E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemÖzilhan: Yatırımlar sadece düşük faiz politikasıyla sağlanmaz---

Özilhan: Yatırımlar sadece düşük faiz politikasıyla sağlanmaz

Özilhan: Yatırımlar sadece düşük faiz politikasıyla sağlanmaz
15 Haziran 2022 - 12:24 borsaningundemi.com

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi toplantısı açılışında konuşan TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan, "Dünyadaki gelişmeler ve içeride uyguladığımız iktisadi politikalarla birlikte ülke risk primi yükseliyor" dedi.

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi bugün toplandı. Toplantının açılışında Yüksek İstişare Konseyi Tuncay Özilhan bir konuşma gerçekleştirdi.
Özilhan, “Ekonomik sorunlar sık sık değiştirilen düzenlemelerle çözülemez. Sık sık yapılan düzenlemeler ekonomiyi daha da bozar. Uzmanların, teknisyenlerin, akademisyenlerin önerilerine kulak vermek gerekir. Toplumsal uzlaşma ile alınmayan kararlar istenilen sonuçları üretmez” uyarısında bulundu.

Özilhan’ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

“Hem Türkiye’nin ikinci yüzyılına hem de seçim ortamına hazırlanıyoruz. Zor bir dönem geçiriyoruz. Dünyada bir dönem sona erdi. Ama yerine geçenin ne olduğu netleşmedi. Bizden kaynaklanan belirsizlikler ile yeni dünya düzenine ilişkin belirsizlikler iç içe giriyor.

İktidardan ve muhalefetten yeni dönem için net ve somut yol haritaları bekliyoruz. Beklentimiz eski ezberlerin tekrar edilmesi değil. İçinde bulunduğumuz çetrefilli durumdan nasıl düzlüğe çıkacağımızın ortaya konulması.

'HER YERDE BELİRSİZLİK, ÖNGÖRÜLEMEZLİK, GÜVEN EKSİKLİĞİ...'

Ne tarafa baksak her yerde belirsizlik, öngörülemezlik ve güven eksikliği görüyoruz. Bildiğimiz güvenli limanları terk etmiş durumdayız. Bu yeni sularda geçmişin tecrübesi yeterli olmayacak. Yeni koşullara uygun yeni çözümler bulmamız gerekiyor.

Senelerdir alışık olduğumuz düzen, lojistik yaklaşımlar, fiyat belirleme davranışları değişti. Arz zincirleri kırıldı, tedarik sorunları yaşanıyor. Soğuk savaş sonrası düzen bozuluyor. Ekonomik konular bir kez daha ulusal güvenlik önceliklerine tabi kılınır oldu. Bu gelişmeler sonucunda yeni bir soğuk savaş dönemine mi girilecek? Öyleyse, kendimizi nasıl konumlandıracağız? İki bloklu bir küreselleşme dönemine girilirse dünya ekonomisi yeniden şekillenecek. Tek kutuplu bir dünyada hızlı büyümüş bir Çin’in iki kutulu dünyada başarılı olup olmayacağını bilmiyoruz.

Piyasa fiyatlarıyla ölçtüğümüzde dünya ekonomisinin yüzde 60’a yakınını batı ekonomileri üretiyor. Gelecekte küreselleşmenin nasıl olacağı ülkelerin ekonomi politikası tercihlerini şekillendirecek. Hangi ticaret bloğu içinde yer alacağımız, neyi nasıl üreteceğimiz daha da önemli hâle gelecek. İklim krizi ile mücadele perspektifi de belirleyici olacak.

İkinci dünya savaşı sonrasının ekonomide yoğun devlet müdahalesi çöktükten sonra ibre piyasa mekanizmasına kaydı. Piyasa mekanizmasının üstünlüğü adeta sorgulama dışı tutulur olmuştu. Ancak bu modelde uygulamada aksaklıklarla karşılaşıldı. Önce 2008 krizi, sonra pandemi, şimdi de Ukrayna işgali devlet ve piyasa arasındaki dengenin yeniden düşünülmesi gerektiğini gösterdi.

'GELİR DAĞILIMININ İYİLEŞTİLMESİ İÇİN KAPSAMLI POLİTİKAYA İHTİYAÇ VAR'

Ülkemizde ise çok farklı bir süreçten geçiyoruz. Serbest piyasa modeli dememize rağmen son dönemde piyasa müdahaleleri çok yoğunlaştı. Modelle uyuşmayan uygulamaları belirsizliği artırdı ve öngörü güçlüğü ortaya çıktı. Devlet ve Piyasa arasındaki denge gelir dağılımı açısından da büyük önem taşıyor.

Piyasa mekanizmasının çözemediği gelir adaletsizliği sorunu, dünyada sağ popülist dalganın yükselmesi, mülteci akını, yetersiz refah artışı, orta sınıfın erimesi gibi sorunlar da dünyanın önemli problemleri arasına girdi.

