E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaPandemi sonrası borsada kazandıracak strateji---

Pandemi sonrası borsada kazandıracak strateji

Pandemi sonrası borsada kazandıracak strateji
04 Haziran 2021 - 15:18 borsagundem.com

Portföy dağılımı stratejileri yatırımcıların en çok kafa yorduğu konulardan birisi. Borsaların en eski stratejilerinden olan %60 hisse senedi, %40 tahvil yatırımı dağılımının tahvil getirilerinin düştüğü yeni dönemde modifiye edilmesi gerekiyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yatırımcı portföylerinin %60’lık hisse senedi ve %40’lık tahvil yatırımı olarak bölünmesi uzun yıllardır tercih edilen bir portföy biçimidir. Ancak büyük finans kurumları son yıllarda bu stratejiye daha küçümser bir dille yaklaşıyorlar.

Bloomberg’in haberine göre yatırımcılar tahvil getirilerine ilişkin soru işaretlerinin doğması nedeniyle bu tercihin yerine daha egzotik seçenekleri değerlendiriyor. Ancak geçtiğimiz 14 yılda bu tip yeni yaklaşımların kullanılması yerine 60/40 portföy stratejisinin uygulanması çok daha iyi getiriler sağladı.

Ancak söz konusu durum 60/40 portföylerin değerine ilişkin şüpheleri azaltmadı, aksine şimdilerde devlet tahvillerinin sağladığı düşük getiriler endişelerin daha da fazla arttığı görülüyor.

60/40 stratejisini destekleyen temel ilke, hisse senetlerinde düşüş görüldüğünde daha düşük miktardaki sabit gelirli yatırımların kayıpların hafifletilmesini sağlamasıdır. Ancak Mart ayındaki piyasa oynaklığı sürecinde hem hisse senetleri hem de tahviller aynı anda satış dalgasına maruz kalmıştı.

Eğer iki varlık sınıfı da düzenli olarak birlikte hareket etmeye başlarsa bu durum daha düşük getiri sağlayan devlet tahvillerinin korunma unsuru olarak kullanılmasını sorgulanmasına neden olur.

Panik yapmaya gerek yok

60/40 varlık dağılımı stratejisine ilişkin endişeler haklı olsa da bu durum stratejiyi uygulayanların bir gecede finansal intiharın eşiğine geldiği anlamına gelmiyor.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, Morningstar’ın Kişisel Finans Birmi Başkanı Christine Benz, “60/40 başlangıç için kötü bir yer değil. Öldüğü fikri değersiz yatırım firmalarının tarafından sıklıkla ortaya atılır. Zira onla da çoğu zaman karmaşık ve pahalı diğer stratejilerini satmayı hedeflerler” ifadelerine yer verdi.

Yatırımcılar eğer portföylerini kendi başlarına hazırlamak istiyorlarsa hedefleri konusunda açık olmaları gerekir.

30 yıl içerisinde emekli olacak birisine karşın 5 yılda getiri sağlamayı hedefleyen birisinin portföy dağılımında büyük farklılıklar vardır.

60/40 stratejisinin rağbet gördüğü zamanlarda bile mali danışmanlar emekli olmaya yakın olan kimselerin paralarının büyük bir kısmını volatilitesi yüksek hisse senetlerine ayırmasını önermiyorlardı. Benzeri bir şekilde 20 yaşlarındaki bir yatırımcıya da portföy dağılımı olarak daha çok büyüme odaklı varlıklara yönelmesi öneriliyordu.

Hatırlanması gerekir ki dengeli portföyler asla mümkün olan en yüksek getiriyi sağlayacak şekilde dizayn edilmezler. Yatırımcıların muhtemelen hedge fonu efsanesi Cathie Wood’sın 2020 yılında büyüme odaklı ARK fonu üzerinden elde edeceği getirileri sağlayamayacaklardır.

