E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Konuk olduğu programda Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevket Pamuk korona virüs salgınının iktisadi sonuçlarını değerlendirdi.
Korona virüs salgınının yayılmasıyla gelişmiş ülkelerin devlet desteğinin önemi konusunda birleştiğini söyleyen Pamuk daha önceki kriz dönemlerinde devletin bu ölçüde güçlü önlemlere başvurmadığını belirtti. Pamuk konuya dair, "salgının yayılmasıyla birlikte gelişmiş ülkelerde muhafazakarı da solcusu da devletin desteğinin önemli olduğu konusunda birleşti, artık devletin gücünü kolaylıkla kullanma konusunda yeni bir eğilim var, bugün olduğu gibi hızlı şekilde devletin gücüne başvurulduğunu görmemiştik, 2008 krizi sonrasında para politikasında bunu gördük ama mali politikalar konusunda bu kadar büyük paketleri görmemiştik, onun için yeni bir dönemin eşiğinde olabiliriz ama kesin konuşmak için de erken" değerlendirmesini yaptı.
Daha fazla borçlanmanın iyi olmadığını ancak devletlerin ciddi tehlikeyle karşı karşıya kaldığı için borçlanmanın getireceği sıkıntıları uzun vadede düşünmeyi tercih ettiğini belirten Pamuk, uzun vadede mutlaka tüm devletlerin, özel sektör ve tüketicilerin daha fazla borçlanacağını belirtti.
"GEÇMİŞTEKİ SALGINLARIN FARKLI ÜLKELERDE FARKLI SONUÇLARI OLDU"
Geçmişteki büyük salgınları değerlendiren ve günümüzle kıyaslayan Pamuk milyonlarca kişinin hayatını kaybettiğini, salgınların farklı ülkelerde farklı sonuçları olduğunu kaydetti. Pamuk şunları söyledi,
"14. Yüzyıldaki kara veba salgınında nüfusun üçte biri ölünce kapsamlı sonuçlar ortaya çıktı, tüm talebin yapısının değişmesi, ücret yükselmesi gibi sonuçlar oldu, toprak sahiplerinin gelirleri düştü, yatırım fırsatları azaldı, kara vebadan alınacak en büyük ders ise sonuçlar her yerde aynı olmadı. Salgın İngiltere'de, Hollanda'da farklı, İspanya'da, İtalya'da, Mısır'da farklı sonuçlar yarattı. Kara veba sonunda hayatta kalanların geliri artıyor ve üretimin bileşimi de gelişiyor. İngiltere gibi sanayileşme yoluna giren ülkelerde daha yüksek gelirli kesimlerin ortaya çıkması sanayileşmeye giden yolu hızlandırıyor, onun için kara vebanın İngiltere ve Hollanda gibi ülkelerde daha olumlu sonuçları oldu. "
Devletlerin gücünün o dönemde çok sınırlı olduğuna değinen Pamuk "o dönemde devletlerin ekonomideki payı çok sınırlı, bugün ise gelişmiş ülkelerde ve ülkemizde büyük destek paketleri konuluyor. Ama o dönemlerde devletlerin böyle önlemler alacak gücü yoktu, o bakımdan günümüzdeki durum çok daha farklı. Şimdi ABD'de, Avrupa'da GSYH'nin yüzde 10'una ulaşan büyüklükte tarihi büyüklükte paketler gündeme geliyor. Oysa 6. yüzyılda, 14. yüzyılda devletin böyle bir gücü yoktu, çok farklı bir dönem" şeklinde konuştu
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
2008 krizi sonrasında para politikasında bunu gördük ama mali politikalar konusunda bu kadar büyük paketleri görmemiştik, onun için yeni bir dönemin eşiğinde olabiliriz ama kesin konuşmak için de erken" derken boşuyor olabiliriz demek oluyor prof
Ne diyor, hiçbirşey anlamadım :( :(
Bogazici Universitesi Ekonomi Fakultesi Akademik Dolandırıcıları ile meshur. Bir tanesi Meshur Profesor Vedat Akgiray - Halka SPK Baskanı olarak Şirketini çakan tokatlayan adam, benimde paramın carpan adam, bir digeri Turk Telekom un Haririye satısında Turk Bankalarına Hisse Rehini ile Haririnin Borcunu Turk Bankalarına cakıp halkın sırtına yuklemekteki organize isin planlayıcısı meshur Profesor Metin Ercan. Daha sayacak olsa tonlarca isim cıkar malesef Bogazici itibarı yokoldu.
elinde delil varsa gider mahkemeye verir yargılatırsın.öyle uluorta almışsın klavyeyi eline şerefli ve haysiyetli insanlara çamur atıp tutuyorsun.hakkında yarından itibaren suç duyurusunda bulacağız.arkadaşlar inceleme yapmaktadırlar.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (13:11)