E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Dolar/TL 5,95 seviyesinde başladığı 2020’de 8,58 seviyesine kadar yükseldi. Kasım ayında test edilen 8,58 TL aynı zamanda olağandışı fiyat hareketine işaret ediyordu. Bu seyrin de etkisiyle ekonomi yönetiminde değişim kaçınılmaz oldu.
Yeni Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ın piyasa ile uyumlu açıklamaları, Cumhurbaşkanı’nın reform söylemleri, faizde 475 ardından 200 baz puanlık artış dolar kurunun 7,55 seviyesine kadar gerilemesine neden oldu. Merak edilense kurda kalıcı düşüşün sağlanıp sağlanamayacağı? Bunun da kilit noktası enflasyon. Ekonomilerin kurdu enflasyonda kalıcı bir düşüş sağlanabilirse paralelinde kurlarda da geri çekilme için önemli bir badire atlanacaktır. Neticede dolara yönelimin en büyük nedeni enflasyon nedeniyle paranın erimesi. Birikiminin aşınmasını istemeyenler döviz, altın, hisse ya da gayrimenkule yönelerek kendilerini korumaya çalışıyor.
Merkez Bankası yılın son aralık ayı toplantısında faizi yüzde 17’ye yükseltti. Mevcut enflasyon ise yüzde 14,03. Ulaşılan faiz ile enflasyonun 3 puan üzerinde reel getiri imkânı oluştu. Veriler enflasyonun 2021’in ilk çeyreği boyunca yüksek kalmaya devam edeceği yönünde. Öte yandan TCMB’nin azalan rezervlerini yeniden yükseltmesi gerekiyor. Bu nedenledir ki oluşan reel faize rağmen kurdaki geri çekilmelerin sınırlı kalması şaşırtıcı olmayacaktır.
Aralık ayının son haftası yabancılar noel tatilinde bu nedenle faiz artırımı asıl etkisini yılbaşından sonra gösterecek.
Ay sonundan kaynaklı maaş ödemeleri ve yıllık kapanışlarla kurun üzerinde baskı oluşsa da ocak ayının ilk haftasında açıklanacak enflasyon verisi takip edilecek. Enflasyon yılın ilk çeyreğinde yüksek kalmaya devam edecek. Yıllık enflasyon karşısında oluşturulan reel faiz yabancı yatırımcının nakit girişi sağlamasını teşvik edecektir.
Borsaya yeni giren yatırımcılara önemli uyarı
Dolar kurunun 2021 seyri 7,20-9,8 bandında şekillenecek. Kurun 8,58’den başladığı geri çekilmeyi önceki eğilimlere bakarak iki çeyrek daha sürdürmesi beklenebilir. Ancak TCMB’nin azalan rezervlerini yerine koymak için atacağı adımlar önemli olacak. Her geri çekilme alım yönünde değerlendirilecektir. Dolar/TL kurunda 8 aylık hareketli ortalama 7,4389’da bulunuyor. Bu seviyenin altında kalıcı bir hareket yaşanmayacaktır. Sekiz aylık ortalama aşağı kırılırsa o zaman ilk destek olarak 7,20’ler beklenebilir.
Ekonomik verilerde iyileşme olur, sıcak para girişi gerçekleşir, hukuk ve ekonomi alanındaki reformlar devreye girerse 6,50’ler dahi gündeme gelebilir. Ancak bunların hepsi birbirini takip eden zincirler. Eksik kaldığında beklentilerde bozulma başlayarak yeniden kura yönelimler artabilir. Goldman Sachs, Türkiye’de gösterge faizini 2021 boyunca yüzde 17 seviyesinde kalacağı tahmininde bulunuyor. Faizlerin yüksek seyri yatırımların ötelenmesine neden olacaktır. Bu yüksek faizlerle şirketler yeni yatırımlarını finanse etmek istemeyecektir.
