E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Korona virüs pandemisi sırasında hisseleriyle en çok kazandıran 50 şirket 2020’nin sonundan bu yana yaklaşık 1,5 trilyon dolar piyasa değeri kaybetti. Yatırımcılar karantinaların erken dönemleri sırasında fırlayan hisse senetlerinin çoğuna sırtını dönüyor.
S&P Global verilerine göre teknoloji şirketleri piyasa değeri 10 milyar doları aşan ve 2020’de en büyük yüzdelik kârı elde eden 50 şirket listesine hakim durumdaydı. Ancak Financial Times’ın haberine göre pandemi sürecinin erken dönem kazananlarının üçte birinden fazlası 2020’nin sonundan bugüne kadar piyasa değerlerinden toplamda 1,5 trilyon dolar kaybetti.
İşletmelerin uzaktan çalışma yöntemlerine geçmesiyle 2020’de hisse senetleri %765 değer kazanan video konferans şirketi Zoom, pandemi sonrasının en büyük kaybedenlerinden biri oldu. Şirketin hisse senedi 2020 sonundan bu yana 77 milyar dolardan fazla düşüşle yaklaşık %80 geriledi.
Bulut tabanlı iletişim şirketi Ring Central da 2020’de uzaktan çalışma yöntemlerinin patlama yapmasıyla yükselişe geçmişti. Ancak o zamandan bu yana Alphabet ve Microsoft gibi teknoloji devleriyle rekabet eden şirket piyasa değerinin yaklaşık %90’ını kaybetti.
Egzersiz bisikleti üreticisi Peloton da büyük kayıp veren şirketlerden biriydi. 2020’nin sonu itibariyle hisseleri %97’den fazla değer kaybeden şirket piyasa değerinin 43 milyar dolarını kaybetti.
Peloton CEO’su Barry McCarthy geçen hafta perşembe günü yaptığı açıklamada görevden ayrılacağını ve şirketin iş gücünün %15’inin işten çıkarılacağını bildirdi.
Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre pandemi dönemini avantaja çeviren şirketler, sokağa çıkma yasaklarının video konferans ve internet alışverişi alanlarda kalıcı bir değişimin ortaya çıkmasını bekliyordu. Ancak çalışanların ofise dönmesiyle, yüksek faiz oranları ve enflasyon döneminin e-ticaret sektöründeki talepleri yavaşlatmasıyla pandemi dönemindeki değişimlerin beklendiği kadar kalıcı olmadığı ortaya çıktı.
FT haberinde TS Lombard ABD Baş Ekonomisti Steven Blitz, “Bazı şirketler muhtemelen şokun kalıcı olacağını düşünüyordu. Şimdiyse bu düşüncelerinden acı verici bir biçimde geri dönüyorlar” ifadelerine yer verdi.
Piyasa değerlerindeki yüzdelik artışlara bakıldığında 2020’nin en büyük kazananı Tesla olmuştu. Elektrikli otomobil üreticisinin piyasa değeri Aralık 2020 sonu itibariyle %787 artarak 669 milyar dolara yükselmişti. Ancak Tesla’nın piyasa değeri o tarihten bu yana 589 milyar dolara geriledi.
Singapur merkezli internet şirketi Sea, pandemi döneminde, oyun, e-ticaret ve dijital ödemeler olmak üzere üç ana işletme kolunun tümüyle piyasa değerini 19 milyar dolardan 102 milyar dolara ulaştırmıştı. Ancak şirket, büyümedeki yavaşlama korkusuyla 2020 sonu değerinin yüzde 60'ından fazlasını kaybetti.
İnternet harcamalarının artmasıyla gelişen e-ticaret firması Shopify, JD.com ve Chewy de büyük kayıplara maruz kaldı.
Aşı umutları ve tedaviye olan talebin hayati bir konuma gelmesi 2020’de Moderna ve Pfizer gibi ilaç şirketlerinin yanı sıra WuXi Biologics, Chongqing Zhifei ve Alibaba Health gibi az bilinen Çinli şirketlerin hisselerini de canlandırmıştı.
Birçok aşı üreticisinin hisseleri pandemi dönemindeki kazanımları, aşılara olan talebin öngörülemez hale gelmesiyle tersine döndü. Pfizer, Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech ile birlikte korona virüs aşısını geliştirmesine rağmen 2020 ve 2021’deki kazanımlarının tamamını sildi.
2020’nin en çok kazanan kurumsal şirketlerinden sadece yedisi piyasa değerini artırabildi: Çinli otomobil üreticisi BYD, siber güvenlik şirketi CrowdStrike, yazılım şirketleri The Trade Desk ve Datalog, T-Mobile, Çinli teknoloji şirketi CATL ve Latin Amerika merkezli e-ticaret pazar yeri Mercado Libre.
Bu arada 2020’nin en iyi performans gösteren şirketleri arasında sırasıyla 54. ve 100. sırada yer alan Nvidia ve Amazon da dahil olmak üzere pandemi sürecinde yüksek kâr elde eden bazı şirketlerse bu performansını devam ettirebildi. Yapay zeka çipleri üreticisi Nvidia, söz konusu teknolojide yaşanan patlama sayesinde 2020’nin sonundan bu yana piyasa değerine 1,9 trilyon dolardan fazla ekledi.
Morgan Stanley'den Çin hisseleri değerlendirmesi
ABD’nin eski hazine bakanından 'güçlü dolar' açıklaması
Güvenli liman varlıkları yatırımcıları koruyacak mı?
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (15:39)