E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Petkim Genel Müdürü Hayati Öztürk, her yıl 8-10 milyar dolar petrokimya ürünleri ithalatı yapan Türkiye'de yerli üretim olmazsa petrokimyaya bağlı sektörlerin uzun vadede varlıklarını sürdürmesinin riske gireceğini söyledi.
AA muhabirine açıklamalarda bulunan Öztürk, Socar & Turcas Grubu'nun 2020 yatırım projeksiyonu içinde yer alan rafineri yatırımının temelinin ekim ayında atılacağını, rafineri, petrokimya, lojistik ve enerji yatırımlarıyla üretimde yerli girdi oranını artıran, pazar payını yükselten bir konuma ulaşmayı öngördüklerini belirtti.
Petrokimyada Türkiye'nin net ithalatçı konumda olduğunu, Petkim bir üretirken Türkiye'nin 3 ithalat yaptığını kaydeden Öztürk, Türkiye'nin petrokimya ürünleri için ödediği ithalat faturasının 8-10 milyar dolar seviyesine ulaştığına dikkati çekti. Cari açığın bir risk oluşturduğu bu dönemde ithalatın artık eskisi kadar kolay olmayacağını ifade eden Öztürk, dünya ekonomisindeki belirsizlikler nedeniyle kur riskinin arttığını söyledi.
Öztürk şöyle konuştu:
''Kur riskinin yükselmesi ve ortaya çıkan fiyat riski nedeniyle Petkim, yerli üretici olarak avantaj sağlayabilir. Önümüzdeki dönemde kapasite kullanımını maksimize edeceğiz. Geçen yıl kapasiteyi yüzde 99 oranında kullanmıştık. Bu yıl genel bakım nedeniyle yüzde 90'lar civarında olacağını tahmin ediyoruz. İthalat da eskisi kadar kolay olmayacak.
Petrokimyada net ithalatçıyız. Hatta dünyanın en büyük ithalatçılarından biriyiz. Yerli üretim olmazsa petrokimyaya bağlı sektörlerin uzun vadede varlıklarını sürdürmesi riske girer. 8-10 milyar Dolar petrokimya ürünlerine fatura ödüyoruz. 2023'de 15-20 milyarlara çıktığını düşünün. Bu sürdürülebilir bir tablo değil.''
-BİR PETKİM DAHA-
Petkim'in halen yüzde 20'ler seviyesinde olan pazar payını yapacağı yatırımlarla 2020'de yüzde 40'a çıkarmayı öngördüğünü dile getiren Öztürk, bunun da bir Petkim daha kurulması anlamına geldiğini ifade etti.
Türkiye'de plastik işleme sektörünün çok hızlı geliştiğini, 6-7 bin küçük ve orta büyüklükte işletmenin bulunduğunu, bu tesislerin altyapı itibarıyla gayet iyi durumda olduğunu söyleyen Öztürk, bunların büyümesinde Petkim'in ciddi katkısının bulunduğuna işaret etti.
Öztürk, yıllar içinde Petkim bir büyürken sektörün üç büyüdüğünü, Petkim'in üretimini ikiye katlamasının sektörü de hızla büyüteceğine inandığını ifade etti.
Dünya ekonomisinde bir belirsizliğin hakim olduğunu, tüm dünyada büyümelerin geri çekileceğini ifade eden Öztürk, bunun Türkiye'ye ve Petkim'e de yansımaları olacağını belirterek, şöyle konuştu:
''Küresel problemler nedeniyle mutlaka bir yavaşlama olacaktır ama bu yavaşlama daha yumuşak bir şekilde olacaktır. Dünya ekonomilerinde bir güven sorunu var. Merkez bankaları bir takım politikalarla bunu aşmaya çalışıyorlar. Büyümelerin geriye çekileceğini düşünüyorum. Ancak bu ortamda Türkiye daha sağlam görünüyor. Borç yapısı, bankacılık sistemi daha dayanıklı.
Türkiye'de yeni politikalarla yerli üretimi destekleyen, katma değeri ülkede bırakacak yeni tesislere yatırım öngörülüyor. Türkiye'nin yapmak istediği bu. Bunu çok olumlu görüyoruz. Önce rekabetçi biçimde üretmek gerekiyor. Bu politika Petkim'in yatırım planlarıyla örtüşüyor.''
Öztürk, Petkim'in ürettiği ürünlerin yaklaşık yüzde 80'inin sıfır gümrükle Türkiye'ye girebildiğini, uluslararası rekabet ortamında özellikle maliyet yapısı nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.
Örnek olarak PVC ürününün hammaddesinin yüzde 60'ının elektrik olduğunu, Türkiye'deki elektrik fiyatlarıyla rakip ülkelerdeki fiyatlar karşılaştırıldığında rekabet güçlüğünün görülebildiğini kaydeden Öztürk, bu nedenle kapasite artırma, yeni ürün gibi yatırım alanlarının yanında enerji tasarrufuna yönelik de ciddi yatırımlar yaptıklarını ifade etti.
AA
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (21:23)