E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriPegasus için ilginç söylem---

Pegasus için ilginç söylem

Pegasus için ilginç söylem
26 Nisan 2013 - 11:27 borsaningundemi.com

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, Pegasus'un gong töreninde açıklamalarda bulundu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, havacılık şirketlerinin çok havalandığını ifade ederek, "Yükseklerde basınç azalır, baş dönmesi yapar, dikkatli olmalarını tavsiye ederim. Kulakları uğuldamasın ve vatandaşın birikimlerini havada heba etmesinler" dedi.
Pegasus Hava Yolları hisselerinin borsada işlem görmeye başlaması dolayısıyla Borsa İstanbul'un İstinye'deki merkezinde gong töreni gerçekleştirildi.
Törende konuşan Bakan Yıldırım, Pegasus Hava Yolları'nın, Türkiye'nin ikinci büyük hava yolu taşımacılığını yapan şirketi haline geldiğini belirterek, şirketin, bu büyümeyi halkla paylaştığını, artık sadece denetçilerin denetlemeyeceğini, 10 binin üzerinde hisse alan pay sahiplerinin de şirketi denetleyeceğini kaydetti.
Yıldırım, Pegasus'un işinin bundan sonra daha zor olduğunu ve sorumluluklarının arttığını ifade ederek, şunları söyledi:
"Havacılık zaten sorumluluğun dorukta olduğu bir sektördür. Milyonda bir bile ihmali kabul etmez. Son 10 senedir havacılığımız her geçen gün kanatlarını biraz daha açarak büyümeye devam ediyor. Dünyadaki borsalara bakıldığında, borsada istenilen düzeyde değil. Geçmiş dönemlerde çok yüksek enflasyon, istikrarsız ekonomi insanları çok büyük mağduriyete uğrattığı için bu kurumlara olan güven azaldı."
"Tabiri caizse rakam manyağı olmuşsunuz"
Son 10 yılda Türkiye'de sağlanan güven ve istikrarın sürekli büyümeyi beraberinde getirdiğini anlatan Yıldırım, "Rakamları sizlerle paylaşmayı gereksiz görüyorum. Çünkü sizin akşama kadar içiniz dışınız rakam. Sürekli ekrana bakıyorsunuz, o indi, bu çıktı. Affedersiniz ama tabiri caizse rakam manyağı olmuşsunuz. Yapacağınız küçük bir yanlışın çok büyük bedeller ödeteceğini biliyoruz" diye konuştu.
Yıldırım, hava yolu halkın yolu olacak sözünün tam anlaşılmadığını aktararak, son 10 yılda iç hatlarda yolcu sayısının 8 kat arttığını, dünyadaki havacılığın yılda yüzde 3-4 büyüdüğünü vurguladı.
Yurt dışı direkt uçuşlar itibariyle Türkiye'nin dünyada bir numara olduğunu ve 204 noktaya direkt uçuşun olduğuna işaret eden Bakan Yıldırım, Türkiye'nin havacılığının son 10 yılda geldiği noktayı anlattı.
"3. havalimanı 54 ülkenin milli gelirinden büyük bir proje"
Uçakla seyahat etmenin imtiyaz olmaktan çıkıp ihtiyaca dönüştüğünü ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:
"Dünyanın en büyük havalimanlarından birinin ihalesini 3 Mayıs'ta yapıyoruz. 78 milyon metrekare alana kurulacak, yılda 120 milyona kadar insanı misafir edecek. Kamu özel ortaklığıyla yapmak için harekete geçti. 7 milyar avroluk projeyi bütçeden kaynak kullanmadan yapabilecek hale geldik. Bu proje tek başına 54 ülkenin milli gelirinden büyük bir proje. Türkiye artık güvenilen, istikrarlı, tarım yapılan bir ülkedir. İnternetin yönetim merkezlerinden biri İstanbul'a geldi."
Yıldırım, asırlarca doğudan batıya hep seferler yapıldığını, 2009'da yaşanan mali krizin bu seferleri tersine çevirdiğini dile getirerek, "Ekonomik göçler batıdan doğuya doğru yapılıyor. En önemli durak ve transfer merkezi de Türkiye, İstanbul oluyor. İstanbul gerçek anlamda bir finans merkezine dönüşüyor" diye konuştu.
Borsa İstanbul'un çok büyük fırsat ve imkanların hemen tam merkezinde bulunduğunu aktaran Yıldırım, "Önceden İMKB adıyla çalışırken statüsü ne kamu ne özel bir garabet yapısı vardı. Ama şimdi anonim şirket olarak yeniden yapılandı, şeffaf hale geldi" dedi.
"Serbestleşme kararı alınmasaydı Pegasus olmazdı"
Bakan Yıldırım, Ali Sabancı'nın "havacılıkta demokratikleşme" diye yeni bir tabir dile getirdiğini, buna kendilerinin "serbestleşme" dediklerini belirterek, "Serbestleşme' kararını 2003'te almasaydık bugün Pegasus olmazdı, diğerleri de olmazdı" dedi.
Pegasus ile Türk Hava Yolları'nın (THY) uçak alımlarını anımsatan Yıldırım, "Bu havacılık şirketleri çok havalandı. Yükseklerde basınç azalır, baş dönmesi yapar, dikkatli olmalarını tavsiye ederim. Kulakları uğuldamasın ve vatandaşın birikimlerini havada heba etmesinler. Bu da benim son tavsiyem olsun. Dikkatli çalışsınlar. Onlar ne kadar dikkatli çalışırlarsa biz de onlara her türlü desteği vermeyi devam edeceğiz" diye konuştu.
Bakan Yıldırım, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan'a, "Borsa İstanbul'dan isim hakkı istiyoruz. Sizden önce Kanal İstanbul diye proje ortaya koyduk. Belli ki oradan esinlenmişsiniz. Buradan da bize bir şey düşer her halde. Amblemi de Kanal İstanbul. Bu işi Başkanla konuşalım. Akşam hesabı kapatırken Kanal İstanbul'a da biraz bir şeyler aktarırsak makbule geçer" dedi.
Pegasus'un önce havaya şimdi halka açıldığını ifade ederek, borsada, bu tür şirketlerin sayısının artmasını arzu ettiklerini söyledi. 
"İşini büyütmek isteyen borsaya buyursun"
"Sermayede darlanan, işini büyütmek isteyen borsaya buyursun" diyen Yıldırım, Borsa İstanbul'un yatırımcıların hizmetinde olduğunu kaydetti.
Yıldırım, konuşmasını yaparken gözünün saatte olduğunu belirterek, "Bir yandan saate de bakıyorum. Yoksa borsa çöker. Zamanı kaçırırsak yatırımcılar telaşlanır" demesi işlem salonunda gülüşmelere neden oldu.
UEFA Avrupa Ligi yarı final ilk maçında Portekiz'in Benfica takımını 1-0 yenen Fenerbahçe'yi tebrik eden Yıldırım, "Finali alarak şampiyon olacağına yürekten inanıyorum" dedi.
Pegasus Hava Yolları hisseleri, gong çalınmasının ardından borda işlem görmeye başladı.
Borsanın işlem salonunu da ziyaret eden Yıldırım, bir brokerın daha önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'ya imzalattığı Galatasaray bayrağını imzaladı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)