Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye, ülkelerindeki çatışmalardan kaçan 2 milyon 700 bin insan, Suriyeli olarak söylüyorum ve bunun yanında artı 150 bini aşkın Iraklı'ya da ev sahipliği yapıyor. İnsani meselelerdeki hassasiyetiyle bilinen Peru'nun da Suriyeli mültecilerin acısına ortak olacağına, bu meselenin uluslararası alanda hakkettiği yeri alması için çaba göstereceğine eminim" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala, baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından Başkanlık Sarayı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.
Peru'ya gerçekleştirdiği ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, Humala'ya teşekkürlerini iletti.
Türkiye'den Peru'ya cumhurbaşkanı seviyesinde ilk ziyareti yapmanın kendisi için iftihar vesilesi olduğunu belirten Erdoğan, "Ancak bu ziyaretlerde epeyce geç kalındığını söylemek zorundayım" diye konuştu.
Peru'nun stratejik konumu, büyüyen ekonomisi, istikrarlı demokrasisi, beşeri ve tabii güzellikleriyle prestij sahibi bir ülke olduğuna işaret eden Erdoğan, iki ülke arasında ilişkileri geliştirmek için ilk adım olarak 2010'da Lima'da büyükelçilik açtıklarını hatırlattı.
Peru'nun da aynı yıl içinde Türkiye'de büyükelçilik açarak ülkenin bu adımına karşılık verdiğini ifade eden Erdoğan, "2010'da açılan bu büyükelçiliklerle birlikte kısa zamanda başarılı sonuçlar aldığımızı, ilişkilerimizin birçok alanda hızla geliştiğini gördük. Son dönemde, ekonomik iş birliği, vize muafiyeti ve hava ulaştırması gibi, ilişkilerimizin ahdi zeminini güçlendiren anlaşmaların imzalanmasıyla yeni bir sürece girmiş bulunuyoruz. Bugün de 5 sözleşme imzalanmış bulunuyor, bu da artarak, gelişerek, güçlenerek bu ilişkilerin daha da kuvvet bulduğunu gösteriyor" dedi.
Peru ve Türkiye'nin kendi bölgelerinde kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış iki ülke olduğunu dile getiren Erdoğan, "Sömürgeleşme ve yabancı işgali karşısında halklarımızın ortaya koyduğu bağımsızlık mücadelesi de birbirleriyle benzerlik arz ediyor. Türkiye ve Peru'nun ticaretten turizme, ekonomiden altyapı yatırımlarına kadar birçok alanda keşfedilmeyi bekleyen önemli potansiyelleri olduğuna inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin verimli geçtiğini, bakanların da birbirleriyle görüşmeler yaptığını belirten Erdoğan, atılacak adımların belirlendiğini ve bunların takipçisi olacaklarını bildirdi.
İŞADAMI ORDUSU Türkiye'den kendisiyle birlikte 100'ü aşkın iş adamının da Peru'ya geldiğini anlatan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Perulu iş adamlarıyla yapılacak bir iş forumunda bizler de başkanlar olarak kendilerine hitap edecek ve onlara çok daha farklı bir heyecan vermek suretiyle, gerek Türk iş adamlarının Peru'da, Perulu iş adamlarının Türkiye'de veyahut da birlikte üçüncü ülkelerde birçok yatırımlara girmelerinin önünü açalım istiyoruz. Tabii bunlar siyasetçilerin, liderlerin onlara vereceği teşvikle olmaktadır ve bu teşviği başardığımız anda da inanıyorum ki girişimcilerimiz de bizim onlara açtığımız ufku karartmayacaklardır.”