Enflasyonun yükselme eğilimine girmesi gelir adaletsizliğini daha da artıracak. Gelir dağılımının iyileştirilmesi için kapsamlı politikaya ihtiyaç var. Ekonomi politikalarını bunları dikkate almadan belirlemek olmaz.

Şimdi de bir gıda krizi ile karşı karşıyayız. Savaş gıda fiyatlarında şiddetli artışlara yol açtı. Savaşın uzaması ithalata bağlı ülkelerde gıda teminini zorlaştıracak.

Enflasyonun bütün ekonomik sorunların başı olması nedeniyle pek çok merkez bankası, enflasyon artışının önüne geçmek için sıkılaşma politikaları uyguluyor. ABD’nin faiz oranlarını artırması tüm diğer ülkeleri etkiliyor. Doların değer kazanması Türk lirasının değer kazanması anlamına geliyor. Dünyadaki fonların daha yüksek getiri sunan ülkelere kayması, Türkiye’nin finansman ihtiyacını zorlaştırıyor.

İçeride uyguladığımız iktisadi politikalarla beraber risk primi yükseliyor. Sıkı para politikaları ile gelişmiş ülkelerin yavaşlaması cari açık, enflasyon sorunlarımızı ağırlaştıracak. Ekonomi politikaları da bu gelişmelere uyumlu olmalı.

ENFLASYON TEPKİSİ

Türk lirasındaki değer kaybının ve enflasyonun ulaştığı seviyelerde, faiz oranlarıyla enflasyon arasındaki makasın geldiği bu noktada istikrarlı bir ekonomiye nasıl geçileceği sorusu da cevap bekliyor.

Enflasyondaki artış, daha önceki enflasyonist dönemlerle karşılaştırılamayacak kadar hızlı. Bu süreç göreli fiyat yapısını bozuyor. Firmalar nasıl fiyatlama yapacaklarını bilemez hale geliyor. Tüketicilerin de fiyatlar konusunda algısı bozulmuş durumda. Enflasyon halkın satın alma gücünü eritiyor. Ücretlerin toplam gelir içindeki payı geriliyor.

Kendi hesabına çalışanların ve ücretlilerin gelirlerindeki gerilemenin nasıl düzeltileceği toplumsal barış açısından sorulması ve cevaplandırılması gereken diğer bir soru. Ekonomideki en büyük öncelik enflasyonun kontrolden çıkmasını önlemek ve ardından kalıcı bir düşüş sağlamak olmalı.

Aksi halde, Türkiye'nin geçmişinde olduğu gibi bir enflasyon sarmalına girmesi topluma çok yüksek bir bedel ödetir. Sorunları çözmek yerine bir süre için hafifletmek yönünde atılan adımlar geri teper. Ekonomik sorunlar sık sık değiştirilen düzenlemelerle çözülmez.

Tam tersine, sık sık değiştirilen düzenlemeler ve piyasanın işleyişine yapılan müdahaleler karar alma ufkunu daraltır ve ekonomiyi daha da bozar. Dengesizlikler tırmanmaya devam eder ve kontrol elden kaçarsa uzun yıllar büyük bedeller ödemeyi gerektiren bir sonuç kaçınılmaz olur.

Buna fırsat tanımadan, ekonomiyi istikrarlı ve sürdürülebilir bir raya oturtacak politikalar için uzmanların, teknisyenlerin, akademisyenlerin önerilerine kulak vermek gerekiyor.

Hukuk sisteminin adil ve etkin çalışması da gerekir. Hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı konusunda şüphe olursa yatırımlar için risk primi gereksiz biçimde yükselir. Belirsizlik, öngörülemezlik ve kendini güvende hissetmemek sadece ekonomi açısından değil toplumsal hayat açısından da olumsuzluk yaratır. Bunun bir sonucu gençlerin ülkeyi terk etmesi.

Önce en iyi eğitimli, yabancı dil bilen, dijital çağa uygun becerilere sahip gençler ülkeden ayrılmaya başladılar. Şimdi farklı eğitim ve beceri seviyelerinden gençler de şanslarını başka ülkelerde aramanın arayışına düştüler.

İktidardan ve muhalefetten cevap beklediğimiz bir soru da gençlerimizin geleceğe güvenle bakmalarının nasıl sağlanacağı.

SOSYAL MEDYA YASASINA TEPKİ

Son zamanlarda üzerinde çok tartışma yapılan sosyal medya yasası ile gündemde olan gerçeğe aykırı bilgi paylaşımı düzenlemesinin gençlerin ülkenin geleceğine güvenini artıracağı konusunda şüphelerimiz var.

Tam tersine, bu düzenleme ifade özgürlüğünün sınırlandırılması endişelerine yol açarak güvensizlik duygusunu derinleştirebilir.”

