E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ANKARA Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü 28 Şubat soruşturması kapsamında siyaset, asker ve medya üçgeninde yaşanan yaklaşık 46 milyar dolarlık vurgun mercek altına alındı. Savcılığın talebi üzerine TMSF, batık bankalar, banka sahipleri ile o dönemde bankalarda görevli olan emekli askerlerin ilişkilerini gözler önüne seren dökümanların yer aldığı murakıp raporlarını tozlu raflardan indirdi. Binlerce sayfalık raporları arasında en dikkat çekeni ise Sümer Bank, Ege Bank, Yurt Bank, Yaşar Bank, Bank Kapital ve Ulusal Bank’ın mal varlığıyla beraber OYAK Bank’a devredilmesi, ancak borçlarının TMSF’ye ödettirilmesini öngören belge olduğu öğrenildi.
Mal varlığı OYAK’a borçlar TMSF’ye
Belgelere göre Fon’a devredilen bankalarda off-shore hesabı bulunan birçok üst düzey askerin bu yolla off-shore hesaplarını mevduata çevirterek tahsil ettiği ve devleti milyarlarca dolar zarara uğrattığı belirtildi. STAR’ın edindiği bilgilere göre savcılık, OYAK Holding (Ordu Yardımlaşma Kurumu) bünyesindeki OYAK Bank’ın o döneme ilişkin hukuksuz faaliyetlerini içeren bir çok önemli belgeye ulaştı. Dosyada yer alan belgeler arasında Oyak Bank’ın hortumlanan 24 bankadan 6’sını malvarlığıyla beraber bünyesine kattığı bu bankaların borçlarını ise TMSF’ye yüklediğine yönelik belgeler olduğu öğrenildi.
Savcılık off-shore’cu paşaların peşinde
Savcılığın incelediği en önemli belgelerden birisinin ise dönemin TMSF Başkanı Engin Akçakoca ile OYAK Bank arasında imzalanan ve Sümer Bank, Ege Bank, Yurt Bank, Yaşar Bank, Bank Kapital ve Ulusal Bank’ın mal varlığı ile beraber OYAK Bank’a devredilmesi, borçlarının ise TMSF’ye ödettirilmesini öngören belge olduğu öğrenildi. Fon’a devredilen bankalarda off-shore hesabı bulunan birçok üst düzey askerin bu yolla off-shore hesaplarını mevduata çevirterek tahsil ettiği ve devletin milyarlarca dolar zarara uğratıldığı belirtildi. Hisse devir sözleşmesiyle off-shore sahibi paşaların paralarını kurtarma operasyonu yapıldı. Bu anlaşmayı raflardan indiren TMSF, Oyak Bank’ın yeni sahibi ING Bank’la karşı karşıya geldi. ING Bank (Oyak Bank), kendisine açılan off-shore davaları sonucunda ödemek zorunda kaldığı paraları, TMSF ile yapılan hisse devir sözleşmesine atıfta bulunarak yine TMSF’den tahsil ediyordu. Bu duruma itiraz eden TMSF, hisse devir sözleşmesiyle ilgili hukuki değerlendirme sürecini başlattı.
Bankalarda görevli paşalar da soruldu
Ardından ise dava açılması bekleniyor. STAR’ın ulaştığı bilgilere göre Ankara Savcılığı milyarlarca doların bir anda uçtuğu 28 Şubat darbesinde hortumlanan 24 banka ile OYAK Holding’in rolüne ilişkin birçok önemli belgeye ulaştı. 28 Şubat darbesinden sonra arda arda bankalar iflas etmiş binlerce mudi ve off-shorezede dolandırılmıştı. Savcılık TMSF ve BDDK’dan Fon’a devrolan bankalarla ilgili bilgi talebinde bulundu. OYAK Bank’a devrolan bankalarda hesabı bulunan paşaların yanı sıra Fon’a devrolan bankalarda görev alan paşalar da soruldu.
50 BİN LİRAYA OYAKBANK’A DEVİR
ANKARA Başsavcılığı, 28 Şubat soruşturması çerçevesinde batan bankalar, banka sahipleri ile o dönemde bu bankalarda görevli olan emekli askerlerin ilişkilerini gözler önüne seren belgeleri inceledi. Savcılığın üzerinde durduğu en önemli konu ise batan ve TMSF tarafından el konulan 24 bankadan 6 sının OYAK Banka devredilmesinde yaşanan büyük vurgun. OYAK Bank, fona devredilen 6 bankayı dönemin TMSF başkanı Engin Akçakoca ile yaptıkları anlaşma ile tüm mal varlığı ile beraber bünyesine kattı. Sümer Bank adı altından birleştirilen Ege Bank, Yurt Bank, Yaşar Bank, Bank Kapital ve Ulusal Bank’ı 50 bin TL gibi bir rakamla devralan OYAK Bank aldığı bankaların borç yükünü de TMSF’ye yükledi. OYAK Bank 11 şubeli bir bankayken 146 şubeli bir bankaya dönüştü. Aktif büyüklük sıralamasında ise 37’ncilikten 12’nciliğe çıktı.
OFF-SHORE NEDİR
KIYI bankacılığı olarak da bilinen off-shore bankacılığı genellikle serbest bölgelerde faaliyet gösterir. Bu merkezlerin en bilinenleri Bahama, Hong Kong, İsviçre, Cayman Adaları’dır. Off-shore bankacılığı müdahale ve denetimi ile vergilemenin asgari düzeyde tutulduğu koşullarda konvertibl paralar üzerine işlem yaparak çok uluslu şirketlere uluslararası girişimlere hizmet verir. Kemal GÜMÜŞ / Star
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
o paşalarla bi savaşa girsek hepimizi para karşılığı satarlardı.bunları şu bu dava diye değil vatanaihanetten yargılayıp temizleyeceksin ki bidaha tekerrür etmesin.
ÇEVİK PAŞA NE DEMİŞTİ "İSRAİL'İN MENFAATLERİNİ KORUYORDUK!" Ancak TAYYİP'in iktidarında HAMDOLSUN MİLLETİN MENFAATLERİNİ KORUNUYOR, İSRAİL YOKEDİLİYOR! 28 Şubat'ın karanlık aktörü olan bazı askerler artık PAŞA PAŞA HESAP VERECEKSİNİZ, yüz milyar doları aşan ZARARI BİR BER BU MİLLETE ÖDEYECEKSİNİZ YA DA KODES'TE BİR ÖMÜR YATIP GÜNAH ÇIKARACAKSINIZ!..
Asteğmenlerden zorla kesilen OYAK paralarını nasıl alacağız.....
28 şubatta veya herhangi bir irtica paranoyası yayılan dönemlerde ne gibi ekonomik taklalar...attırılmış gerçekten incelenmesi gerekir.bu ülkede modern yamyamlar hiçbir zaman bitmeyecek...bugünde başka gerekçelerle başka dolaplarla yine toplumun malı,devletin malı iç edilmeye her fırsatta çalışılmaktadır.sadece komutanlar değil,her kesimde bekleşen sırtlanlar bulunmaktadır.ayrıca toplum bu konuda zaten hastalıklıdır,yapan en akıllı konumdadır..çok küçük birşey,bir örnek daha,toplum yararına yapılmış çok güzel bir park alanının,çekirdek,su şişesi,dondurma ambalajları,tükürük,sigara izmariti gibi geleneksel...malzemelerle iç edilmeside bir hortumlama ve caniliktir...saygılar...
vatansever paşalar...
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (10:39)