E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Petrol 27.08 dolar ile son 12 yılın en düşüğünü görmesinin ardından, küresel arz fazlasının azalacağı beklentisi ile 50 dolar seviyelerine doğru yükselişler gerçekleştirdi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC ) 2 Haziran'daki toplantısı enerji piyasalarında önemle takip edilecek. Suudi Arabistan arz konusunda bir değişikliğe gitmesi beklenmezken, İran'ın mevcut politikalarından geri adım atmayacağı öngörülüyor.
ABD Enerji Enformasyon Ajansı (EIA), 10 gün önce ABD'de ham petrol stoklarının bir önceki haftaya göre 4.2 milyon varil azaldığını açıkladı. Önceki açıklanan veride ise stoklar 1.3 milyon varil artış göstermişti. Ülkenin ham petrol ithalatında ise günlük bazda 362 bin varil azaldı.Platts tarafından yapılan analizlere göre ABD'de ham petrol stokları 27 Mayıs'ta sona eren haftada büyük olasılıkla 3,1 milyon
varil azaldı. Rafinerilerin kapasite kullanım oranları yüzde 1,1 artarak yüzde 90,8'e yükseldi. Platts'a göre ABD'nin Kanada'dan ham petrol ithalatı da Alberta bölgesindeki yangın nedeniyle 1 milyon varil/gün civarında azaldı.
Geçtiğimiz hafta Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, OPEC toplantısında petrol arzıyla ilgili herhangi bir karar alınması beklemediğini açıkladı. Petrol piyasasında dengeleyici faktörler çalışmaya başladığını konuşmasında önemle vurguladı.
Geçtiğimiz hafta Rusya devlet başkanı Vladimir Putin resmi temaslarda bulunmak üzere 9 yıl aradan sonra Yunanistan'ı ziyaret etti. Görüşmelerde iki ülke arasında siyasi ve ticari ilişkilerin ele alındığı belirtildi. Rusya'nın petrol şirketi Rosneft ve Doğal Gaz şirketi Gazprom'un yöneticileri ve birçok iş adamının da görüşmelerde bulunacağı söylendi.
Petrol fiyatlarında yaşanan değer kaybı, Suudi Arabistan'nın yabancı para rezervlerini azaltmasına ve elinde bulundurduğu yabancı tahvilleri satmasına neden oldu. Son 2 yıldır petrol fiyatlarında yaşanan sert değer kayıpları ülkenin mali yapısının bozulmasına neden oldu. Mali bozulma sonrasında ülke yeni vergiler uygulamaya koyarken, Suudi Petrol devi Aramco'nun halka arzının planlanmasına neden oldu.
Petrol fiyatlarındaki zayıflamadan en çok etkilenen ülke ekonomisi Venezuela olurken, en az etkilenen ülkede Kuveyt oldu. Rusya'nın bütçesi de ciddi zarar gördü. Kuwait Petroleum Corporation'ın üst düzey yöneticilerinden gelen açıklamaya göre, petrol fiyatlarında yaşanan zayıf seyre rağmen, ülkenin gelecek 5 yıl için 115 milyar dolarlık petrol projesi için harcama yapacağı belirtildi. Ayrılan bütçedeki en önemli payın Petrol üretimine ayrıldığı söylendi. Kuveyt'in güncel olarak hedeflediği üretim kapasitesi günlük bazda 3 milyon varil, 2020 yılı içinse 4 milyon varil olacağı öngörüldüğü açıklandı.
OPEC toplantısı öncesinde dün 50 dolar seviyelerini test eden petrol fiyatlarında bu sabah itibari ile geri çekilme yaşanıyor. Dün 50.80 seviyesine kadar yükselen brent petrol kapanışını 49.50 seviyelerinden gerçekleştirdi. Petrolde satışların derinleştiği şu saatlerde brent petrol yüzde 1 eksi ile 49 seviyesinden işlem görüyor. NYMEX ise dün 50.10 seviyesini gördükten sonra şu anda yüzde 1.22 eksi ile 48.50 dolardan işlem görüyor.
ABD'de petrol üretiminde yaşanan azalma ve Nijerya'da yaşanan arz problemleri küresel arz fazlasının azalacağı beklentisinin güçlenmesini sağladı. Ayrıca Kanada'da yaşanan orman yangınlarından dolayı petrol üretiminde azalma yukarı yönlü hareketi destekler nitelikte oldu. Yaşanan bu gelişmelerden destek bulan Ham Petrol 50.20 seviyesini test etti. Alımların ivme kaybetmesinin ardından yönünü aşağı çeviren Ham Petrol'de 48.70 kademelerine kadar geri çekilme yaşandı. Fakat Ham Petrol 49.00 seviyesinin üzerinde tutunmaya devam ediyor. Bu hafta 50.20 seviyesi üzerinde yukarı yönlü potansiyel oluşması durumunda 50.45 ve 51.25 direnç seviyeleri takip edilmelidir. 48.85 kademesinin altında kalıcılık sağlanması durumunda 48.30 ve 47.75 destek seviyelerinin test edilmesi beklenebilir.
Brent Petrol, Nijerya'daki arz problemleri ve OPEC dışı ülkelerde yaşanan üretim düşüşlerinin etkisi ile 50.50 seviyesine kadar yükseliş gerçekleştirdi. Brent Petrol Karlarının bir kısmını geri verse bile, yukarı yönlü potansiyel yakalayarak 50.00 Dolar seviyesinin üzerine tekrar yükseliş gerçekleştirdi. Bu hafta yukarı yönlü potansiyel oluşması durumunda 51.00 ve 51.90 direnç seviyeleri takip edilmelidir. Alımların hızlanması durumunda 52.50 kademesine yükseliş görülebilir. 49.40 seviyesinin altında kalıcılık sağlanması halinde 48.85 ve 48.20 destek kademelerinin test edilmesi beklenebilir.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (19:29)