmen Brent ve WTI yükselmeye devam etti.
NE DEDİLER?
Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, grubun günlük 500 bin varili geçmeyecek artışları kararlaştıracak üretim politikasına karar vermek için her ay toplanacağını açıkladı.
Amundi Varlık Yönetimi Araştırma Direktörü Monica Defend, gelişmiş ülkelerde pandeminin ikinci dalgasının olumsuz sonuçlarının devam ettiğine ve seyahate olan zayıf talebe dikkat çekerek “Petrol fiyatları arz anlaşması ve zayıf dolar gibi teknik faktörler tarafından destekleniyor. Gelecek yılın ikinci yarısına kadar petrol fiyatlarının 55 dolara gelmesini beklemiyoruz. Bu öngörüde aşının yaygın şekilde dağıtımını ve uçakların tekrar havalanmasını baz aldık.” diyor.
İsveç merkezli Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) analisti Bjarne Schieldrop, anlaşmanın 2021’in ilk çeyreğinde stokların azalmasını sağlayacağını belirterek “Petrol talebi 2021’de aşıların dağıtımına paralel güçlü bir şekilde artabilir. Petrolde boğa olmak için iyi nedenler var.” diye konuştu.
ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs ise kararın ardından yayınladığı raporunda “OPEC+’ın mevcut kesintilerden çıkış sorununu koordine şekilde çözmeye çalışması petrol fiyatlarının 2021 yılı boyunca düzenli ve sürdürülebilir şekilde ralli yapacağı görüşümüzü güçlendiriyor.” ifadelerini kullandı. Banka petrol fiyatlarının 2021’de 65 dolara kadar yükseleceğini öngörüyor.
BCS Global Markets, Brent petrolün 2021’in sonu itibariyle 55 dolar civarına yükselmesini bekliyor.
Capital Economics ise Oilprice.com internet sitesinde yayımlanan analize göre petrolde daha da boğa ve Brent’in gelecek yıl 60 doları görmesini öngörüyor.
Brent petrol varili aşı çalışmalarından gelen haberler ile haftanın son işlem gününde 50 dolar seviyesine yaklaşmıştı. WTI varili ise yüzde 1’in üzerinde yükselerek 46 doların üzerini gördü.
Dünya’dan Hilal Sarı’nın haberine göre, OPEC+’ın kesintileri ikinci korona virüs dalgasının ardından düşen yakıt talebiyle mücadele etme amacını taşıyor. Ilımlı bir uzlaşıya varılmadan önce OPEC+ ülkelerinin piyasada var olan 7,7 milyon varil kesintiyi mart ayına kadar sürdürmesi beklentisi hakimdi. OPEC grubunun lideri Suudi Arabistan ve bazı üreticiler sert kesintilerin devam etmesinden yana değiller.
NE OLACAK?
Dünya çapında yaşanan pandeminin talepteki iyileşmeye yönelik endişeler oluşturmasıyla zayıflayan doların petrol fiyatlarını desteklemesi bekleniyor olsa da uzman görüşleri farklılık gösteriyor. OPEC+ grubunun gelecek yılbaşından itibaren kesintilere ilişkin aylık toplantıları fiyatlar üzerinde etkili olmaya devam edecek. Dünyada Kovid-19 pandemisinin seyri de petrol fiyatlarındaki aşağı yönlü bir talep riski oluşturmayı sürdürecek.
Societe Generale İngiltere Başekonomisti Brian Hilliard “Aşı harika bir gelişme ancak kısa vadeli ekonomik performansı anında değiştirmeyecek.” sözleriyle iyimserlere temkinli olmaları sinyali veriyor.
Fitch’den 2021 petrol tahmini: 45 dolar
Putin'den "küresel petrol talebi 5 yıl içerisinde düşüşe geçecek" tahmini
Goldman Sachs, 2021 petrol beklentisi
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (04:19)