İkili gündemlerindeki tüm konuları ayrıntılarıyla ele aldıklarını dile getiren Erdoğan, "Gerek askeri alanda savunma iş birliği noktasında, ticari alanda neler yapabiliriz, altyapıda neler yapabiliriz, siyasi alanda ne gibi adımlar atabiliriz, kültürel alanda, eğitim alanında neler yapabiliriz bunları etraflıca görüşme fırsatını bulduk. Özellikle madencilikte, enerjide tabii ki Peru'nun birçok imkanları var ve burada nasıl bir ortak çalışmanın içine girebiliriz bunları da konuşma fırsatını bulduk" değerlendirmesinde bulundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede bölgesel ve küresel konuların da istişare edildiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Bilindiği üzere, Türkiye'nin de içinde yer aldığı bölge, gerçekten sancılı bir dönemden geçiyor. Suriye krizi, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonraki en büyük insani trajediye sebep oldu. 400 bin insan rejimin, destekçilerinin ve DAİŞ gibi terör örgütlerinin saldırıları neticesinde hayatını kaybetti. Binlerce yıllık kadim mirasa ev sahipliği yapan şehirler, kütüphaneler, ibadethaneler tamamen harap oldu. 5 milyonu ülke dışında olmak üzere, 12 milyon insan evini, yurdunu terk etti. İşte bu manzara karşısında Türkiye, ülkelerindeki çatışmalardan kaçan 2 milyon 700 bin insan, Suriyeli olarak söylüyorum ve bunun yanında artı 150 bini aşkın Iraklı'ya da ev sahipliği yapıyor. İnsani meselelerdeki hassasiyetiyle bilinen Peru'nun da Suriyeli mültecilerin acısına ortak olacağına, bu meselenin uluslararası alanda hakkettiği yeri alması için çaba göstereceğine eminim."
MAYIS'TAKİ ZİRVEYE DAVET İstanbul'da mayısta ilk kez gerçekleştirilecek BM Dünya İnsani Zirvesi'ne Peru'nun en üst düzeyde katılım sağlamasını istediğini ve Humala'dan bu konuyu özellikle istirham ettiğini söyleyen Erdoğan, "Ayrıca Peru'nun Antalya'da düzenlenecek EXPO Botanik 2016'ya katılması noktasında da kendilerinden yine ayrıca istirhamım oldu" diye konuştu.
SULTANAHMET'TE YARALANAN PERULU İstanbul Sultanahmet’te meydana gelen terör saldırısında bir Peru vatandaşının yaralanmasından duyduğu üzüntüyü dile getiren Erdoğan, yaralının durumunun iyi olmasının kendileri için en büyük teselli kaynağı olduğunu ifade etti. Saldırının ardından sağlık ekiplerinin anında müdahale ettiğini ve gereken her şeyin yapıldığını anımsatan Erdoğan, "Türkiye, terör örgütüyle mücadelesini yine kararlı bir şekilde sürdürmeye devam edecektir" dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tabii en önemli arzumuz, onu da söyleyeyim, aramızdaki ticaret hacmini de 2015'te 260 milyon dolar olan bu ticaret hacmini de çok kısa bir zaman içerisinde 1 milyar doların üzerine çıkarmaktır, bu iradenin de taraflarda olduğunu gördüm" değerlendirmesinde bulundu.
HUMALA'DAN TÜRK İŞADAMLARINA ÇAĞRI Cumhurbaşkanı Erdoğan'a "hoş geldiniz" diyerek konuşmasına başlayan Peru Devlet Başkanı Humala, "Gerçekten tarihi bir an, ilk defa Peru Cumhuriyeti'ne ülkenizin cumhurbaşkanı bu seviyede bir ziyaret gerçekleştiriyor" dedi.
Türkiye'nin dünyanın ilk 20 ekonomisinden birisi olduğunu ve G20'ye de ev sahipliği yaptığını anımsatan Humala, ziyaretin bu açıdan kendileri için büyük önem taşıdığını vurguladı.
