E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 2 haftanın altına geriledi---

Petrol 2 haftanın altına geriledi

Petrol 2 haftanın altına geriledi
12 Mart 2015 - 07:59 borsagundem.com

Petrol, ABD’de stokların rekor seviyeden genişlediğini gösteren verinin ardından iki haftanın en düşüğüne yakın seviyeden işlem görüyor

Petrol, ABD’de stokların rekor seviyeden genişlediğini gösteren resmi verinin ardından iki haftanın en düşük fiyatına yakın seviyeden işlem görüyor. ABD stoklarındaki yükseliş küresel arz fazlası sorununu şiddetlendiriyor.

Petrol vadelileri, üst üste 3. günde de varil başına 49 doların altında tutunuyor ve New York’ta yatay bir seyir izliyor. Energy Information Administration’ın (EIA) Çarşamba günü açıkladığı stok verisine göre ABD’de petrol stokları 6 Mart’ta sona eren haftada 4.51 milyon varil artarak 448.9 milyon varil ile Ağustos 1982’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Umman’dan bir yetkilinin açıklamasına göre dünya petrol piyasasında günlük 1 ile 1.5 milyon arasında bir arz fazlası bulunuyor. Umman Orta Doğu’daki en büyük OPEC dışı üretici olma özelliği taşıyor.

ABD’nin Texas ve Kuzey Dakota’da artan kaya gazı petrolü üretimi, küresel arz fazlasının şiddetlenmesine katkı sağlıyor. Arz fazlası sorunu 2014’te petrol fiyatlarının yaklaşık yüzde 50 gerilemesine yol açmıştı. Ülkenin üretimi, hizmet veren sondaj makinesi sayısının 4 yılın en düşük seviyesine gerilemesine rağmen yükselmeyi sürdürüyor. Sondaj şirketlerinin varlıklarını en üretken bölgelere yönelttiği belirtiliyor.

Sydney’deki Ayers Alliance Securities baş yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, “Bu bir uyum periyodu veya düşük fiyatlara doğru normalleşme dönemi. Stokların arttığını görüyoruz. Ancak öte yandan piyasa için biraz destek geldiğini de görüyoruz. Düşük fiyatlara, sondaj makinesi sayısının düşürülmesi ile bir yanıt verildi” dedi.

Nisan vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WT) kontratı Nymex elektronik işlemlerde 1 sent düşüş göstererek Singapur saati ile 12:10’da varil başına 48.16 dolardan işlem gördü. Kontrat, Çarşamba günü 12 sent gerileyerek 48.17 dolar ile 26 Şubat’tan bu yana en düşük kapanışı yaptı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 18 aşağısında seyrediyor. Fiyatlar bu yıl yüzde 9.6 düşüş gösterdi.

Nisan vadeli Brent petrolü kontratı 30 sent yükselerek Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında varil başına 57.84 dolardan alıcı buldu. Kontrat Çarşamba günü 1.15 artış ile 57.54 dolara geldi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 9.74 dolar seviyesinde.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)