Euro/dolar 2008 krizinden bu yana içerisinde hareket ettiği alçalan kanalı yukarı kırdı. Yükselebileceği ilk seviye 1,25 olacaktır. Buranın aşılması 1,31 hatta 1,38’i gündeme getirebilir. Takip edilecek önemli destek seviyesi ise 1,16 olacak.
Kurların seyrinde 15 önemli faktör
1-Türkiye’nin risk primi en önemli göstergelerden biri. 5 yıllık kredi risk priminde meydana gelebilecek düşüş sermaye girişi ve kurun gerilemesi için önemli bir gösterge.
2-Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 234 milyar dolar. Bundaki azalma izlenecek. Ters dolarizasyonun başlayıp başlamadığına bakılacak.
3-Enflasyon oranları takip edilecek. Enflasyon arttıkça reel getiri ihtiyacı güçlenmekte ve yatırımcı dolara yönelmekte.
4-TCMB rezervlerini artırmaya çalışacak. Bu nedenle kurdaki geri çekilmeleri takip edecek.
5-İhracat ağırlıklı çalışan şirketler için kurdaki fiyat artışlarından çok kur oynaklığının azalması önemli. Kurda fiyat istikrarının sağlanıp sağlanamadığı izlenecek.
6-Küresel bazda dolara talep takip edilecek. DXY Endeksi izlenecek.
7-Ticaret savaşları kur savaşlarını da gündemde tutacak.
8-Pandemiye ilişkin gelişmeler izlenecek. Olası olumsuz gelişmeler sıçramalara neden olabilecek.
9-Döviz kaynakları takip edilecek: 1)İhracat 2)Turizm gelirleri 3)İşçi dövizleri 4)Doğrudan yatırım 5)Sıcak para akışı.
10-Dış politikadaki gerilimler kurun seyri üzerinde etkili olacak. Avrupa Birliği, Kıbrıs / Doğu Akdeniz, CAATSA yaptırımları, Halkbank’a ilişkin gelişmelerin seyri takip edilecek.
11-2018 ve 2020 kur şokları, pandemi dönemi yatırımcıların olağanüstü dönem davranışı geliştirmelerine neden oldu. Bu nedenle kurdaki yükselişin aynı ivme ile devam edeceğine dair oluşan algı hemen kırılmayacaktır.
12-Küresel bazda korku Endeksi VIX 2008 Krizindeki seviyelere yani 66’lara yükseldikten sonra 21,53’e geriledi. Korku endeksinde yaşanabilecek sıçramalar kur üzerinde etki gösterecektir.
13-Dünyada tahvil faizleri tarihi dip seviyelerini gördü. Negatif getirili tahvil stoku tüm zamanların zirvesine çıktı. Borsalar, altın ve kripto paralar zirve yaptı. Varlık dağılımları arasındaki bu uçurumlar 2020 yılında farklılaşabilir.
14-Küresel bazda merkez bankalarının adımları takip edilecek.
15-Kredi kuruluşlarının yıl içerisindeki not değerlendirmeleri önemli olacak. 2021’in her aylık enflasyon oranı ve faiz toplantısı ilgi ile izlenecek.
(Zeynep Aktaş / Milliyet)
Yılın son haftasında BIST-100‘de yükseliş devam edecek mi?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Dolar kuru bu ülkenin gündeminden ne zaman çıkacak.... vatandaş yaşamı bile dolara endeksleniyor yazık.
Faiz artışininda , kurların yükselişininde övünülecek bir tarafı yok.. temennimiz düşük faiz ve istikrarlı kur ,faiz artması çok hoş değil işlerimiz durma noktasına geliyor her halükarda kredi olarak borç alacağız veya iki kuruş birikimi bitireceğiz..dengeyi tutturmak önemli
Dolar düşecekmiş, veya çıkacakmış benim cebimdeki dolara zararı veya karı varmı? 10000 dolarım varsa yine aynı yarında 10000 dolar gücünde olacak.