Ancak bunun yerine sermayeyi korumak, çeşitlendirmeyi sağlamak ve kötü zamanlar karşısında koruma sağlamak yoluyla da kabul edilebilir bir getiri sağlanması fikri daha uygun görülebilir.

Getiriler konusunda gerçekçi olun

Gelişmiş ülkelerin %85’inin devlet tahvillerinin %1’in altında getiri sağladığı bir borsa ortamında geleneksel yatırım dağılım fikirleri zarar görüyor. Yatırım şirketi Vanguard’ın verileri 1926’dan 2020’ye kadar 60/40 stratejisinin getirilerinin yıllık ortalama %9,1 oranında olduğunu gösteriyor. JP Morgan Varlık Yönetimi’nin en son hesaplamalarına göre stratejinin gelecek on yılda sağlayacağı yıllık getiri ise %3,7’nin çok az üzerinde.

Tahvil getirileri yeniden yükselmeye başladı. Bu aynı zamanda yeni yatırımcılara göre daha iyi bir sıçrama noktasında olunduğunu gösteriyor. Ancak gelişmiş ekonomilerdeki rekor seviyelerde düşük faiz oranları döneminde tahvil gibi güvenli varlıkların yüksek getiri sağlaması durumu geçmişte kaldı.

Bu durum profesyonel yatırımcılar için de geçerli. Hedge fonları giderek daha fazla egzotik yatırım ürünlerine yönelmeye başladı. Ancak bu yatırımların geri dönüşleri hala sorunlu ve yüksek maliyetleri de beraberinde geliyor.

Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, Schroders Avustralya’nın Sürekli Gelir ve Çoklu Varlıklar Baş Stratejisti Simon Doyle, “Piyasada çok sayıda yanlış fiyatlandırılmış ucuz varlık bulunuyor” dedi.

Cevabın daha fazla teknoloji hissesi olduğunu düşünmek yanlış

Tahvil getirileri düştükçe, birçok perakende yatırımcı hisse senetlerindeki yatırımlarını artırdı ve daha yüksek büyüme potansiyeli tarafından cezbedildi. Uzun vadeli hisse senetlerinin sağladıkları getiriler tarihsel olarak tahvilleri geride bıraktı olsa da her zaman böyle gerçekleşmiyor. 2000 yılındaki teknoloji balonunun ardından, Hisse senedi endeksleri esasen on yıl boyunca çalkantılı bir süreci geride bıraktı.

Buna ek olarak kısa vadeli volatilite genellikle hisse senetlerinde sabit gelirli yatırımlara göre daha olağanüstü seviyelerdedir. Bu durum yatırımcıların panik satışları gibi klasik hatalardan uzak durmak ancak aynı zamanda gelecekten beklentileri konusunda gerçekçi olmak için kendilerini disipline etmesi gerektiğini gösteriyor. Kayıpların üstesinden gelebilmek için önünde çok fazla yılı olan 20 ila 30 yaşlarındaki birisi için riskli yatırımlar daha kabul edilebilir görülebilir. Ancak yakın zamanda emekli olmayı bekleyen birisi için bu tip yatırımlar çok daha sorun çıkarmaya meyillidir.

Hisse senetleri için uygun bir seçenek satın alınan hissenin sadece fiyatının artması beklendiği için tutulmadığına emin olmaktır. Sermaye piyasası firması Janney Montgomery Scott’ın Baş Yatırım Stratejisti Mark Luschini, müşterilerinde yüksek kaliteli getiriden yoksun sabit gelir varlıklarını telafi etmek için portföylerine daha fazla temettü ödeyen hisse senetlerini dahil etme eğilimi gördüğünü söylüyor.

Luschini, "Temettü politikasında bilanço kalitesi olan ve yönetim kurullarında bunu düzenli olarak sürdürme veya yükseltme taahhüdü ile desteklenen şirketleri seçin" uyarısında bulundu.

Wall Street’te gerilim artacak

 

Bitcoin bir saçmalık açıklaması

 

Kripto paraların çöküşünün gerçek nedeni

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)