Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Biz G-20 dönem başkanlığımızda hem 20 ülke için hem dünya için hem de kendimiz için ‘Yapısal reform, yapısal reform, yapısal reform’ demeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Başbakan Ali Babacan, G-20 Liderler Zirvesi dolayısıyla bulunduğu Avustralya’nın Brisbane kentinde konuştu. Fed’in tahvil alımını durdurması ve petrol fiyatlarının düşmesinin cari açığa etkisinin sorulması üzerine Babacan, Türkiye’nin ağırlıklı olarak petrol ve gaz ithal eden bir ülke olduğunu anımsatarak, petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık düşüşün cari açığı 4,4 milyar dolar iyileştirdiğini söyledi. Gelecek yıl petrol fiyatlarını 100 doların üzerinde varsayarak program yaptıklarına dikkati çeken Babacan, “Dolayısıyla bu daha da indikçe bizim cari açığımız için çok çok faydalı olur” diye konuştu.
KESTİRMEK ZOR ABD Merkez Bankası’nın faiz arttırımına ne zaman başlayacağının belli olmadığını anlatan Babacan, “Bu faiz artışının hızının da nasıl gelişeceğini bugünden kestirmek zor. Kaldı ki ABD Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’na baktığınızda 19 üyenin de 19 farklı tahminleri ve görüşleri var. Bunlar ancak bir araya gelince bu görüşlerini ortak bir noktaya getirip karar açıklayabiliyorlar. Dolayısı ile önümüzdeki her ay gelişmeleri dikkatle izlememiz gereken bir dönem olacak” değerlendirmesinde bulundu.
Babacan, büyüme hedeflerine ilişkin soruyu yanıtlarken Türkiye’nin ekonomisinin yapısına bakıldığında en önemli sorunların başında petrol ve gaz ithalatına bağımlılık ve tasarruf oranlarının düşük olmasının geldiğini kaydetti. Türkiye’nin, bu ikisinin etkisiyle beraber cari açığı olan bir ülke konumunda bulunduğunu ifade eden Babacan, “Cari açığı olan bir ülkenin de iç tüketimi arttırarak büyümeyi elde etmesi güç oluyor, kırılganlıkları artıyor, ileriye doğru riskleri artıyor” ifadesini kullandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 9 öncelikli dönüşüm programının ağırlıklı olarak reel sektörü, özel sektörü hedefleyen yapısal dönüşümü içerdiğini anlatan Babacan, açıklanan 417 eylem yerine gerçekleştirildikçe Türkiye’nin potansiyel büyümesinin artacağını ifade etti. Potansiyel büyümenin, bir ülkenin ortalama büyüme tavanını gösterdiğini bildiren Babacan, şöyle konuştu:
HERKES İÇİN GEÇERLİ “Bundan daha hızlı bir büyüme için ancak yapısal reforma yapmanız gerekli. Bu sadece Türkiye için değil, Avustralya için de geçerli, ABD, Çin, Almanya, İtalya için de geçerli, bütün ülkeler için geçerli. Onun içindir ki biz kendi dönem başkanlığımızda hem 20 ülke için hem dünya için hem de kendimiz için ‘yapısal reform yapısal reform yapısal reform’ demeye devam edeceğiz.”
KOBİ’leri destekleyecek politikalar istiyoruz TOBB Başkanı ve B-20 Türkiye Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, iş dünyası olarak liderlerden beklentilerinin, şirketleri ve özellikle KOBİ’leri destekleyecek politikalara imza atmaları olduğunu bildirdi. G-20,B-20 Diyalog Toplantısı’na Türkiye’yi temsilen katılan Hisarcıklıoğlu , G-20,B-20 Diyalog Toplantısı sonrasında yaptığı değerlendirmede, toplantı sayesinde iş dünyasının sorunlarını doğrudan G-20 liderlerine aktarma imkanı bulduklarını ifade etti. Hisarcıklıoğlu, toplantıda liderlere gelişmekte olan bir ülke olarak Türkiye penceresinden küresel ekonomiyi anlattığını kaydetti. G-20’nin küresel bir istişare platformu olarak daha etkin olması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, G-20 üyesi ülkelerin yanı sıra G-20 üyesi olmayan ülkelerin de sisteme entegrasyonunu sağlamakla sorumlu olduklarını bildirdi.
İstihdamsız büyüme sorunu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Pek çok ülkede istihdamsız büyüme sorunu var, büyüme var ama istihdam artmıyor. Türkiye’de çok şükür bunun tersine bir durum var, ülke ekonomisi büyümeye devam ediyor üstelik istihdam da artıyor” dedi. Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığının 1 Aralık 2014’te başlayacağını ve 1 yıl süreceğini anlatan Babacan, “Biz liderler zirvemizi 15-16 Kasım 2015 tarihlerinde Antalya’da yapacağız ama öncesinde finanstan sorumlu bakanlar ve merkez bankası başkanları 12 ay içinde 4 kez bir araya gelecek, bunlardan üçü Türkiye’de geçekleştirilecek. Ticaret, çalışma, gıda, enerji ve belki de dışişleri bakanları 20 ülkeyi temsilen Türkiye’de düzenleyeceğimiz toplantılarda yer alacak” diye konuştu.
B20 ekibi kuruldu Ali Babacan, G-20’nin iş dünyası kolu olarak nitelendirilen B-20’nin faaliyetlerine ilişkin soruyu yanıtlarken 15 Aralıkta İstanbul’da B-20 grubunun ilk toplantısının yapılmasının planlandığını belirtti. “Business 20” denilen B-20 ekibini kurduklarını anlatan Babacan, bunun yönlendirme komitesinde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği, Türkiye İhracatçılar Meclisi, İstanbul Sanayi Odası başkanları ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’ndan birer temsilcinin bulunduğunu kaydetti.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.