E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Brent ham petrol vadeli işlemleri en son yüzde 0,15 artışla varil başına 85,12 dolardan işlem görürken, ABD Batı Teksas Tipi (WTI) ham petrol yüzde 0,5 oranında artışla varil başına 81,11 dolardan işlem görüyor.
OPEC ve müttefiklerinin sürpriz üretim kesintisi, petrol fiyatlarının toparlanmasına neden oldu ve analistler, bazılarının tahmin ettiği gibi, fiyatların varil başına 100 dolara ulaşması durumunda en çok acıyı Hindistan, Japonya ve Güney Kore gibi büyük petrol ithalatçılarının hissedeceğini söylüyor.
Geçen Pazar OPEC+, petrol piyasalarının beklemediği bir hareketle günlük 1,16 milyon varil üretim kesintisi duyurdu.
Özel yatırım bankası Raymond James’in genel müdürü Pavel Molchanov, “100 dolarlık petrolden en çok acıyı hissedecek olan ABD değil, bazı büyük örnekleri saymak gerekirse, yerli petrol kaynakları olmayan gelişmiş ülkeler olacaktır: Japonya, Hindistan, Almanya, Fransa...” diye konuştu.
Ülkelerin gönüllü kesintilerinin Mayıs ayında başlayıp 2023′ün sonuna kadar sürmesi planlanıyor. Hem Suudi Arabistan hem de Rusya bu yılın sonuna kadar petrol üretimini günde 500.000 varil azaltacak.
GÖZLER PETROL İTHALATINA BAĞIMLI ÜLKELERDE
Eurasia Group direktörü Henning Gloystein, “Petrol arzındaki kesinti ve buna bağlı olarak ham petrol fiyatlarındaki artıştan en çok etkilenen bölgeler, yüksek derecede ithalat bağımlılığı ve birincil enerji sistemlerinde fosil yakıtların yüksek payı olan bölgelerdir” dedi.
Gloystein, “Bu, en çok maruz kalanların, özellikle Güney ve Güneydoğu Asya’daki ithalata bağımlı gelişmekte olan pazar endüstrileri ile Japonya ve Güney Kore’nin aşırı ithalata bağımlı ağır sanayileri olduğu anlamına geliyor.” diye konuştu.
HİNDİSTAN
Hindistan, dünyanın en büyük üçüncü petrol tüketicisi ve Ukrayna’yı işgaline yanıt olarak Rusya’ya yaptırımlar uygulandığından beri Rus petrolünü büyük bir indirimle satın alıyor .
Hükümet verilerine göre Hindistan’ın ham petrol ithalatı Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,5 arttı.
Gloystein, ”İndirimli Rus gazından hala kar elde etmelerine rağmen, yüksek kömür ve gaz fiyatlarından zaten zarar görüyorlar. Petrol daha da yükselirse, indirimli Rus ham petrolü bile Hindistan’ın büyümesine zarar vermeye başlayacak.” dedi.
JAPONYA
Petrol, Japonya’daki en önemli enerji kaynağıdır ve toplam enerji arzının yaklaşık yüzde 40′ını oluşturuyor.
Uluslararası Enerji Ajansı, “Kayda değer bir yerli üretime sahip olmayan Japonya, ham petrol ithalatına büyük ölçüde bağımlı ve yüzde 80 ila yüzde 90′ı Orta Doğu bölgesinden geliyor” dedi.
GÜNEY KORE
Bağımsız araştırma şirketi Enerdata’ya göre, aynı şekilde Güney Kore için de enerji ihtiyacının ana bölümünü petrol oluşturuyor .
Molchanov, “Güney Kore ve İtalya, ithal petrole yüzde 75′ten fazla bağımlı durumda” dedi. Gloystein’a göre Avrupa ve Çin de “yüksek oranda maruz kalıyor”.
Bununla birlikte, Gloystein Çin’in maruziyetinin yerel petrol üretimi nedeniyle biraz daha az olduğunu, Avrupa’nın bir bütün olarak birincil enerji karışımında fosil yakıttan ziyade esas olarak nükleer, kömür ve doğal gaza güvendiğini de sözlerine ekledi.
GELİŞMEKTE OLAN EKONOMİLER ÜZERİNDEKİ ETKİ
Molchanov, “bu yakıt ithalatını destekleyecek döviz kapasitesine sahip olmayan” bazı gelişmekte olan pazarların 100 dolarlık fiyat etiketinden olumsuz etkileneceğini söyledi. Arjantin, Türkiye, Güney Afrika ve Pakistan’ı vuracak potansiyel ekonomiler olarak adlandırdı.
Yerli petrol üretmeyen ve yüzde 100 ithalata bağımlı olan Sri Lanka’nın da daha sert bir darbeye karşı çok hassas olduğunu söyledi.
Energy Aspects’in kurucusu Amrita Sen, “Dövizi en az olan ve ithalatçı olan ülkeler en çok zarar görecek çünkü petrol dolar üzerinden fiyatlanıyor” dedi ve doların değer kazanması halinde ithalat maliyetinin daha da artacağını sözlerine ekledi.
VARİL BAŞINA 100 DOLAR KALICI OLMAYACAK
Ancak Molchanov, varil başına 100 dolar ufukta olsa da, daha yüksek fiyat noktasının uzun süre kalmayabileceğini belirterek, bunun “kalıcı plato” olmayacağını da sözlerine ekledi.
Molchanov, “Uzun vadede, fiyatlar bugün bulunduğumuz yere daha yakın olabilir. Yaklaşık 80 ila 90 dolar civarında" dedi.
Gloystein, “Ham petrolün varili 100 dolara ulaştığı ve orada bir süre kaldığı zaman, bu durum üreticileri üretimi gerçekten yeniden artırmaya teşvik ediyor” dedi. (CNN Türk)
Brent petrol haftayı 84,94 dolardan tamamladı
Citi, ortalama petrol fiyatı tahminini yükseltti
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Enflasyon mücadelesi darbe yer. ülkelerde bireylerin alım gücü TC dkei gibi düşmesi Avrupada aynı olay olursa ayaklanmalar olur. Biz zaten maaş ücret artışları ile dünya iyileşsin de bol sıcak apra ülkemize gelir diye son demlerimizi oynuyoruz... dünyada böyle ciddi kriz oluşumu önce, bir savaş ve gerilim ortaya çıkartır.... sonrasında bizim gibi ülkelerde bol enflasyon ve orta tabakayı sıfırlar iyice...
BNkacılık krizi kapıyı çalmak üzere
mal kureselciler ne kadar kastirirlarsa kastirsinlar kendi cokuslerini daha fazla hizlandiramaktan baska bi halt elde edemeyecekler...kabullenmedikleri gerceklerin ailtnda kalacaklar
Tek adam yönetimi olmayan ülkelerde fazla etki olmaz.. Kafana göre orantısız zam yapamazsın, dur derler..
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (18:44)