E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD ekonomisinde bankacılık krizinin yankıları sürüyor. O kadar ki, Fed’in 25 baz puanlık faiz artırım hamlesinin dahi bankacılık kriziyle ilgisi olduğu kabul ediliyor.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, Nobel ödüllü Ekonomist Paul Krugman, bankacılık krizi kaynaklı korkular artarken resesyon alarmı veriyor. Krugman, resesyonun yaklaşmakta olduğunu söylese de ‘kıyamet senaryoları’ ya da 2008 benzeri bir finansal kriz ihtimalini ise ciddiye almadığını ifade ediyor.
Başka hangi mayınlar patlayacak?
Insider’dan Theron Mohamed’in haberine göre, Paul Krugman, ABD'deki bankacılık kargaşasının durgunluk olasılığını artırdığını, bu nedenle Fed'in ekonomideki vidaları çevirmeyi şimdilik bırakması gerektiğini söylüyor. The New York Times’taki köşesinde gündemi değerlendiren Krugman, “Herkes başka hangi mayınların patlamak üzere olduğunu merak ediyor” diye yazıyor.
Yazısında Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın ani çöküşünden, Credit Suisse'in UBS tarafından hükümet destekli devralınmasından ve First Republic Bank üzerinde artan baskılardan bahseden Krugman, daha fazla kargaşa korkusunun son günlerde finansal piyasaları sarstığının altını çiziyor.
Krugman, mevduat sahiplerinin paralarını bankalardan çekmesinin genellikle fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü baskıyı hafiflettiğine dikkat çekerek, ‘hiperenflasyon’ ve doların eli kulağındaki çöküşüyle ilgili kıyamet senaryolarını ise reddediyor.
Nakitlerini daha büyük bankalara ve para piyasası fonlarına taşıyan kişilerin ekonomik koşulları sıkılaştırması gerektiğini belirten Krugman, “Daha sıkı düzenlemeler ve daha katı sermaye ve likidite gereklilikleri, bu kurumların küçük ve orta ölçekli bankalardan daha az işletme kredisi vermesi anlamına gelir” diyor.
Resesyon riski belirgin şekilde arttı
Krugman ayrıca, daha fazla banka iflası tehdidinin borç verenleri ürkütebileceğini ve onları daha temkinli bir şekilde borç vermeye teşvik edebileceğini de belirtiyor.
"Muhtemelen kredilerde ciddi bir azalmaya gidiyoruz” diyen Krugman, kredi sıkılaşmasının ekonomik etkisini ise Fed'in faiz oranlarını yükseltmesiyle eşitliyor. Krugman, “Durgunluk riski açık şekilde arttı ve enflasyon riski azaldı” diye devam ediyor ve sonuç olarak, Fed'in bankacılık fiyaskosunun sonuçları netleşene kadar daha fazla faiz artırımından kaçınmasını öneriyor.
Tarihi seviyede yüksek seyreden enflasyona yanıt olarak, ABD Merkez Bankası faiz oranlarını neredeyse sıfırdan yüzde 4,75 seviyesine yükseltti. Wall Street analistleri başta olmak üzere piyasaların beklentisine uygun olarak 25 baz puanlık bir artışı daha onaylayan Fed’in bu hemlesine piyasalar şimdilik olumsuz yanıt vermiş gözüküyor.
Panik ve belirsizlik
Elon Musk'tan farklı olarak Krugman, acil bir faiz indirimini destekleyecek kadar ileri gitmiyor. Krugman, böylesi bir hamlenin 'bir panik duygusu' uyandırabileceği noktasında uyarıda bulunuyor. Krugman, yazısında, faiz artışına devam etmenin ise piyasalarda ‘bir belirsizlik duygusu’ anlamına geleceğini ve düşüşe neden olabileceğini söylüyor. Gelişmelere bakıldığında ise pek de haksız sayılmadığı görülüyor.
Krugman, düzenleyicilerin şimdiye kadarki bankacılık karmaşasını ele alış şekillerini, özellikle de SVB ve Signature Bank'in mevduat sahiplerini korumak için hızlı müdahalelerini yazısında övüyor. Ayrıca kaosun ortaya çıkardığı sistemik risklerle ilgili endişelerin de giderildiğini belirtiyor. Krugman, “Bu tam gelişmiş bir mali kriz gibi görünmüyor. Yine de bekleyip görmek gerekiyor” şeklinde yazıyor.
Paul Krugman: Faizlerin kaç puan artacağının bir önemi yok
O gösterge resesyon alarmı veriyor
Banka krizi resesyon korkularını şiddetlendirerek, piyasaları altüst ediyor
ABD'deki bankacılık krizinin arkası resesyon mu?
Fed'in faiz kararına piyasalar ne tepki verdi?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (01:35)