Faiz artınca dolar mecburen 7 liraya gelecek sonra 10 lira
Halk dolardan tiksindi. Artık dolardan haber yapmayın..... Ama karizmatik bi para haa
şu ortamda ucuz hisse bulmak zor şuan BORSANIN 0.49 PIYASA DEFTER DEGERIYLE EN UCUZ HISSESI #TRGYO #ISFIN 1 senedir yerinde yatan isbankasi istiraki hisse tum is istirakleri 3 e 6 ya katladi ismen isgsy isatr isbtr....ISFIN icin cuma aksam seans sonrasi hisse geri alimi aciklandi isbankasindan kap bildiriminde tek primsiz isbank istiraki
Borsayı yatırım aracı gören kimse zarar etmez .para ile para kazanılmaz
Var olan hukuk sistemi işliyor mu????Reformmuş hangi kafayla???
Yaw he he
Doğru..dolar düşer...
Ekonomi sadece tahmin yurutmek ile değil ,toplum psikolojisini ,piyasaya yansımalarını , aynı kararların gecmiste eksi ve artilarini bilip harmanlanarak yapılmali,döviz alıcısı kimler ve neden alıyor ,faize kimler parasını yatırıyor , ödemeler dengesine etkisi nedir bunlar ile yorumlanır ise bir doğru tahmin yürütülebilir, Döviz dusermi , çıkarmı ? Yerine TL nin değer kaybının nedenleri ile sonuç ilişkisine bakmak gerekiyor ,kurlar halkın alım yapmasıyla yukselmedi , sonuç olarak aldı .
nekadar iyi yorumcularımız ekonomistlerimiz gazetecilerimiz var vatandaşın cebini düşünüyorlar dolar düşecek zarar etmeyin hemen satın diyolar sanki ben ole anladım:)
2001 ile 2013 arası politikalar tekrar uygulama geçecektir.2023 seçimleri öncesi dış politikada israil ile yakınlık suriye ve libyada ABD politikalarının taşoronluğunu yapmak doğu akdeniz de antalya körfezinde kalmak dış politikayı rahatlatacak içeridede reel TL faizi dolar tutanların canını okuyacaktır.bankada doları olan vatandaş dolar satmaz banka hazineleri onların dolarlarını TL pozisyon almak için kullanır.dolar mevduat sahiplerinin paraları ülkenin işletme sermayesi haline gelir reel sektör yatırım yapmaz ,esnaf iş yapamaz işsizlik devam eder 2023 seçimlerinde piyasa canlandırılır o zaman 10 tl dolardan tekrar bahsedilir.
DİPTEKİ 'ler VAKBN Zoren halkbank kaldı onların zamanı geldi
Benim tahminim üç ay sıkıntılı gecer daha sonra yavaş yavaş döviz fiyatları aşağıya gelir.borsada şubat ayına kadar biraz yükselir daha sonra sert düzeltmeler bekliyorum.
dolar asla yatırım aracı olamaz biraz hesap kitap yapın 2003 ile 2020 arası dolar yüzde 580 getiri,garanti yüze 3677 getiri,şişe yüzde 4250 getiri,petkım yüzde 1619 getiri saglamış ne doları uyan artık uyan battı, bitti dedikleri borsa doları tokatlamış
2001 krizinden sonra yerliler borsada satmak için sıraya girmişti ekonomi batmişti.uyanınca,yabancılar %92hisse senetlerini almıştı.
dolar 2021 de 5,50 TL dahi olacaktır.
Çakma berberrr... Milletin imlası ile uğraşacak kadar adam oldun mu sen? Bir daha olmasın. Yoksa yaptığın her imla hatasında seni rezil ederim. Git tıraşını berber dükkanında yap, burada tıraş yapma.
Bunu yine kim çözdü dahi olacak diyor dolar yok âlim olacak bu işler seni aşar cıbıl...
Dolar genel olarak enflasyonun altında kalmaz yani en az eneflasyon+1 gibi artar yani şuan 7.50 ise 2021 enflasyonu %15 civarı olursa dolarda yıl sonuna 9.50 civarı olabilir. Son 20 yıllık yılbaşı ve yıl sonu rakamları boyle gerçekleşmiş.
