E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
İstanbul'daki Dünya Enerji Konferansı bugün sona ererken, şu ana kadar yapılan açıklamalarda piyasa beklentilerinin karşılanamadığını görüldü. Daha çok istişare şeklinde geçen görüşmeler sonrası Katar
Enerji Bakanı görüşmelerin pozitif geçtiğini fakat henüz bir karar alabilmek için erken olduğunu ve görüşmelerin devam edeceğini söyledi. İran ve Libya üretim konusunda imtiyaz sağlanmasının gündemde olduğunu söyleyen Katar Bakanı, İran adına konuşmanın ise şu an mümkün olmadığını söyledi. Ancak Rusya ve Suudi Arabistan'daki kararlılık piyasalara umut verdi. Kasım ayındaki OPEC toplantısına kadar görüşmeler sürecek.
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) günlük ham petrol üretimi, ekimde bir önceki aya göre 220 bin varil artarak 33 milyon 93 bin varile yükseldi.
OPEC'in "Petrol Piyasası Raporu"na göre, küresel petrol arzı, OPEC ve OPEC dışı ülkelerdeki üretimle yükseldi. Ekimde küresel petrol arzı, bir önceki aya göre günlük 1 milyon 460 bin varil artışla 96 milyon 400 bin varile çıktı.
OPEC'in ham petrol üretimi ise ekimde bir önceki aya göre günlük 220 bin varil artışla 33 milyon 93 bin varil oldu. OPEC'in üretiminin artmasına rağmen, ekimde bir önceki aya göre küresel petrol üretimindeki payı yüzde 34,6'da sabit kaldı.
Söz konusu ayda OPEC içinde ham petrol üretimi en çok Irak'ta artarken, Suudi Arabistan'da üretim azaldı.
Irak'ın günlük petrol üretimi 105 bin varil artışla 4 milyon 455 bin varile çıktı. İran'da üretim günlük 20 bin varilin üstünde artarak 3 milyon 660 bin varile ulaştı. OPEC'in en büyük üreticisi Suudi Arabistan'da ise ekimde bir önceki aya göre üretim 87 bin varil azalışla 10 milyon 491 bin varil oldu.
Nijerya'da petrol üretimi günlük 95 bin varil artarak 1 milyon 524 bin varile, Libya'da ise 92 bin varil artışla 363 bin varile yükseldi. Haziran ayında OPEC'e yeni katılan ve arzda en düşük paya sahip Gabon’da ise üretim bir önceki aya göre yaklaşık 10 bin varil düştü.
Rapora göre, bu yıl küresel petrol talebi ise geçen yıla göre 1 milyon 240 bin varil artışla, günlük 94 milyon 400 bin varili, 2017’de de 95 milyon 560 bin varili bulacak.
OPEC dışındaki ülkelerin bu yılki petrol arzı muhtemel üretim sıkıntılarından dolayı geçen yıla göre günlük 680 bin varil azalarak, 56 milyon 300 bin varile inecek. OPEC dışı arz 2017’de ise günlük 56 milyon 540 bin varile yükselecek.
Bu arada, ekimde toplam sondaj kulesi sayısı bin 667 olarak açıklandı. Bu sondaj kulelerinin 554'ü OPEC ülkelerinde inşa edildi.
Brent petorlü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 73 sent düşüşle Salı gününü 52.41 dolardan kapadı. Sabah saatlerinde 21 sent yükselerek varil başına 52.85 dolara çıktı. Öğleden sonra gelen satışlarla düşüşünü hızlandıran petrol yüzde 1.60 kayıpla 51.60 dolar seviyesine gevşedi.
Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, Salı günü 56 sent düşerek 50.79 dolardan kapandı ve Temmuz 2015'ten bu yana en yüksek kapanışından geriledi. Bugün ise 11 sent yükselerek, varil 50.93 dolara çıktıktan sonra şu saatlerde yüzde 1.22 kayıpla 50.12 dolarda.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:33)