E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin 15-16 Haziran toplantısının tutanakları piyasa oyuncularını iyiden iyiye varlık alımlarının azaltılmaya (tapering) başlayacak olmasına ve ABD’de politika faizinin tekrar sıfırdan uzaklaşmaya başlayacağına alıştırıyor. Hatta bazı uzmanlar, Fed’in 2013 yılındaki Başkanı Ben Bernanke’ninkine benzer bir “taper tantrum” yaşanmayacağını, hem FOMC yetkililerinin hem de yatırımcıların Kovid-19 pandemisiyle başlayan ultra gevşek para politikalarının sıkılaşması gerektiği fikrine alışmaya başladığını söylüyor.
1,4 trilyon dolar varlığı yöneten ABD merkezli yatırım danışmanlık şirketi Invesco’nun Hong Kong merkezli küresel piyasa stratejisti David Chao, “ABD’li yatırımcıların tapering duyurusunu umursamayacağı” görüşünde ve şöyle diyor: “Fed gelecekteki adımları ve politika duruşu hakkında harika bir iletişim yaptı ve bir belirsizlik olacağını düşünmüyorum.” 282,2 milyar dolar varlık yöneten Tokyo merkezli Nikko Asset Management Başstratejisti John Vail ise “Eylül’de Fed’den resmi bir karar bekliyorum” diyor ve Fed tutanaklarının taperingin ne zaman başlayacağı konusunda kimsenin fikrini değiştirmiş gibi durmadığını belirtiyor. Her iki uzman da ABD varlıklarının bu yılı mevcut düzeylerinin üzerinde kapatacağını, doların ise haziran başındaki düzeylerine geri geleceğini öngörüyor. Vail, ABD 10 yıllık Hazine tahvillerinin ise yüzde 1,5’in üzerine çıkmasını bekliyor.
“Yatırımcı 2013’teki gibi EM piyasalarına yoğunlaşmadı”
123 milyar dolar varlık yöneten William Blair’den Gelişen Piyasalar Direktörü Marcelo Assalin ise “enflasyon baskıları baz etkileri azaldıkça ve arz darboğazları açıldıkça gelişmiş ekonomilerin kademeli olarak para politikalarını normalleştireceğini” öngörüyor. 2013’le bugün arasında önemli farklar olduğuna dikkat çeken Assalin, “Gelişen Piyasa borç ve para birimlerinde o zamanki kadar yoğun bir yatırımcı pozisyonu yok, dış dengeler ve yastıklar daha güçlü ve Fed politikalarıyla daha sennkronize bir küresel ekonomi var. Özetle, (taperingin) bu sefer çok daha küçük bir etki yapmasını bekliyoruz” diyor.
Birçok yatırım bankası ABD’de gösterge hazine tahvil getirilerinin yılın ikinci yarısında yükselmesini beklerken, Invesco’dan Chao, bazı gelişen piyasaların sıkılaşan ABD para politikalarından olumsuz etkilenebileceğini, volatilite olabileceğini ancak tapering’in piyasalarda çok etkili olmayacağını beklediklerini belirtiyor. Buna rağmen Chao “Yine de portföyümde gelişen piyasa varlıkları büyük ağırlıkta olmaya devam ediyor” diyerek, tapering’in gelişen piyasalara etkisinin bile çok büyük olmayacağını beklediklerinin sinyalini veriyor.
Jackson Hole’da “tapering” konuşacaklar
Aralarında JP Morgan’ın da bulunduğu bazı ABD’li yatırım bankaları, Fed’in her yıl Wyoming eyaletinin Jackson Hole kentinde yapılan ve bu yıl 26-28 Ağustos tarihlerinde pandemi başından bu yana ilk kez yüz yüze yapılacak yıllık toplantısında “tapering” tartışmaya başlayacağını öngörüyor. Öte yandan hem tutanaklardan hem de Fed Başkanı Jerome Powell’in açıklamalarından piyasa zaten FOMC’de hem tapering hem de faiz artışı tartışmalarının başladığını biliyor. Fed Başkanı Powell, enflasyonun geçici olduğuna sık sık vurgu yapsa da, tapering’in de “planlı, metodik ve şeffaf şekilde başlayacağını” ve öncesinde bunun açık sinyalinin verileceğini söyledi.
