FİBA Holding’in kurucusu Hüsnü Özyeğin’in 2006’da Finansbank’ın satışından elde ettiği 2.8 milyar dolarlık geliri, nereye yatıracağı uzun zaman merak konusu olmuştu. Hüsnü Özyeğin o dönemde kendisine yöneltilen soruları, başta enerji ve perakende olmak üzere fırsat gördüğü çeşitli sektörlere yatırım yapacağı şeklinde yanıtlıyordu. Öyle de yaptığı görülüyor..
Finansbank’ın satışından sonra yurtdışındaki finans faaliyetlerine hız veren ve Türkiye’de Millenium Bank’ı satın alarak Fiba Banka’ya dönüştüren Fiba Holding, başta enerji, turizm, perakende, alışveriş merkezleri, havacılık, gemi inşaası ve liman işletmeciliği olmak üzere birçok yeni yatırım ve satın almaya imza attı. Son olarak grup için yepyeni bir alan olan sağlık sektöründe Florence Nightingale Hastane Grubu’na ortak olarak dikkatleri üzerine çeken Fiba Holding’in Yönetim Kurulu Üyesi ve ailenin ikinci kuşak temsilcisi Murat Özyeğin, aradan geçen 8 yılda yaptıkları yeni yatırımlarla, Grubun finans-finans dışı yatırımlarını yüzde 50-50 dengesine oturtmaya başladıklarını söyledi.
EN BAŞARILI 12 AY Fiba Holding’in, bu yıl için satın almalar dahil 475 milyon dolarlık yatırım planladığını kaydeden Özyeğin, gelecek planlarını ve ailedeki iş bölümünü ilk kez anlattı. Bu yıl yapacakları yatırımlarda ağırlığın yine finans dışı alanlarda olacağını belirten Özyeğin, “Grup olarak finansta ve finans dışındaki yurtiçi ve yurtdışı işlerimizde oldukça başarılı bir süreçten geçtik. Son 12 ay bizim için en iyi performans gösterdiğimiz dönemlerden biri oldu. Bundan sonrasında da hedefimiz büyümek ama bunu sindire sindire yapmak istiyoruz” dedi.
SAĞLIKTA ‘SIFIR’ HATA Grup olarak, 2008’den bu yana yeni bir alana yatırım yapmadıklarını kaydeden Murat Özyeğin, “İçinde bulunduğumuz sektörlerde kendimizi rahat hissedinceye kadar bu kararı almamıştık. Ancak bu yıl kendimizi yeni yatırımlara hazır hissettik. Florence Nightingale Hastane Grubu’na ortak olup, yepyeni bir alana sağlık sektörüne girdik” diye konuştu. Sağlık sektöründe önlerine iddialı bir hizmet kalitesi ve büyüme hedefi koyduklarını vurgulayan Murat Özyeğin şöyle konuştu: “Sağlıkta çok değerli bir ekibimiz var. Bunu korumak istiyoruz. Yine aynı kalitede ekip oluşturdukça büyüyeceğiz. Biz bu işte kalıcıyız. Birinci önceliğimiz ‘sıfır’ hata. Bu elbette bütün işler için geçerli ama sağlıkta geri dönüş yok o nedenle çok daha önemli.”
Anayasamız yok işbölümümüz var FİBA Holding’in yönetiminde, kurucu Hüsnü Özyeğin ve ikinci kuşak temsilcisi olarak kendisi ve kızkardeşi Ayşecan Özyeğin’in bulunduğunu söyleyen Murat Özyeğin işbölümünü şöyle anlattı: “Şimdilik oluşturduğumuz bir anayasamız yok ama, iyi işleyen bir iş bölümümüz var. Hüsnü Bey, finans sektöründeki yatırımlarımızı yönetiyor. Finans dışı işlerimizinden ben sorumluyum. Bebeğim diyeceğim işler limancılık, varlık yönetim şirketimiz, perakende, elektrik dağıtım şirketimiz, rüzgar enerjisi ve şimdi tabii ki sağlık alanındaki yatırımımız. Alışveriş merkezleri, otel ve perakendeyle de kızkardeşim ilgileniyor. Her ikimiz de bankacılık dışı tüm işlemizde kritik kararlarda Hüsnü Bey’in görüşünü mutlaka alıyoruz.”
Zamanımın yüzde 30’u sosyal sorumluluğa Zamanının yüzde 15’ini Özyeğin Üniversitesi’ne ve yüzde 15’ini de girişimciliği destekleyen Endeavor Vakfı’na ayırdığını söyleyen Murat Özyeğin, “Üniversite ve girişimcilik, ikisi de ülke adına geleceğe yapılan yatırımlar. Beni çok heyecanlandırıyor. Endeavor, Türkiye’de girişimciliğin kalbine oturdu. Bir girişimcinin elinden tutulduğunda o da birçok kişinin elinden tutuyor” şeklinde konuştu.
Özyeğin’lerin oğlu olmak ciddi baskı Türk iş dünyasının en karizmatik isimlerinden biri olan Hüsnü Özyeğin’in ve AÇEV’in kurucusu Ayşen Özyeğin’in oğlu olmanın kendisi üzerinde elbette ciddi bir baskı yarattığını itiraf eden Murat Özyeğin bununla nasıl başa çıktığını şöyle anlattı: “Babam, göz göre göre hata yapmama izin verdi. Bu tabi işimi çok kolaylaştırdı. Annemse inanılmaz bir denge. İş ve sosyal sorumluluk arasındaki dengeyi bana öğretti. Sosyal sorumluluk çok önemli. Çünkü işte belli bir yere geldikten sonra daha fazla büyümek, yeni bir proje, bir noktadan sonra delilik, bunu sosyal sorumluluk dengeliyor.”
Yepyeni bir Swissotel İstanbul’daki Swissotel’in renovasyon projesini kardeşi Ayşecan Özyeğin’in yönettiğini söyleyen Murat Özyeğin, “Swissoteli baştan aşağı yeniliyoruz. 60 milyon Euro’luk proje 2015’te tamamlanacak. Burj El Arab dahil dünya çapında birçok otelin mimarlığını üstlenen KCA International’ın kurucusu Khuan Chew’in yürüttüğü proje ile 18 ay sonra dış cephesi ve içi tamamen değişmiş, yepyeni bir Swissotel ile karşılaşacaksınız” dedi. (Hülya Güler / Hürriyet)
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.