E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Düşen döviz ve altın fiyatları ile birlikte, borsadaki yerli yatırımcı sayısı iki milyonu aşarak tarihi rekor kırdı. Yalnızca vatandaşlar değil, pandemi döneminde devletten aradığı desteği bulamayan şirketler de çareyi borsaya girmekte buluyor. Onlarca şirket, kriz dönemini atlatabilmek için halka arza yöneliyor. DW Türkçe’ye konuşan uzmanlara göre, bu dönemde hisse değerlerinde yaşanacak spekülasyonlara dikkat etmek büyük önem taşıyor.
Pandeminin vurduğu 2020 yılında, vatandaşlar birikimlerini koruyacak pek çok yatırım aracı denedi. Kimisi parasını dolar ve Euro’ya yatırırken, kimileri de parasını altın alarak değerlendirdi. Türkiye’nin normalleşme sürecine geçtiği Haziran 2020’den itibaren ise en çok ilgi gören yatırım aracı, Borsa İstanbul (BİST) oldu. BİST’teki yükseliş nedeni ile, enflasyona karşı gelirini korumak isteyen vatandaşlar borsaya koştu. Veri Analiz Platformu verilerine göre, son altı ayda yüz binlerce insanın hisse senetlerine para yatırmasıyla birlikte Ocak 2021 itibarıyla yerli yatırımcı sayısı iki milyon 156 bin 283 kişiye çıktı. En çok yatırımcı bulunan illere bakıldığında ise İstanbul’un açık ara önde olduğu görülüyor.
Hakan Atilla döneminde Borsa İstanbul tarihi başarılara ulaştı
Borsada işlem yapan yatırımcıların yüzde 28’i, yani yaklaşık üçte biri İstanbul’da yaşıyor. İstanbul’u sırasıyla Ankara, İzmir ve Bursa gibi Türkiye’nin büyük şehirleri takip ediyor. En dikkat çeken noktalardan biri ise 30 yaş altı borsa yatırımcı sayısındaki patlama oldu. Ocak 2020’de 30 yaş altında yaklaşık 50 bin yatırımcı borsada hisse senedi alırken, bu sayı tam bir yıl sonra, Ocak 2021’de 350 bini aştı. Öte yandan borsaya olan ilgi İstanbul Borsası’nda uzun yıllardır süren yabancı yatırımcı ağırlığına da son verdi. Veri Analiz Platformu’nda yer alan verilere göre, BİST-100’de Ocak 2020’de yüzde 38 seviyesinde olan yerli yatırımcının portföy oranı, Şubat 2021’de yüzde 53’ün üstüne çıktı. Aynı dönemde yabancı yatırımcı portföy oranı ise yüzde 61’lerden yüzde 47 seviyelerine geriledi.
DW Türkçe’ye konuşan Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Başkanı Atilla Köksal, yaşanan talep patlamasındaki enflasyon etkisine dikkat çekiyor. Yılın son çeyreğine kadar enflasyonun altında seyreden mevduat faizleri nedeni ile borsaya olan ilginin katlandığına işaret eden Köksal, "Borsada tarihinde ilk defa iki milyon sayısının üzerinde bir yatırımcı kitlesi görüldü. 2020 yılı boyunca neredeyse bir milyona yakın yeni yatırımcı borsaya girdi" diyor. Özellikle Türkiye’nin normalleşme sürecine girdiği yaz ayları ile birlikte borsada hisse senetlerinin değer kazanmaya başladığını hatırlatan Köksal, bu dönemde şirketlerin piyasa değeri ile defter değeri arasında büyük farklar oluştuğuna da dikkat çekiyor. Köksal, vatandaşların borsada işlem yaparken dikkatli olmaları ve yatırım danışmanlarına başvurmaları konusunda uyardıklarını da sözlerine ekliyor.
Yerli yatırımcının çığ gibi büyüyen talebi, şirketleri de halka arza yöneltiyor. Her gün yeni bir şirket veya şirketlerin halka arz kararı aldığı açıklanıyor. Yalnızca 2020 son çeyrekte yapılan halka arzlarla ekonomiye bir milyar TL’lik yeni kaynak girişi olduğu belirtiliyor. ABD'nin en büyük altıncı muhasebe ve danışmanlık kuruluşu olan Grand Thornton'un Türkiye ortağı ve Borsaya Kote Ortaklık Yöneticileri Derneği (KOTEDER) Başkanı Nalan Erkarakaş, 2020’nin son çeyreğinde sekiz şirketin borsaya giriş yaptığını söylüyor. Borsaya yönelik ilgiyi DW Türkçe’ye değerlendiren Erkarakaş, "Bu sekiz şirketin halka arz tutarları toplamda 1,1 milyar TL oldu. Başka bir deyişle, sadece son çeyrekte, sermaye piyasalarından ekonomiye bir milyar TL'lik kaynak aktarımı gerçekleşti" şeklinde konuşuyor.
