E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 50 doların altında---

Petrol 50 doların altında

Petrol 50 doların altında
24 Şubat 2015 - 08:33 borsagundem.com

Petrol fiyatlarındaki düşüş sürüyor

Petrol, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’de stokların rekor seviyeden genişlediğini göstermesi beklenen resmi verinin açıklanması öncesinde düşüşü genişleterek varil başına 50 doların altından işlem görüyor.

Petrol vadelileri New York’ta yüzde 0.7 kadar geriledi ve düşüşü 5. güne taşıyarak Ağustos’tan bu yana en uzun süreli gerileme dönemini kaydetti. Energy Information Administration’nın (EIA) Çarşamba günü açıklayacağı stok verisi öncesinde Bloomberg News anketine katılan analistler stokların geçtiğimiz hafta 3.75 milyon varil yükseldiği tahmininde bulunuyor. ABD petrol stokları geçtiğimiz 6 haftada 425.6 milyon varile ulaşarak Ağustos 1982’den bu yana en yüksek seviyeyi gördü. Dünya petrolünün yaklaşık yüzde 40’ını üreten OPEC’in bir grup temsilcisine göre acil bir toplantı planı bulunmuyor.

Petrol, geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 50 geriledi. Dünya petrolünün yaklaşık yüzde 40’ını sağlayan 12 üyeli OPEC, fiyatların rekor düzeydeki Amerikan üretimini düşüşe zorlamaya yetecek bir seviyeye gerilemesine izin vereceği sinyali vermişti. ABD üreticileri geçtiğimiz 11 haftada bazı sondaj kulelerini rölantiye aldı ve hizmet veren sondaj kulesi sayısı Temmuz 2011’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Nisan vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı Nymex elektronik işlemlerde 34 sent gerileyerek varil başına 49.11 dolar oldu ve Singapur saati ile 13:22’de varil başına 49.15 dolardan işlem gördü. Kontrat Pazartesi günü 1.36 dolar düşüş ile 49.45 dolara indi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 55 aşağısında seyrediyor.

Nisan vadeli Brent petrolü kontratı Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 4 sent düşüşle varil başına 58.86 dolardan alıcı buldu. Kontrat, Pazartesi günü 1.32 dolar gerileyerek 58.90 dolar ile 12 Şubat’tan bu yana en düşük kapanışı yaptı. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 9.70 dolar seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)