E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPerakende yatırımcılar nakitlerini elde tutuyor---

Perakende yatırımcılar nakitlerini elde tutuyor

Perakende yatırımcılar nakitlerini elde tutuyor
27 Haziran 2024 - 15:45 borsagundem.com

Küresel düzeyde bireysel yatırımcıların nakite döndükleri ve piyasalardan uzak durdukları görülüyor.

BORSAGUNDEM.NET - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de çoğu perakende yatırımcı bugünlerde nakitlerini ellerinde tuttukları görülüyor. Bu durum, birçok farklı faktörle ilişkilendiriliyor.

Borsagundem.net’in derlediği bilgilere göre, çevrimiçi ticaret ve yatırım şirketi eToro, en son uluslararası perakende yatırımcı anketinin sonuçlarını yayınladı. Yılbaşından bu yana S&P 500 Endeksi yüzde 14'ün üzerinde, Nasdaq Composite ise yüzde 18 oranında arttı ancak bireysel yatırımcılar hala nakit paranın kral olduğunu düşünüyor.

En popüler varlık sınıfı

MarketWatch’tan Gordon Gottsegen’in haberine göre, eToro dün itibariyle 2. çeyrek Perakende Yatırımcı Nabzı anketinin sonuçlarını açıkladı. Ankete 12 ülke ve üç kıtadan 10.000 perakende yatırımcı katıldı.

Anket, farklı varlık sınıfları arasında en popüler olanın nakit varlıklar olduğunu ve küresel perakende yatırımcılarının yüzde 69'unun nakit varlıklara sahip olduğunu ortaya çıkardı. Bu, nakit varlıkları, yüzde 49’la yerel olarak listelenen hisse senetlerinden, yüzde 34’le yerel tahvillerden, yüzde 31’le uluslararası hisse senetlerinden veya emtialardan daha popüler bir yatırım seçeneği haline getiriyor.

ABD'li bireysel yatırımcıların nakit tutma olasılıkları daha yüksek seyrediyor; yatırımcıların yüzde 76'sı portföylerinde nakit varlık tutuyor. Bunun muhtemelen yüksek getirili tasarruf hesaplarında veya mevduat sertifikalarında nakit tutulmasından elde edilen güvenilir getirilerle ilgisi bulunuyor. Bu nakit, tutulduğu yere bağlı olarak yüzde 4 ila yüzde 6 arasında getiri sağlayabiliyor.

eToro ABD yatırım analisti Bret Kenwell, yaptığı açıklamada, “ABD'de faiz oranları hâlâ yüksekken yatırımcıların sağlam, risksiz bir getiri elde etmek için nakit varlıklara yönelmesi sürpriz değil” diyor ve ekliyor: “Piyasanın çok uzun süre dışında kalmanın bazı riskleri olsa da, perakende yatırımcılar bu riskin farkında gibi görünüyor; yurt içi hisse senetleri, yatırımlarını artırmak istedikleri varlıklar listesinde ikinci sırada yer alıyor. Yatırımcıların nakit varlıkları, ortaya çıktıklarında piyasa fırsatlarından yararlanabilmeleri için onları sağlam bir yere koyuyor.”

Yüksek faiz oranlarının etkisi

Fed hâlâ faiz oranlarını ne zaman düşüreceğine karar vermiş değil. Bu arada perakende yatırımcılar da yüksek oranlardan yararlanmak için ellerinde nakit bulundurmaktan memnun. Ayrıca aracı kurumlar ve diğer finans kurumları, bu nakit için rekabetçi faiz oranları sunarak potansiyel müşterileri kazanmaya çalışıyor. Örneğin, Wealthfront yüzde 5 yıllık getiri sunuyor, Robinhood ise Gold müşterilerine yüzde 5 yıllık getiri sunuyor ve Titan da arkadaşlarını öneren müşterilere yüzde 5,29‘dan yüzde 6'ya kadar yıllık getiri sunuyor.

Hisse senetleri söz konusu olduğunda, ankete katılan yatırımcıların büyük olasılıkla finansal hizmet şirketlerinde hisse sahibi olduğu görülüyor; küresel perakende yatırımcıların yüzde 61'i ve Amerikalı perakende yatırımcıların yüzde 54'ü finansal hizmet şirketlerinin hisselerini elinde bulunduruyor ve bu oranlar teknoloji hisselerini geride bırakıyor. Küresel yatırımcıların yüzde 40'ı ve ABD'li yatırımcıların yüzde 49'u teknoloji hisselerini en popüler sektör olarak görülüyor.

Finansal hizmetler, teknoloji sektörünün önünde

Bu anket verileri, eToro'nun rakibi Robinhood tarafından Robinhood Yatırımcı Endeksi'nde toplanan verilerle ise çelişiyor. Robinhood müşterilerinin teknoloji şirketlerinde hisse sahibi olma olasılıkları daha yüksek seyrediyor ve şirket teknoloji sektörünün müşterileri arasında finansal hizmetler sektöründen daha ağır bastığını ifade ediyor.

Perakende yatırımcılar bundan sonra paralarını neye yatıracak? EToro, yanıtın ülkeler arasında farklılık gösterdiğini bulguluyor. İngiltere, ABD ve Fransa'daki katılımcıların büyük ihtimalle nakit varlıklara yatırımlarını artırması bekleniyor. Bu arada İspanya, Almanya ve Hollanda'daki yatırımcılar gelecekte büyük olasılıkla kripto para birimlerine yatırım yapacaklarını söylüyor. eToro'ya göre bu değişkenlik muhtemelen yatırımcıların yaşadığı yere bağlı olarak sunulan farklı faiz oranlarıyla ilgili bir husus olarak öne çıkıyor.

Warren Buffett’ın rekor nakit yığını borsalarda çöküş sinyali mi?

 

Nakitten daha güvenli 7 yatırım aracı

 

Morningstar: 6 trilyon dolarlık rekor nakit borsalara akmayacak

 

Buffett’ın dev nakit birikimi yatırımcılara ne anlatıyor?

 

Para piyasası fonlarındaki 6 trilyon dolarlık nakit neden hisse senetlerine akmıyor?

 

Bofa: Yatırımcılar nakite akın ediyorlar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)