Gamestop çılgınlığı borsalarda dijital çağın başlangıcı
Erkarakaş’a göre, şirketleri borsaya çeken en önemli etken pandemi döneminde yaşanan kaynak sıkıntısı. Yabancı yatırımcılar BİST’ten çıkarken yerli yatırımcıların gösterdiği yoğun ilginin şirketleri borsaya çektiğini dile getiren Erkarakaş, "Ancak öte yandan pandemi koşulları nedeniyle ihracat imkanlarındaki kısıtlamalar, öte yandan kaynak yaratma zorluğu yani bankalardan kredi bulunmasıyla ilgili zorluklar ve yüksek maliyetler şirketlerin gözlerini sermaye piyasalarına çevirdi" diye konuşuyor. Türkiye’de temsil ettiği 40 bini aşkın şirketle özel sektördeki en büyük iş dünyası STK’sı olan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Orhan Turan da geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, şirketlerin borsaya yönelmesini "kaynak ihtiyacı"na bağlamıştı. Pandemi sürecinde ihracat pazarları daralan, kredi kanalları kapanan ve kredi maliyetleri artan işletmelerin halka arz yöntemiyle kendi kaynağını yarattığını dile getiren Turan, "Özellikle KOBİ’lerin finansman kaynağı yaratmasında halka arz önemli fırsatlar yaratabiliyor" diye konuşmuştu.
Borsa İstanbul'dan 2 hisse ve 2 yatırımcıya tedbir kararı
İlk korona virüs vakasını 11 Mart'ta duyuran Türkiye'de 17 Şubat 2021 itibarıyla toplam vaka sayısı 2,6 milyonun üzerinde. Bugüne kadar yaklaşık 28 bin insan yaşamını yitirdi. Türkiye ekonomisi, pandemi önlemlerinin en sert uygulandığı, turizmin durduğu, dış ticaretin yüzde 40 gerilediği, yüz binlerce işletmenin kapalı kaldığı 2020 ikinci çeyreğinde yüzde 9,9 küçülmüştü. 1 Haziran 2020 itibarıyla "normalleşme" sürecine geçen Türkiye, üçüncü çeyrekte ise yüzde 6,7 büyümüştü. Hükümet pandemiden etkilenen kesimlere yönelik açıkladığı desteklerde, nakit yardımlar ve gelir aktarımları yerine kredi kanallarının açılmasına yönelik adımlara ağırlık verdi. Bu durum, muhalefet ve iş dünyası temsilcileri tarafından da eleştiri konusu oldu.
BİST’ten borçlanma araçları piyasasında değişiklik
Peki, 2021'ye girerken adeta bir patlama yapan borsa ilgisi, yılın geri kalanında da devam edecek mi?
FODER Başkanı Atilla Köksal’a göre, vatandaşların borsaya ilgisi yavaşlasa da sürecek. Ancak 2021 yılı boyunca yatırımcı sayısında aynı yükseliş trendinin sürmesini beklemediğini dile getiren Köksal, "Güzel bir trend yaşandı fakat bunun devam etmesi için ekonomide ciddi bir düzelme görmemiz gerekiyor. Henüz daha o başlamış değil. Faiz oranlarının düşmeye başlaması gerekiyor. Sanıyorum bir süre daha faizler yüksek gidecek. Dolayısıyla bu dönem bu şekilde devam eder demek için elimizde veri yok" diye konuşuyor.
Tahvil alana indirimli hisse teklifi
KOTEDER Başkanı Nalan Erkarakaş’a göre ise kaynak ihtiyacı çeken şirketlerin halka arz adımları 2021 yılında da tüm hızıyla devam edecek. Şu anda çok sayıda şirketin halka arz hazırlığı yaptığı bilgisini veren Erkarakaş, "Halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu’na başvuran 60 civarında şirket olduğunu duyuyoruz. Ayrıca kendi işlerimiz gereği bize yapılan başvurulardan da halka arza olan ilginin devam ettiğini görüyoruz" şeklinde konuşuyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Yıllardır thy de bekliyorum. Gelin gelin mikrop şakır
Devlet kurumlarının hissesini almayın yeni gelenler tuzağa düşmeyin hepsinde ky zedelerle dolu paranızı devlet kullanır zararın çıkmasını beklersin yada zararına satarsın
10 aydır aynı senetteyim bir vurgun yapamadım, Yapar yapmaz borsadan kaçacam
Gençlerin boraya gelmesi çok güzel. Olumsuz tecrübelerden dolayı yeni gelenlerin yolunacak kaz olarak görülmesi hatalı. Borsa herzaman fırsatlar sunar gerçek yatırımcı anlayışı ile yaklasilirsa. ABD de Avrupa da halkın büyük bölümü hisse sahibi diye anlatıyorlar. Bu fırsatı degerlendirmek lazım. Gençler uzun vadeli yatırımlar yaparak kazançlarinı arttırıp Geleceğe yatırım yapabilirler. Ytd.
Milli gururumuz aselsan yerlerde sürünüyor. Batacak galiba, batar inşallah... Bıktım artık bu nedir ya. Bütün hisseler aldı başını gidiyor. Aselsan sanki zarar ediyormuş gibi yerlerde sürünüyor. ABD nasıl da gururları olan Aplle ye sahip çıkıyorlar. Biz batsın diye uğraşıyoruz.
Yabancı yine satışta dikkatttt
Gel gel vatandaş sen de gel, daha kucağına verilecek çok hisse var...
Dipteki 'ler VAKBN Zoren akbank ykbnk kaldı
Para yetmiyor, deneyim ve duygusuz olup robot aklıyla hareket etmek gerekiyor.
30 yaş altı genç lerde ne para varmış be?. Nereden kazanmışlar bu paraları? . Bu civ civ lere yem tuzağı.
Bir de borsamız sıglıktan kurtarılsa süper olacak,,bunun için bedelsiz sermaye artırımlarının mecbur tutulması şart.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (02:51)