E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Yatırımcı portföylerinin %60’lık hisse senedi ve %40’lık tahvil yatırımı olarak bölünmesi uzun yıllardır tercih edilen bir portföy biçimidir. Ancak büyük finans kurumları son yıllarda bu stratejiye daha küçümser bir dille yaklaşıyorlar.
Bloomberg’in haberine göre yatırımcılar tahvil getirilerine ilişkin soru işaretlerinin doğması nedeniyle bu tercihin yerine daha egzotik seçenekleri değerlendiriyor. Ancak geçtiğimiz 14 yılda bu tip yeni yaklaşımların kullanılması yerine 60/40 portföy stratejisinin uygulanması çok daha iyi getiriler sağladı.
Ancak söz konusu durum 60/40 portföylerin değerine ilişkin şüpheleri azaltmadı, aksine şimdilerde devlet tahvillerinin sağladığı düşük getiriler endişelerin daha da fazla arttığı görülüyor.
60/40 stratejisini destekleyen temel ilke, hisse senetlerinde düşüş görüldüğünde daha düşük miktardaki sabit gelirli yatırımların kayıpların hafifletilmesini sağlamasıdır. Ancak Mart ayındaki piyasa oynaklığı sürecinde hem hisse senetleri hem de tahviller aynı anda satış dalgasına maruz kalmıştı.
Eğer iki varlık sınıfı da düzenli olarak birlikte hareket etmeye başlarsa bu durum daha düşük getiri sağlayan devlet tahvillerinin korunma unsuru olarak kullanılmasını sorgulanmasına neden olur.
Panik yapmaya gerek yok
60/40 varlık dağılımı stratejisine ilişkin endişeler haklı olsa da bu durum stratejiyi uygulayanların bir gecede finansal intiharın eşiğine geldiği anlamına gelmiyor.
Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, Morningstar’ın Kişisel Finans Birmi Başkanı Christine Benz, “60/40 başlangıç için kötü bir yer değil. Öldüğü fikri değersiz yatırım firmalarının tarafından sıklıkla ortaya atılır. Zira onla da çoğu zaman karmaşık ve pahalı diğer stratejilerini satmayı hedeflerler” ifadelerine yer verdi.
Yatırımcılar eğer portföylerini kendi başlarına hazırlamak istiyorlarsa hedefleri konusunda açık olmaları gerekir.
30 yıl içerisinde emekli olacak birisine karşın 5 yılda getiri sağlamayı hedefleyen birisinin portföy dağılımında büyük farklılıklar vardır.
60/40 stratejisinin rağbet gördüğü zamanlarda bile mali danışmanlar emekli olmaya yakın olan kimselerin paralarının büyük bir kısmını volatilitesi yüksek hisse senetlerine ayırmasını önermiyorlardı. Benzeri bir şekilde 20 yaşlarındaki bir yatırımcıya da portföy dağılımı olarak daha çok büyüme odaklı varlıklara yönelmesi öneriliyordu.
Hatırlanması gerekir ki dengeli portföyler asla mümkün olan en yüksek getiriyi sağlayacak şekilde dizayn edilmezler. Yatırımcıların muhtemelen hedge fonu efsanesi Cathie Wood’sın 2020 yılında büyüme odaklı ARK fonu üzerinden elde edeceği getirileri sağlayamayacaklardır.
Ancak bunun yerine sermayeyi korumak, çeşitlendirmeyi sağlamak ve kötü zamanlar karşısında koruma sağlamak yoluyla da kabul edilebilir bir getiri sağlanması fikri daha uygun görülebilir.
Getiriler konusunda gerçekçi olun
Gelişmiş ülkelerin %85’inin devlet tahvillerinin %1’in altında getiri sağladığı bir borsa ortamında geleneksel yatırım dağılım fikirleri zarar görüyor. Yatırım şirketi Vanguard’ın verileri 1926’dan 2020’ye kadar 60/40 stratejisinin getirilerinin yıllık ortalama %9,1 oranında olduğunu gösteriyor. JP Morgan Varlık Yönetimi’nin en son hesaplamalarına göre stratejinin gelecek on yılda sağlayacağı yıllık getiri ise %3,7’nin çok az üzerinde.
Tahvil getirileri yeniden yükselmeye başladı. Bu aynı zamanda yeni yatırımcılara göre daha iyi bir sıçrama noktasında olunduğunu gösteriyor. Ancak gelişmiş ekonomilerdeki rekor seviyelerde düşük faiz oranları döneminde tahvil gibi güvenli varlıkların yüksek getiri sağlaması durumu geçmişte kaldı.
Bu durum profesyonel yatırımcılar için de geçerli. Hedge fonları giderek daha fazla egzotik yatırım ürünlerine yönelmeye başladı. Ancak bu yatırımların geri dönüşleri hala sorunlu ve yüksek maliyetleri de beraberinde geliyor.
Borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, Schroders Avustralya’nın Sürekli Gelir ve Çoklu Varlıklar Baş Stratejisti Simon Doyle, “Piyasada çok sayıda yanlış fiyatlandırılmış ucuz varlık bulunuyor” dedi.
Cevabın daha fazla teknoloji hissesi olduğunu düşünmek yanlış
Tahvil getirileri düştükçe, birçok perakende yatırımcı hisse senetlerindeki yatırımlarını artırdı ve daha yüksek büyüme potansiyeli tarafından cezbedildi. Uzun vadeli hisse senetlerinin sağladıkları getiriler tarihsel olarak tahvilleri geride bıraktı olsa da her zaman böyle gerçekleşmiyor. 2000 yılındaki teknoloji balonunun ardından, Hisse senedi endeksleri esasen on yıl boyunca çalkantılı bir süreci geride bıraktı.
Buna ek olarak kısa vadeli volatilite genellikle hisse senetlerinde sabit gelirli yatırımlara göre daha olağanüstü seviyelerdedir. Bu durum yatırımcıların panik satışları gibi klasik hatalardan uzak durmak ancak aynı zamanda gelecekten beklentileri konusunda gerçekçi olmak için kendilerini disipline etmesi gerektiğini gösteriyor. Kayıpların üstesinden gelebilmek için önünde çok fazla yılı olan 20 ila 30 yaşlarındaki birisi için riskli yatırımlar daha kabul edilebilir görülebilir. Ancak yakın zamanda emekli olmayı bekleyen birisi için bu tip yatırımlar çok daha sorun çıkarmaya meyillidir.
Hisse senetleri için uygun bir seçenek satın alınan hissenin sadece fiyatının artması beklendiği için tutulmadığına emin olmaktır. Sermaye piyasası firması Janney Montgomery Scott’ın Baş Yatırım Stratejisti Mark Luschini, müşterilerinde yüksek kaliteli getiriden yoksun sabit gelir varlıklarını telafi etmek için portföylerine daha fazla temettü ödeyen hisse senetlerini dahil etme eğilimi gördüğünü söylüyor.
Luschini, "Temettü politikasında bilanço kalitesi olan ve yönetim kurullarında bunu düzenli olarak sürdürme veya yükseltme taahhüdü ile desteklenen şirketleri seçin" uyarısında bulundu.
Wall Street’te gerilim artacak
Bitcoin bir saçmalık açıklaması
Kripto paraların çöküşünün gerçek nedeni
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (20:18)