Dünya ekonomilerinin birbirini tamamlayıcı bir karaktere sahip olduğunu anlatan Humala, serbest ticaret iş birliği anlaşması gibi anlaşmalardan, Türkiye'nin bölgeye gelmesiyle daha dinamik şekilde her iki ülkenin de fayda sağlayacağını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile baş başa ve heyetler arası gerçekleştirdikleri görüşmede, dünya ekonomisi ve konjonktürel konuları ele aldıklarını bildiren Humala, "Özellikle dünya ekonomisinin içinde bulunduğu küçülme, yeni pazarlara açılma ve kendi ürünlerimizi farklı pazarlara götürme konusunda bütün ülkelerin ihtiyaç duyduğu bazı ivmeler var" ifadelerini kullandı.
Dünyanın birçok noktasındaki şiddet ortamını kınadıklarını belirten Humala, şöyle devam etti:
"Dünyadaki barış ortamında, bizim de içinde bulunduğumuz barış ortamında yıllarca terörle mücadele edildi. Türkiye'deki mülteci durumunu gündeme getirmek istiyorum. 2,5 milyon insanın barış ve huzur arayarak topraklarından, evlerini terk ederek başka ülkelere geçmek zorunda kaldıklarını görüyoruz. Şiddetle mücadeleyle, şiddeti yenmeyle bu tür sorunları çözebiliriz. Birtakım ekonomik entegrasyon prosedürlerini hızlandırmak gerekiyor."
Peru'daki hem kamu hem de özel sektör destekli yapılacak projelere Türk firmalarının da katılması konusunda çağrıda bulunduğunu belirten Humala, "Peru firmalarına nasıl davranıyorsak onlara da aynı eşit şartlarda davranacağımız taahhüdünde bulundum" diye konuştu.
Türkiye'nin turizm konusunda geniş ve köklü bir deneyimi bulunduğuna işaret eden Humala, "Burada çok önemli bir potansiyel var, bunu da not aldık, bu konuda biz de çalışmaya devam edeceğiz ve kendimize hedefler belirleyeceğiz. Özellikle sivil hava taşımacılığı konusunda turizmi destekleyici, hava yolları, taşımacılık aracılığıyla turizmi teşvik etme konusunda taahhütlerde bulunduk" dedi.
Eğitim konusunun da görüşmelerde gündeme geldiğini ve iki ülke gençlerinin karşılıklı öğrenci değişiminin konuşulduğunu bildiren Humala, konuyla ilgili detaylı çalışma takvimi olduğunu ifade etti.
Şiddetin tüm çeşitlerine karşı olduklarını vurgulayan Humala, "Her türlü terörizme ve terör faaliyetine karşıyız ve biz de bu konuda kendilerine desteğimizi, yanında olduğumuzu, dayanışma içerisinde olduğumuzu söylemek istiyoruz" görüşünü paylaştı.
Humala, Peru'nun Güney Amerika Oyunları'na ev sahipliği yapmaya hazırlandığını belirterek Türk inşaatçılarını bu kapsamda işbirliğine çağırdı. Ortak basın toplantısı öncesinde, Türkiye Cumhuriyeti KOSGEB Başkanlığı ile Peru Cumhuriyeti Üretim Bakanlığı arasında iş birliğini geliştirmeye yönelik mutabakat zaptı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Peru Üretim Bakanı Piero Eduardo Ghezzi Solis tarafından imzalandı. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Peru Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Teknik İş Birliği Anlaşması'na da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Peru Dışişleri Bakanı Ana Maria Sanches de Rios tarafından imza atıldı.
Anadolu Ajansı ile Andina arasında mutabakat zaptı imzalandı Anadolu Ajansı (AA) ile Peru Haber Ajansı Andina arasında da mutabakat zaptı imzaladı. Zapta imzayı, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Şenol Kazancı ile Andina Haber Ajansı Genel Müdürü Rolando Vizarraga attı.
DEİK ile Lima Ticaret Odası Arasında İkili İş Konseyi Kurulmasına Dair Anlaşma ile TİKA ve Peru Uluslararası İşbirliği Ajansı Arasında Kurumlar Arasında Mutabakat Zaptı da ilgililerce imzalandı.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.