E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriPes artık ---

Pes artık

Pes artık
02 Haziran 2011 - 08:10 borsaningundemi.com

Soru şu finans grubu batmış bir şirkete yeniden finansal ehliyet verilebilir mi?

ÖZGE GÜNEŞ - İflas ettiği dönemde arkasında 200 bin mağdur bırakan İhlas yeniden yeşil sahalara dönmeye hazırlanıyor.
2001 yılında 1 milyar dolar alacağı bulunan 200 bin kişiyi mağdur bırakan İhlas, Körfez’den gelen 300 milyon dolar ile yeni bir banka kurmaya hazırlandığı haberleri dün geldi.
Süreci bir hatırlayalım
YIL 2001
Türkiye’de 2000’li yıllara girişte yaşanan kronik enflasyon, cari açıktaki patlama ve bankalarda tüm mevduatların kredi olarak dağıtılması sonrasın da; 21 Şubat MGK’sı fitilin ateşlenmesi neden oldu.
2001 yılında yaşanan krizde, likidite krizine gidilmesi sonucu İhlas Finans’ın faaliyetlerine son verildi.
Bu dönemde 23 banka battı. Krizin ve batan bankaların devlete maliyeti 60 milyar Dolar oldu. Bu süreçte batan bankalar TMSF’ye devredilirken sadece bir tanesi Sanayi Bakanlığı kanatları altına alındı. TMSF kıskacından Enver Ören kurtulurken, Dinç Bilgin, Mehmet Emin Karamehmet, Yaşar Grubu, Halit Cıngıllı gibi isimler aynı imkâna sahip olamadı.
YIL 2002
İhlas Finans Kurumu'nda parası batanların tasfiye süreci Sanayi ve Ticaret Bakanlığı kontrolünde gerçekleştirilirken yasa gereği bu tasfiyenin 5 yılda tamamlanması planlandı. Tasfiye Masası 2002 yılında kuruldu. İhlaszedelere ilk ödeme Mart 2002'de gerçekleştirildi. Tasfiyenin normal şartlarda 2007 yılı Mart ayında bitirilmesi gerekiyordu.
YIL 2004
Bu İhlaszedeleri umutlandıran bir gelişme oldu. Çıkan haberler İhlas Grubu’nun devlete olan borçlarını ödediği yönündeydi.
30 Eylül tarihi itibariyle 99.7 milyon dolar olan borcunun yüzde 50'sini peşin ödedi. Böylece grubun TMSF'ye borcu kalmadığı haberlerini okuduk. İhlas Grubu, TMSF'ye dolaylı ve dolaysız iştirak ve bağlı ortaklıklarından kaynaklanan 18.3 milyon dolar, kefil olunan muhtelif firmalardan kaynaklanan 81.3 milyon dolar, toplamda ise 99.7 milyon dolar olan borcunun yüzde 50'sini peşin ödeyerek kapattı.
YIL 2005
İhas’ın mudilere ödeme yapması gereken süreye bir yıldan az kaldı. Mudilerin İhlas Finans’taki yatırımları 4.5 yılda 3/2 oranında erirken 88bin İhlaszede hükümetin olaya müdahil olup ödeme süresinin 15 yıla çıkacağı beklentisine girdi.
YIL 2006
2006 yılından İhlas’tan yapılan açıklamada Türk Ticaret Yasası ve yürürlükteki diğer mevzuat kapsamında tasfiyeye alındığı belirtilirken tasfiye kurulunun alacaklı olduğu değişik firmalarla yaptığı protokoller çerçevesinde her ay düzenli bir şekilde tahsilat yaparak borçlu olduğu hesap sahiplerine ödemelerini gerçekleştirdiği açıklanmıştı.Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın denetim raporuna göre 200 bin mudiden toplanan paraların büyük bir bölümü grubun organik bağlantı içinde olduğu pazarlama şirketleri aracılığıyla yine İhlas Grubu yöneticilerinin kurdukları şirketlere aktarıldığı ortaya çıktı.
Raporda İhlas Finans'a el konmadan önceki 6-7 aylık süre içinde sadece İstanbul'da kurulan 36 firmaya herhangi bir teminat alınmaksızın her birine senet mukabilinde 3 ile 5'er milyon dolar fon kullandırıldığı tespitleri yer aldı.

