E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 6 yılın en sert düşüşüne yaklaştı---

Petrol 6 yılın en sert düşüşüne yaklaştı

Petrol 6 yılın en sert düşüşüne yaklaştı
31 Aralık 2014 - 09:01 borsagundem.com

Petrol, 2008’deki küresel finansal krizden bu yana en büyük yıllık düşüşü kaydetmeye hazırlanıyor

Petrol, 2008’deki küresel finansal krizden bu yana en büyük yıllık düşüşü kaydetmeye hazırlanıyor. ABD üreticileri ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu'nun (OPEC) pazar payı mücadelesinde geri çekilme göstermemesi ile küresel arz fazlası sorunu çözülemedi.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 1.4 kadar gerileyerek 2014 yılındaki kayıpları yüzde 46’ya çıkardı. Citigroup Inc.’ göre hükümet onayı olmadan ultra hafif petrolün uluslararası satışına izin veren ABD tüzüğü, ülkenin ihracat kapasitesini artırabilir ve Suudi Arabistan’ın Amerikan üretimini düşürme planını bozabilir. ABD petrol stoklarının yılın bu döneminde 30 yılın en yüksek seviyesine ulaşması bekleniyor.

Petroldeki düşüş, Rusya rublesinden Nijerya para birimi nairaya kadar piyasaları olumsuz etkiledi. Venezuela ve Ekvador gibi petrol üreticisi ülkeler bütçelerini kıstı. Gerileyen petrol, Çin’in acil petrol rezervlerinin artmasına yol açarken, Hindistan ve Endonezya’nın akaryakıt sübvansiyonlarını daraltmasına yardımcı oldu. OPEC, petrol fiyatlarını desteklemek için üretimde düşüşe gitmeyeceği sinyali verdi ve ABD’nin kaya petrolü üretimi karşısında pazar payını koruma kararı aldı.

Seul’daki Samsung Futures Inc. emtia analistlerinden Hong Sung Ki, “Bu yıl için petroldeki düşüşün ana faktörü, ABD’deki kaya petrolü üretimini takiben fiyat savaşı yaşanması oldu. ABD’nin üretimi düşürme olasılığı, fiyatların artmasına yönelik tek destek olacak ancak bir aksiyon alınmadı. Dolayısıyla fiyatlardaki gerileme sürecek” dedi.

Şubat vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, 74 sent kadar düşerek Nymex elektronik işlemlerde varil başına 53.38 dolara indi ve Singapur saati ile 13:36’da 53.53 dolardan işlem gördü. Kontrat, dün 51 sent yükselerek 54.12 dolara geldi ve 4 günden bu yana ilk kez yükseliş gösterdi. Tüm kontratlarda işlem hacmi, 100 günlük ortalamanın yüzde 46 aşağısında seyrediyor.

Şubat vadeli Brent petrolü kontratı, 1.03 dolar kadar veya yüzde 1.8 gerileyerek Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında varil başına 56.87 dolardan alıcı buldu. Fiyatlar, bu yıl yüzde 48 geriledi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 3.54 dolar seviyesinde. Geçtiğimiz yılın sonunda ise 12.38 dolar seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)