E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiPatronların hedefindeki iki şehir---

Patronların hedefindeki iki şehir

Patronların hedefindeki iki şehir
23 Haziran 2013 - 12:21 borsaningundemi.com

Güneş enerjisinden elektrik üretmek isteyen yatırımcıların gözdesi Antalya ve Muğla değil, Niğde oldu

Güneş enerjisinden elektrik üretimi için yapılan başvuruların ayrıntıları netleşmeye başladı. 600 megavatlık lisans için 8900 megavatlık başvuru gelirken, 496 şirket şimdi heyecanla sonucu beklemeye başladı. Toplam kapasitenin 15 katı başvuru gelmesi enerji yönetiminde büyük memnuniyetle karşılanırken, yaklaşık 1 milyar dolarlık yeni bir pazarın da önü açılmış oldu.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kaynaklarından edinilen bilgilere göre, başvurular Niğde, Konya, Karaman, Kayseri, Van bölgelerinde yoğunlaştı. Bahsi geçen 6 bölgeye gelen toplam talep 5940 megavata ulaştı. Yani toplam başvuruların yüzde 66'sı altı bölgede toplandı.
Vatan gazetesinden Ufuk Şanlı'nın haberine göre; yatırımcıların gözdesi 26 MW lisans tahsis edilen Niğde-Nevşehir-Aksaray Bölgesi oldu. Bu bölgenin özelliği radyasyon ölçüm değerlerinin çok iyi olması ve ve büyük panellerin yerleştirilebileceği mera alanlarına sahip olması bölgeyi yatırımcılar açısından cazip kıldı. Bu bölgeye 1900 MW'lık başvuru gelirken, Konya başvuruların yoğunlaştığı ikinci bölge oldu. 2 bağımsız bölgeden oluşan ve toplam 92 MW lisans verilecek olan Konya'ya toplam 1850 MW'lık başvuru geldi. 38 MW kapasiteli Karaman'a 1117 megavatlık başvuru yapılırken, 25 MW'lık Kayseri'ye talep oldukça yüksekti. Yatırımcılar Kayseri'ye 500 megavatlık kurulu güç kurmak istediklerini bildirdiler. Burdur şehri yatırımcıların ilgi gösterdiği bir diğer şehir oldu. Burdur'a 400 megavat yani 600 milyon dolarlık başvuru geldi.
DOĞU ANADOLU GÜNEŞİ GÖRDÜ
Başbakan Erdoğan tarafından başlatılan 'Barış Süreci'nin yumuşatıcı etkisi güneş başvurularına da yansıdı. Ölçüm değerlerinin son derece yüksek olduğu Van-Ağrı Bölgesine toplam 540 megavatlık yani bugünkü piyasa değeriyle yaklaşık 800 milyon dolar tutarında başvuru geldi. Türkiye'deki en büyük bölge olan ve toplam 77 megavatlık lisans verilmesi planlanan bölgeye gösterilen ilgi Ankara'da büyük memnuniyetle karşılandı. Enerji yönetimini sevindiren bir diğer bölge de Hakkari ve Şırnak oldu. Hakkari'ye üst sınır olan 21 megavat, Şırnak'a da kapasitenin biraz altında 7 megavat başvuru geldi. Şanlıuarfa-Diyarbakır Bölgesine 7 megavatlık kapasite tahsis edilmişti. Bu bölgeye kapasitenin tam 10 katı 70 megavatlık lisans başvurusu yapıldı. 22 megavatlık Malatya- Adıyaman Bölgesine 400, Kahramanmaraş'a da 470 MW'lık teklif dosyası sunuldu.
MUĞLA VE ANTALYA ŞAŞIRTMADI
Türkiye'de güneş, deniz ve kum denilince akla gelen ilk şehirler olan Muğla ve Antalya'ya gelen başvurular ise şaşırtmadı. 20 megavat kapasiteli Muğla- Aydın Bölgesine 13 kat fazla başvuru gelirken, 58 megavatlık Antalya için yatırımcılar 278 megavatlık talepte bulundu. Bir diğer güneş şehri Mersin'e de 5 kat başvuru yapıldı, toplam kapasite 180 megavata ulaştı.
SÜREÇ ASIL ŞİMDİ BAŞLIYOR
EPDK kaynakları asıl sürecin bundan sonra başlayacağını ifade ederek şunları aktardı: "Aynı bölge ve trafo için birden fazla başvuru olan bölgeler için yarışma yapılması için top TEİAŞ a geçecek. Bu yarışı kazanan şirketler de EPDK'dan ön lisans ve lisans süreçlerini tamamlayarak yatırıma başlayacak"
DEVLER GÜNEŞ İÇİN KUYRUĞA GİRDİ
Güneş enerjisinde en fazla başvuru 20 başvuru ile Boydak Holdingten geldi. İkinci sırada Sabancı Grubu'nun Enerjisa'sı yer aldı. Zorlu, Eksim, Fiba, Sanko,Global, Çalık, Nurol, Güral ve Aksa da çok sayıda başvuru yapan gruplar arasında yer aldı.;

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ender DOSAN23 Haziran 2013 15:15

    İnşallah panelleri de ülkemiz üretiyordur,cari açığa katkı yapalım derken cari açık artmaz inşallah..