E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPerakendede büyük istihdam artışı---

Perakendede büyük istihdam artışı

Perakendede büyük istihdam artışı
08 Aralık 2012 - 14:46 borsaningundemi.com

Perakende sektöründe son 5 yılda neredeyse yüzde 100 artış görüldü

Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, "Organize perakende sektörü, 2006 yılından 2011'e kadar ek 285 bin kişiye istihdam sağlamıştır. Bu 5 yıllık kısa zaman içerisinde, sektörde yüzde 95 oranında bir istihdam artışı yaşandığını görüyoruz" dedi.
Kartepe'deki bir otelde gerçekleştirilen "2. Perakendeciler Zirvesi"nde konuşan Metin, perakendecilik sektörünün, dünya ticaretinde önemli gelişmeler gösterdiğini söyledi.
Geçen yılda 16 trilyon dolarlık bir hacme ulaşan sektörün, yüzde 11,6 oranında büyüme gerçekleştirdiğini ifade eden Metin, perakendecilik sektörünün 2015 yılında dünyada 22 trilyon dolarlık bir hacme ulaşacağının tahmin edildiğini kaydetti.
Türkiye ekonomisindeki değişikliklerin, tüketim alışkanlıklarını da değiştirerek perakende sektöründeki dönüşümü hızlandırdığını dile getiren Metin, perakende sektörünün pazara giren yeni firmalarla çeşitli şirketlerin yatırım ve satın almaların da etkisiyle ciddi bir büyüme sürecine geçtiğini belirtti.
Metin, sektördeki Türk firmalarının artık daha rekabetçi ve profesyonel bir yapıya sahip olduklarını ifade ederek, "Perakendecilik sektörü, artık kuruluş, işletim, pazarlama, reklamcılık faaliyetlerini ve organizasyon yapısını, tüketici lehine daha rekabetçi bir yapıya dönüştürmektedir. Bu yapının, ülkemiz ekonomisi için son derece önemli bir katma değer yarattığı gerçektir. Biz tüm bu özellikleriyle organize perakende sektörünü ülke ekonomisinin rekabetçi yapısının birer taşıyıcı kolonu olarak görmekteyiz" diye konuştu.
Türkiye'de geleceği parlak olan bir perakende sektörünün olduğunu belirten Metin, organize perakende sektörü gerek yarattığı istihdam ve katma değer, gerek kayıtlı ekonomiye sağladığı katkılar ile her zaman perakende sektörünün "lokomotifi" olduğunu söyledi. 
Yüzde 95 oranında istihdam artışı
Metin, organize perakende sektörünün, Türkiye ekonomisinin olumlu gelişimine her zaman büyük katkılar sağladığını dile getirerek, Türkiye'nin büyüyen ekonomisi ve genç nüfusu ile birincil öncelikleri arasında istihdamın yer aldığını bildirdi.
Türkiye ekonomisinin kayıt dışı istihdamla mücadelesinde olumlu bir yol kat ettiğini anlatan Metin, sektörün üzerine düşeni yaparak işsizliğin azaltılması konusunda ciddi katkı sağladığını kaydetti.
Metin, Türkiye ekonomisinin ciro bakımından önde gelen sektörlerindeki istihdam hareketine bakıldığında, organize perakende sektörünün öncü konumda olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
"Organize perakende sektörünün tamamen kayıtlı istihdam sağlayarak toplam çalışan sayısında 2006'da yüzde 24, 2007'de yüzde 26, 2008 ve 2009 yıllarında yüzde 10, 2010'da yüzde 15.5, 2011'de ise yüzde 14'lük bir artış gerçekleştirmiştir. Organize perakende sektörü 2006 yılından 2011'e kadar ek 285 bin kişiye istihdam sağlamıştır. Bu 5 yıllık kısa zaman içerisinde sektörde yüzde 95 oranında bir istihdam artışı yaşandığını görüyoruz. Tüm bu gelişmeler doğrultusunda, tahminler, 5 yıl içinde Türkiye'de modern perakende sektöründe en az 150 ile 200 bin arasında yeni istihdamın daha yaratılacağını gösteriyor." 
Sektör cirosu yüzde 52 arttı
Sektörün cirosunun 2006 yılında 53 milyar lirayken, 2011 yılında yüzde 52 artışla 81 milyar liraya ulaştığını ifade eden Metin, organize perakende sektörünün, organizasyon yapısıyla kayıt dışı ekonomi ile mücadelede etkin bir araç olduğunu bildirdi.
Metin, sektörün tamamen kayıt içi ekonomiye dahil olduğunu belirterek, sektördeki faaliyetlerin verimli bir şekilde sürdürülebilmesi için lojistiğin de önemli bir araç olduğunu anlattı. 
2023 yılına kadar dünya çapında 10 marka çıkaracağız
Metin, Türkiye ekonomisinin önemli bir parçasını oluşturan organize perakende sektörünün, 2023 hedeflerinin belirlendiğini ifade ederek, şöyle devam etti:
"Bizim 2023'e yönelik hedeflerimizden birisi de dünya çapında en az 10 marka çıkarmak. Bu markalardan en az 2'sinin perakendecilik sektörüne yakışacağını düşünüyorum. Dünya marka değerleri sıralamasında birçok Amerikalı, Fransız ve İngiliz dev perakende markaları var. Hem de bunlardan bazıları kooperatif ortaklık modeliyle kurulmuş şirketler, şimdi büyük birer marka olarak karşımızda duruyor. Siz sektör temsilcileri güç ve inanç birliğiyle en az 2 veya 3 perakende markasını dünyaya Türkiye adına çıkartacaksınız."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)