E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz Piyasaları'Petrol 80 dolara düşer'---

'Petrol 80 dolara düşer'

'Petrol 80 dolara düşer'
21 Kasım 2013 - 09:15 borsaningundemi.com

Enerji Bakanı Taner Yıldız, kaya gazının dünya piyasalarına açılması halinde petrolün tahtının sallanacağını söyledi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin siyasi sınırları aynı kalırken, enerjideki sınırlarının genişleyeceğini söyledi. Irak petrolünün Türkiye'ye gelmesinin fiyatları düşürmeyeceğini belirten Bakan Yıldız, ABD ve Kanada'da üretilen kaya gazının dünya piyasalarına açılmasının küresel petrol fiyatlarını aşağı çekeceğini anlattı.

Uluslararası Enerji Ajansı Bakanlar Toplantısı Dönem Başkanlığı nedeniyle Paris’te bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, NTV canlı yayınında açıklamalarda bulundu. Mesut Barzani’nin Diyarbakır ziyaretinin enerji boyutuna ilişkin bir soru üzerine "Enerjinin konuşulma yeri Diyarbakır değil" diyen Yıldız şöyle devam etti:

"Diyarbakır’da Türkiye’nin bütünleşmesi ve kardeşlik duygularının ön planda olduğu bir platform gerçekleşti. Biz enerjiyi çok farklı yerlerde konuşabiliriz. Diyarbakır bunun temel yeri değil. Orada, o kardeşliğin getireceği çok farklı artılar var. Bizim tabii ki Irak’a kayıtsız kalmamız mümkün değil. Bize (neden Irak’ta arama faaliyetlerine girmiyorsunuz) diye sorulması lazım. Ancak tam tersi TBMM’de gensoru veriliyor, (neden orada arama yapıyorsunuz) diye. Bunlar Türkiye’nin gerçeklerini anlamamaktır. Petrol ve doğalgazla alakalı anlaşmalar hem Irak’ın normalleşmesini hem de Türkiye’nin temel ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayacak."

Basra petrolü boru ile Türkiye’ye...
Bakan Taner Yıldız, Basra petrolünün Türkiye’ye taşınması için bir boru hattı projesinin gündemde olup olmadığı sorusuna şu cevabı verdi:

"Tabii ki var. Irak’taki üretim kapasitesi arttıkça bunların dünya pazarlarına sunulması lazım. Toplam 55-60 km civarındaki Basra Körfezi’ndeki kıyı şeridi böyle bir sevkiyat için uygun değil. O yüzden biz şu andaki Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattından belki daha kapasiteli, belki de benzer bir kapasiteyi, yani 70 milyon tonlar civarını (ki bu da neredeyse 500 milyon varillik çok ciddi bir rakamdır) uluslararası pazara aktaracak bir yapıyı kurguluyoruz. Hâlâ Türkiye bir kısım kırgınlıklara rağmen (ki onlar da şimdi gideriliyor) hem Irak için hem de Ortadoğu’daki üretim merkezleri için güvenilir bir pazardır, güvenilir bir ulaşım yoludur. Biz en büyük gücümüzü siyasi istikrardan alıyoruz. O yüzden bu artan dozlarla devam edecektir. Kuzey Irak'tan ya da Irak'ın genelinden akacak petroller Türkiye'deki petrol fiyatlarına etki yapmak ama Türkiye'nin arz güvenliğiyle ilgili garantinin alınması daha önemli. Doğalgazda 5 ülkeden petrolde 11 ülkeden aldığımız bütün bu kaynakların belki 14-15 ülkeye çıkartılması Türkiye açısından doğru olacaktır."

Taner Yıldız, dünyada ABD’nin kullandığı doğalgaz fiyatının neredeyse Avrupa’nın 3'te 1’i, Japonya’nın da 5'te 1’i düzeyinde olduğuna dikkat çekti. Elektrik fiyatlarında da benzeri bir durum olduğunu anlatan Yıldız, Dünya Ticaret Örgütü'ne üye olmalarına ve liberalleşen serbestleşen piyasalar olmasına rağmen, bir kısım ülkelerin kendi içlerinde daha muhafazakar davrandıklarına işaet etti.

Bu durumun, küresel enerji dengelerine olumsuz etkilerde bulunduğunu aktaran Yıldız, "Bugün kaya gazı konusunda ABD ve Kanada’daki üretim dünya pazarlarına çıksa, dünyadaki fiyatlar 80 dolarlar civarında ucuzlayacak. Ama çıkartılmıyor. Çıkartılmadığı takdirde dünyadaki uluslararası rekabet ciddi şekilde bozulmaya yüz tutuyor" diye konuştu.

Yenilenebilir kaynaklara önem
Türkiye'nin gerek uluslararası dengeleri ve gerekse kendi imkanlarını-imkansızlıklarını göz önünde bulundurarak hareket etmesi gerektiğini ifade eden Taner Yıldız şöyle dedi:

"Yenilenebilir kaynaklarımıza daha çok önem vermemiz sanayici ve vatandaşımız açısından önemli. Türkiye’nin kömürde 17-18 bin MW’lar civarında 2023 yılına kadar bir hedefi var. Bugün 3,5 milyar ton kömürü Çin tek başına tüketiyor. Bizim toplam rezervimiz 14 milyar ton. Dünya, Türkiye’nin keşfedilmiş toplam rezervini 2 yılda tüketiyor."

Türkiye’nin enerji sınırları genişliyor
Dünya Enerji Görünümü Raporu verilerine göre gelecek 30 yıl boyunca enerji arzının yüzde 75’inin petrol, doğalgaz ve kömür olmaya devam edeceğini belirten Bakan Yıldız, "Türkiye kömür santralları yaparken (acaba çevreci mi) diye soranlar buna bakmalı" dedi. Kaynakları sınırlı bir ülke olan Türkiye'nin sürekli büyürken, yurt içinde ve yurt dışında enerji kaynaklarına mutlaka ulaşması gerektiğini vurguladı. "Türkiye’nin siyasi sınırları aynı kalacak ama enerjideki sınırları genişleyecek" diyen Taner Yıldız, Türkiye'nin hemen yanı başında Irak’la başlayan ve Azerbaycan’a kadar uzanan ortaklıklar geliştirdiğinin altını çizdi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)