Hayırlı.işler.
Kimse dolar bozmaz.Dolar 1.5 idi .2.00 oldu.2.50 derken 3.01 fed faiz arttırdı falan 3.01 kabul edilebilir.3.50 oldu.Millet sattı. 3.20 ye düştü sonra 3.50 yi geçip 4.10.4.50 yok artık 5.00 Bu noktadan sonra 3.50 den satanlar 5.00 üzeri bir daha satmamak üzere dolar aldı.Bekleniyor 8.00-9.00-10.00 ......15.00-16.00....Böyle gider.Üretmeden tüketmek.
Aynen senin gibi kerizlerler yotube de kıçlarını yırtıyorlar her gün dolar 10-15 TL olacak diye haber pompalıyorlar kendi ve adamları satıyorlar sende onlardansın.sen git döviz al bizler de borsada paramızı sayamıyoruz artık.
ASELSAN da hareket bekliyoruz
Dış borç + ticaret açığı + yüksek faiz+yüksek kur +yüksek enflasyon + pandemi +rezerv sıkıntısı +dış politikada belirsizlik..... 6.50 'mi 😂
Millete sattırıp kendileri alıyor.8,5 dan gelen dolar tekrar aynı seviyeyi görecektir.sazanları borsaya yönlendiriyorlar.
Eğer pencereyi açıp üstünüzu örtmeden yatasanız doların 3.5 olduğunu bile görebilirsiniz .
HALKIN BANKALARDA DÖVİZİ TUTMASI MALESEF DUSMESINE NEDEN OLUYOR. HERKES KENDINI DOVIZIN DUSMESINE KARSI KORUMAK ICIN CEKECEK.KASA BOS. EKSIDE DENIYOR.HALKIN PARASIYLA DOVIZI DUSURUYORLAR.AYIP YA.HERKES GIDECEK PARASINI CEKECEK.BAK OZAMAN NOLUYO DOVIZ.
Faiz %35-50 olursa reel sektörde kalır mı bir de onu düşünmek lazım
gec bu ayakları yılbasında sonra olsunda görelim hadi
8.500 olan doları gorup gelmeyen yabancı 6.500 den gelip dolar bozup 3 kurus faiz kazanacak borsa zaten sisik Bu ne diyet bu ne periz
Doğru parayı yatıran yabancı 5 ay istikrar 5 ay istikrarsizlıkla hareketmi edecek adamlar bizim kasayı bizden daha iyi biliyo faiz artısından baska elimizde hic birsey yok yani belinde gercek silah tasıyan adama kuru siki silah cekmek gibi bu faiz isi
Yabancı doların şu anda kaç para olduğu ile ilgilenmez,yatırımını 3-5 senelik yaptığından gideceği zaman nerede olacağına bakar,yani 8.5 lira iken ülkende istikrar yoksa gelmez zira 10.5 olabilir 6-7 ay içinde,ama 6.5 lirayken eğer istikrar varsa o zaman 9 liradan gelmeyen 6 liradan bile gelir yeterki durum netleşsin,biraz daha çalışman lazım.
Herseyi yazmislar resmen ben tutturdum demek icin bolum gecmeye calisan cocuk gibisiniz butun tuslara basinca bolum gecilmiyor iki gun once 10 olur diyordunuz simdi dolar dusunce dusecek diyorsunuz hadi iyi oyunlar klavyeye cok hor davranmayin daha nazik
Babam annem olursa hesabı . Onu yapmak isteseler zaten bu noktaya gelmezdik
Zamlar da düşer mi.. zamlara müdahale edecek bir kurum var mı.. Şöyle bir açıklamayla markette ki sevdiğim çikolatanın fiyatı düşebilir mi.. Hoşuma giden arabanın fiyatı düşer mi.. Aynı hikaye olup duruyor, dolarla birlikte yükselenler düşmüyorsa, dolar düşünce ne oluyor. Yatırım tavsiyesi değildir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (16:06)