E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıPetrol 125 doları görür mü?---

Petrol 125 doları görür mü?

Petrol 125 doları görür mü?
24 Şubat 2022 - 17:30 borsaningundemi.com

Dünyanın en büyük üçüncü petrol üreticisi Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından petrol fiyatları sert biçimde yükseldi. Uzmanlar kriz çözülse bile azalan yedek kapasite nedeniyle yükselişin devam etmesini bekliyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Brent petrolün varil başına fiyatı 104 doları geçti. Financial Times’ın haberine göre analistler, büyük petrol üreticilerinin üretimi daha fazla aksatma potansiyeli görüldüğü ve arzı artırma kapasitesinin de sınırlı olduğu göz önüne alındığında rallinin hızlanabileceğini söylüyorlar. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre krizin başat sorumlusu olarak görülen Rusya, dünyanın en büyük üçüncü ham petrol üreticisi ve Avrupa’nın en önemli doğalgaz tedarikçisi ülke konumunda.

Brent'in bu yılın ikinci çeyreğinde varil başına 125 dolara kadar yükselebileceğini öngören JPMorgan Küresel Enerji Stratejisi Başkanı Christyan Malek, "Yedek kapasite düşüyor ve petrol piyasası bu güvenlik marjı eksikliğini yeniden fiyatlandırmak zorunda" dedi.

JPMorgan'ın hesaplamalarına göre, herhangi bir operasyonel veya jeopolitik soruna karşı küresel çaptaki yedek kapasite, diğer bir deyişle birkaç hafta içinde piyasaya uygun hale çevrilebilecek ek arz miktarı olarak görülen tarihsel tampon seviye 5 milyon varilin çok altına düştü. Söz konusu yedek kapasite günde 2,8 milyon varile kadar geriledi.

Söz konusu rakamlara dayanan Malek, Ukrayna krizi Rus ihracatını aksatmasa dahi petrol fiyatlarının daha da yüksek seviyelere tırmanmasını bekliyor. Malek açıklamasında, “Petrol fiyatları yükseliyor ve petrol süper döngüsü kaçınılmaz. Bununla ilgili yapabileceğiniz hiçbir şey yok” ifadelerine yer verdi.

Rapidan Enerji Grubu başkanı Bob McNally, piyasalardaki bozulma riskinin muhtemelen Ukrayna'dan geçen petrol ve gazla sınırlı olduğunu söyledi. Ancak yedek kapasite eksikliği göz önüne alındığında McNally, olası bir fiziksel bozulmanın boyutunun veya olasılığının önemli olmadığını söyledi. Emtia uzmanı Salı günü Bloomberg International’da yaptığı açıklamada, "Petrol arzında ve gazda kesinti olmayacağı anlaşılana kadar, yukarı yönlü baskı göreceğinizi düşünüyorum" dedi.

Küresel petrol talebinin 2022 yılında yaklaşık 100 milyon varille pandemi öncesi seviyelere dönmesi bekleniyor. Ancak küresel petrol arzı halihazırda bu seviyelere yetişmek için mücadele ediyordu.

Salgın sırasında petrol harcamalarının sekteye uğraması ve karbon emisyonunu azaltmak amacıyla petrol endüstrisine yatırımın baskı altında tutulması son dönemde bu sektörde yatırımların da düşmesine neden oldu. Özellikle bazı OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Teşkilatı) üyeleri pandemi krizinin başlangıcında azaltılan petrol arzını yeniden yükseltmekte sorun yaşadı. ABD ve diğer bazı büyük tüketiciler fiyatları sakinleştirmeye çalışmak için geçen yıl acil petrol stoklarını serbest bırakmak zorunda kaldı.

Yedek küresel kapasite eksikliğinin nedenlerinden biri de içlerine Rusya’nın da dahil olduğu OPEC+’ın Temmuz ayından bu yana üretim hedeflerini tutturamaması oldu. Buna karşılık, ABD ve diğer büyük tüketiciler kartelleri, özellikle de Suudi Arabistan'ı, fiyatları hafifletmek ve enflasyonu yatıştırmak için piyasalara daha fazla petrol sağlaması konusunda üst üste çağrılar yaptı.

McNally, Suudi Arabistan’ın bu tür adımları kabul etmesi ihtimalinde bile, önerilen eylemlerin etkili olacağının açık olmadığını, zira üretimin artırılmasının sadece yedek kapasitede düşen miktarı sınırlayacağını söyledi.

Petrol için stratejik rezervler devreye girebilir

 

Altının kilogramı 909 bin liraya yükseldi

 

Savaş ekonomisinde yatırımcılar ne yapmalı?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)