E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaYatırımcı KöşesiPetkim ve Deva Holding sorusu---

Petkim ve Deva Holding sorusu

Petkim ve Deva Holding sorusu
08 Temmuz 2024 - 09:24 borsagundem.com

Yatırımcılar sordu, Yatırımcı Masası yanıtladı. İşte o analizler...

ESAS FAALİYETLERİNDEN KÂR ETMELİ

SORU-Petkim için 2 yıllık fiyat tahmin öngörünüz hangi rakamdadır?

Murat Özçöllü

CEVAP - Aracı kurumlar ya da analistlerin hisselerle ilgili hedef fiyat verdiklerini sıklıkla görürüz. Bu verilen hedef fiyatlar, her açıklanan yeni dönem mali tablolarla birlikte gözden geçirilir ve yenilenir. Yeni duruma göre hedef fiyatlar revize edilirken yukarı yönlü güncellemeler olabileceği gibi sabit tutulması da olasıdır. Eğer şirketin mali yapısı olumsuz yönde bir gelişmeyle karşılaşmışsa bu taktirde aşağı yönlü revize de gündeme gelebilecektir.

Her bilanço döneminde değişen değerlendirmeler olabileceği nazara alındığında önerilen hedef fiyatlara da fazla takılmamak gerekir. Önemli olan yatırımın bir yolculuk olduğunu bilmektir. Eğer hissesini aldığınız şirketin mali yapısı büyüyorsa uzun vadede fiyatın da büyüyeceğinden emin olabilirsiniz. Bu noktada hissenin fiyatının artma sınırı şirketin büyüme çeperiyle paralel hareket edecektir. Eğer yatırımda bulunduğunuz şirkete uzun vadede güveniyorsanız sorun da görmemelisiniz.

Büyüyen bir gelir yapısına sahip olan Petkim, geçtiğimiz yıl ise gelirini düşürdü. Son açıkladığı üç aylık mali tablolarındaysa yüzde 1’lik artış söz konusu. Dönem sonunda da 870,5 milyon TL kâr açıkladı. Ancak firmanın esas faaliyetlerinden ötürü zarar yazmasını göz ardı etmemek gerekiyor. Petkim’in uzun vadede esas faaliyetlerinden ötürü kâr etmesi istikrarlı büyümenin devamı için şart. Şirketin dönem sonunda kâr açıklamasında ise  Net Parasal Pozisyon kaleminden elde ettiği kazancın etkili olduğunu not etmek gerekir.

TEŞVİK BELGESİNİN SÜRESİ UZATILDI

SORU - Deva Holding aldığı yeni ruhsatlara, yaptığı yatırımlara rağmen fiyatı yukarı yönlü gitmekte pek iştahsız. Son aylarda ise düşüş trend haline gelmiş durumda. Düşüşlerin nedeni ne olabilir? 2024 yılı için şirketin beklentisi nedir?

Masum Türker

CEVAP - Borsada işlem gören hisselerin fiyatının sürekli yükselmesi beklenmemeli. Esasen sağlıklı ve uzun vadede güçlü çıkışlar için kâr satışlarının gelmesi ve yeni maliyetli yatırımcıların hisseyi taşıması sağlıklı çıkışın temelidir. Bu nedenledir ki hisselerde gözlenen inişli çıkışlı yukarı yönlü hareketler uzun vadeli yükselişlerin garantisi olarak değerlendirilebilir. Tabi bunun öncelikli koşulun firmanın gelir ve kârını büyütebilmesi olduğunu göz ardı etmemeli.

Deva Holding ile ilgili gelişmelere bakıldığındaysa Çerkezköy OSB'deki yatırımının gündemde olduğunu görmekteyiz. Şirket tesisini genişletme amaçlı yatırımda bulunacak. Bu amaçla aldığı teşvik belgesinin 26.11.2025 tarihine kadar uzatıldığını bildirdi.

Şirketin yatırımcısıyla paylaştığı yıl sonu hedefi bulunmamakla birlikte geçmiş veriler takip edildiğinde büyüyen bir gelir ve kârlılık yapısına sahip olduğunu görmekteyiz. Son açıkladığı 2024 üç aylık mali tablolarında zayıflama belirtileri olsa da, gelirdeki büyümesini pozitif tarafta tutabilmesi önemli. Şirket, yılın ilk üç ayında gelirlerini yüzde 3 büyüttü. Dönem sonunda ise zarar yazdı. Vergi öncesi kârda olsa da vergi kalemi sonrası zarara döndü.

Hissenin fiyatı ise yaklaşık bir yıldır yatayda dalgalı bir seyir izliyor. Uzun vadede yükselen tarafı olsa da mali yapıdaki dalgalanmalardan etkileniyor. Şirketin daha güçlü gelir ve kârlılığa kavuşabilmesi yatırımcı ilgisini artıracaktır.

Endeksten hızlı yükselenler (08/07/2024)Endeksten hızlı yükselenler (08/07/2024)

Fiyat hareketi güçlü hisseler (08.07.2024)Fiyat hareketi güçlü hisseler (08.07.2024)

Yabancılar borsada hangi hisseleri alıyor?Yabancılar borsada hangi hisseleri alıyor?

BIST 30'da 10 hisse yüzde 100'ün üzerinde kazandırdıBIST 30'da 10 hisse yüzde 100'ün üzerinde kazandırdı

Günün önemli şirket haberleri 08/07/2024Günün önemli şirket haberleri 08/07/2024

Borsada 4 hissenin üzerindeki tedbir kalktıBorsada 4 hissenin üzerindeki tedbir kalktı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

Son Değer: 66,65
En Yüksek: 67,25
En Düşük: 66,10
Değişim 0,83 %
FK: 3,58
PD / DD: 0,73
İşlem Hacmi 9.473.196
Toplam Adet: 142.357
Ağırlıklı Ort.: 66,55
Son Değer: 18,75
En Yüksek: 18,82
En Düşük: 18,64
Değişim 0,70 %
FK: 2,68
PD / DD: 0,78
İşlem Hacmi 235.703.367
Toplam Adet: 12.586.551
Ağırlıklı Ort.: 18,98
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)