Yeni varyant ekonomiye gölge etmeye başladı
Kovid-19’un DSÖ tarafından endişeyle izlenmesi gereken varyant olarak da nitelendirdiği Delta ve daha öldürücü olan Delta+ gibi varyantlarının Hindistan’dan sonra Türkiye’nin ve ABD’nin de aralarında olduğu birçok ülkede görülmesi, piyasaların üzerine hafiften yaklaşan bir kara bulut misali. ABD’de dün açıklanan ve düşmesi beklenirken sürpriz şekilde artan haftalık işsizlik başvuruları ve geçen hafta beklentilerin de üzerine yüzde 5,9’a yükselen işsizlik verisi, imalat PMI’ların rekorda da olsa yerinde sayması, Japonya’da Tokyo Olimpiyatları’nın artan vakalar nedeniyle ilan edilen OHAL’de seyircisiz gerçekleşecek olması, Ağustos’ta Singapur’da yüz yüze yapılması planlanan Davos’un tekrar online’a dönmesi, Avrupa’nın Rusya’nın da aralarında olduğu bazı ülkeleri tekrar güvenli listesinden çıkarması, yatırımcılar nezdinde işlerin tekrar kötüleşebileceğine dair işaretler olarak görülüyor. İyileşmeye heryerden önce başlayan Çin’de imalatın hız kesmesi de yine ekonomik iyileşmenin tekrar frene basmaya başlayabileceğine dair bir işaret olarak algılanıyor. 10 yıllık ABD Hazine tahvillerinde getiri dün yüzde 1,3’ün de altına indi. Dolar endeksi ise olumsuz anlamda şaşırtan haftalık işsizlik başvuruları verisi sonrası dün TSİ 16:40 itibariyle 92,30 düzeyine kadar geriledi.
ABD’de büyüme endişeleri, Euro Bölgesi iyimser
ABD tarafında hem daha bulaşıcı varyantların yeni vaka sayılarını hızla önce 20 bin dün de 30 binin üzerine çıkarmış olması, ayrıca Joe Biden’ın büyük taşımacılık şirketlerinin tekel gücünü engelleyecek bir kararname imzalamaya hazırlanması, bunlara paralel de Çinli otoritelerin ABD’deki Çinli şirket halka arzlarını gölgeleyecek adımlar atması, ilk çeyrekte yüzde 6,4 gelen GSYH büyümesini tekrar düşürebilir. Öte yandan Euro Bölgesi geçtiğimiz günlerde hem Euro Bölgesi hem de Almanya ve Fransa gibi büyük ekonomilere ilişkin 2021 büyüme öngörülerini yükseltti. Euro Bölgesi için 2021 büyüme öngörüsü yüzde 4,3’ten 4,8’e, Almanya için yüzde 3,4’ten yüzde 3,6’ya, Fransa için yüzde 5,7’den yüzde 6’ya yükseltildi. AB’nin 3. büyük ekonomisi İtalya için ise 2021 büyüme öngörüsü yüzde 4,2’den yüzde 5’e yükseltildi.
“Tapering” duyurusu 4. çeyrekte gelebilir
Fed tutanaklarında FOMC yetkililerinin tahvil alım programının ölçeğinin küçültülmeye başlaması konusunda “kayda değer iyileşme koşullarının kriterlerini” henüz netleştirmediği görüldü. Ancak bazı üyeler tapering’e daha önce beklediklerinden daha erken başlanacak koşullar olduğu görüşünde. Son toplantıda yayınlanan dot plot analizinde FOMC üyeleri 2023’te iki faiz artışı öngörmüştü. BK Asset Management’tan analist Kathy Lien “Artık politika yapıcılar tapering fikrinden çok rahatsız değil ve duyuru 2021’in 4. çeyreğinde bile gelebilir” diyor. Morgan Stanley CEO’su James Gorman da geçtiğimiz ay Fed’in tapering’e bu yılın sonunda başlamasını, faizleri de 2022’de artırmaya başlamasını beklediğini söylemişti. Bu bankanın resmi öngörüsünden de erken bir tarih. Faiz artışı için şu an 2023 bile piyasa için nispeten yeni bir beklenti. Son Fed toplantısına kadar Fed açıklamalarında faizler “en az 2023 sonuna kadar sıfıra yakın seyredecek” mesajı veriliyordu.
(Dünya - Hilal Sarı)
Borsa İstanbul sanayi ile tutunuyor
Binance'ye bir darbe daha! Çin'de yasaklandı
HSBC’den Türk şirketlerinde karlılık öngörüsü
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
SİZ ÖYLE SANIN..MUHTEŞEM İLETİŞİMMİŞ...BELA GELDİĞİNDE GÖRECEZ.UZAKTAN DAVULUN SESİ HOŞ GELİRMİŞ
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:46)