Ayrıca paralar İhlas Holding ve İhlas Matbaa A.Ş'ye aktarıldı. İhlas Finans'ın 850 milyon doların üzerinde alacaklı göründüğü şirketlerin neredeyse tamamının sermayeleri çok düşük şirketler olduğu anlaşıldı. Bu alacağın yüzde 95'lik bölümünün 234 firmadan olduğu ancak bu firmaların İhlas Grubu'na yakın kişilere kurdurulduğu tespiti de raporda yer aldı.
Yani İhlaszedelere söylendiği gibi bu şirketlerden alacakların temin edilerek, kendilerine ödeme yapılabilme imkanı pek bulunamadı.
İHLAS GYO SATILDI
2006 yılında İhlas Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nda sahip olduğu yüzde 30.39’luk hissenin 15.9 dönemin parası ile YTL’ye satılacağı açıklandı. Aynı yıl şirketten yapılan açıklamada 445 milyon dolar ödeme yapıldığı tasfiyenin sürdüğü bildirildi.
YIL 2007
İhlas Holding, İMKB'ye gönderdiği yazılı açıklamada İhlas Finans Kurumu'nun yeniden faaliyete geçirilmesi konusunda çalışmalara başlandı.O dönemde şirketten yapılan açıklamada,''Şirketimiz iştiraki olan tasfiye halinde İhlas Finans Kurumu A.Ş'nin tekrar faaliyete geçirilmesi hususunda; İsviçre'de kurulu Price Waterhouse Coopers AG Switzerland firması ile 11.12.2007 tarihinde münhasır mali danışmanlık (Exclusive Financial Advisor) sözleşmesi imzalamıştır. İlerleyen süreçte gelişmeler özel durum açıklamaları ile kamuya açıklanacaktır'' denildi.
BDDK’NIN TAVRI SERT OLDU
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), İhlas Finans'ın yeniden faaliyete geçemeyeceğini açıkladı. BDDK'dan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'na (İMKB) cuma günü yapılan açıklamada, İhlas Holding'in Aralık 2007'deki duyurusuyla, tasfiye halindeki İhlas Finans Kurumu'nun yeniden faaliyete geçirileceği ve Türkiye'de katılım bankacılığı yapacağına dair yaratılmaya çalışılan izlenimin yanıltıcı olduğu kaydedildi. İhlas Finans Kurumu'nun ortaklarının Bankacılık Kanunu'na göre bir bankada kurucu ortak olabilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan BDDK, şirketin de katılım bankası olarak faaliyet izni ve yetkisi bulunmadığını hatırlattı. Açıklamanın ardından İhlas Holding borsada işleme kapatılırken, İhlas Ev Aletleri ise çift seans taban oldu.
BANKA KURAMAZALAR
BDDK Başkan Tevfik Bilgin imzasıyla yapılan açıklamada, İhlas Finans Kurumu'nun faaliyet izninin 10 Şubat 2001'de kaldırıldığı hatırlatılarak, "BDDK'nın katılım fonu kabul etme izni ve yetkisini kaldırdığı İhlas Finans Kurumu'nun nitelikli paya sahip gerçek/tüzel kişi hissedarlarının bir bankada kurucu ortak olabilmesi mümkün değildir. Hissedarlarının kanun karşısındaki hukuki durumunun yanı sıra, anılan şirketin de Türkiye'de katılım bankası olarak faaliyette bulunma izni ve yetkisi kati suretle bulunmamaktadır" denildi.
YIL 2009
700 milyon dolara yakın alacağı olan 69 bin 872 kişiye 'kur çok arttı, kriz var' gerekçesi ile ödemeleri aksatıldığı haberleri basında yer aldı.
YIL 2010
O yıl gelen haberler ise İhlas’ın mudilere olan ödemelerini kendilerince paraya ikame yöntemlerle yapma çabasına girildiği ortaya çıktı.
İhlas Finans, mudilere, alacağın temliki, sulh, ibra ve feragat sözleşmesi imzalatmaya başladığı haberleri gündemde yer aldı. Sözleşmenin 4. maddesiyle, mudilerin geri dönüşü olmaksızın sorumluları temize çıkarması sağlandığı dile getirildi. Tasfiye halindeki İhlas Finans’ın, yaklaşık 800 milyon dolar borcu olan 66 bin mudisine borçlarını ödemek için, 350 bin lira sermayeli bir şirket aracılığıyla “Alacağın Temliki, Sulh, İbra ve Feragat Sözleşmesi” imzalatmaya başladığı ortaya çıktı.
İhlas Finans’ın mudilerini imzalamaya yönlendirdiği sözleşmede İhlas Finans yerine borçları ödeyecek olan “Kamacı Dayanıklı Tüketim Malları Pazarlama ve Ticaret AŞ” “temlik alan” olarak geçiyor. Temlik almak, “mülkiyeti bir bedel karşılığında başka birinden alan” anlamında kullanıldığı gündeme geldi.
YIL 2011
227 bin mudiye 1.1 milyar Dolar borcu olan İhlas Finans’ta halen 26 bin hesap sahibine borçlu ve 260 milyon dolarlık ödeme yapması gerekiyor.
Devlete olan borcu konusunda hassas olan İhlas’ın mudilere yapılacak ödemeler konusunda aynı hassasiyeti göstermediği görülüyor. Buna karşılık 2010 yılında Türkiye Gazetesi’ni halk arz ederek 1.556 yatırımcıya 43 milyon 560 bin TL’lik kazanç sağladığını da unutmamak gerekir.
GÖZLER YENİDEN BDDK’DA
Şimdi BDDK Başkanı Tevfik Bilgin’in banka açmak isteyenlerin 300 milyon dolar getirmesi şartını Körfez sermayesi ile sağlayan İhlas’a 12 yıldır lisans vermeyen BDDK’nın kararı bekleniyor.
Tabi bu gelişmenin aynı dönemde kapatılan diğer banka sahiplerini de harekete geçirip geçirmeyeceği ilerleyen günlerde belli olacak. Bununla birlikte sektördeki diğer katılım banklarının tepkisi de merak konusu.
Gazeteport

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)