Turan: İktisat bilimiyle çelişen bir yaklaşım

 

Erdoğan'dan öğrenci affı müjdesi: TÜSİAD'a sert tepki!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (19)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bahadır ozkaymak16 Haziran 2022 07:39

    dunyanın neresınde bır ıs ınsanı varkı yatırım ıcın uretebılmek ıcın yuksek faıız ıster ?

  • xyz16 Haziran 2022 00:10

    Arkadaşlar; ben adamìn yaptığı konuşmanın içeriğine alakası olmayan cevaba sallama dedim. Yoksa haksız yere işten çıkarılan her bir emekçi kardeşimin nasırlı ellerine kurban olurum.

  • Serhat16 Haziran 2022 00:06

    Solcularımızın en sevdiği dernektir.Hatta kendileri bile solcudur Zaten dünyada zengini solcu tek devletiz

  • ALİ HAYDAR TANRIKULU15 Haziran 2022 21:31

    iş adamları böyledir ak parti zamanında hepsi palazlandılar hepsi servetlerine servet kattılar ve onlar için deniz bitti.şimdi de yeni ve başka hükümet gelsin birazda onları aynı şeyleri yapayım mantığı içindeler.servetleri bir iken milyarlarca dolar oldu.orta diket bitti zengin ve yoksul hak diye iki kesim ortaya çıktı.

  • Bozuk saat15 Haziran 2022 22:03

    Tebrik ediyorum, benim gibi arada bir doğru söylüyorsun :) 

  • Boş bir konuşma15 Haziran 2022 18:29

    Özilhan geçenlerde işten çıkardığı ve halkın protestosu ile tekrar işe aldığı 257 depo çalışanını çabuk unutmuşa benziyor.

  • Depo çalışanı15 Haziran 2022 21:07

    Sn. xyz, Migros yönetim kurulu başkanı kim?

  • 257 depo çalışanı15 Haziran 2022 21:04

    xyz sallama derken, emin misin?

  • xyz15 Haziran 2022 19:32

    Sallama.

  • xyz15 Haziran 2022 17:51

    Yine TUSIAD tehdit edilmiş. Kapımızı çalmasınlar denmiş. Geldiğimiz nokta atabildiğini hapse at, mahkemeye verdiklerini süründür, susturabildiklerini sustur ve bazılarınıda tehdit et ve buna ileri demokrasi de. Yersen.

  • Şi15 Haziran 2022 18:22

    20 yıldır kendi çıkarını düşünerek, demokrasi ve yargıya verilen zararı ses çıkarmadan izleyen TÜSİAD, büyük destek veren bu hakareti fazlasıyla hak etti.

  • Mucise Reis ;)15 Haziran 2022 14:34

    Sermaye eriyor, Sermeye erimesi kredi kullanımını teşvik ediyore. kredi kullanımı yüksek faizli krediler çekip, yeni ürün alacak duruma firmanı getirmeni teşvik ediyor. işler çok zor. en ufak sorunda işçi çıkışı kaçınılmaz... düşünün mazot  20 tl .. sen benzincisin satttım kredi kart ile. atıyorum mazotu aldın 18 tl den 2 tl kar var... kredi kart dönüşü 20 gün olsun. 20 gün sonra sattığın mazot bedelini tahsil ediyorsun. mazor almaya gittiğinde 24 tl oluyor, aldığını bu sefer 26 dan satıyorsun eeee... Sermaye eridi :D yeni mal çekemiyorsun 20 den sattın yenisini lütre olarak 24 den aldın. ZARAR personel, elektrık, firma araçları, yemek masrafı, temizlik masrafları, vb. vb. eee nasıl olacak ? yağcıda, şekercide, sucuda, lokantacıda, etçide, mobilyacıda, vb. herkes böyle  :D anlayan kim ? çözecek kim ? Maşallah Bakanlığı, İnşallah Bakanlığı :D yapan =millet ittifakı :D hadi oldu bitti mazot 80 olsun dış güçler saldırsın yola devam...

  • veznedar rıfkı15 Haziran 2022 13:40

    Adam doğruyu söylüyor,,zamlardan boğulacağız,,artık çöplerden yiyecek toplayacak hale geldik,,,yamalı elbise giyeceğiz.,yenisine ulaşamıyoruz,gücümüz kalmadı.

  • Kaçan Grup15 Haziran 2022 13:09

    cds 800. adam bir taraftan faize karşıyım diyor, öbür taraftan bize dünyanın, tarihin en yüksek dolar faizini ödettiriyor.

  • Murat15 Haziran 2022 13:02

    Türkiye'nin sırtındaki kene, Batı'nın ajanları/distribütörleri, müesses nizam, darbecilerin şakşakçıları tusiad'dir...bunlarda millî haysiyet bulunmaz....

  • xyz15 Haziran 2022 14:39

    Murat; sen nesin. Onu söylesene. Bu ülkede sivil toplum örgütlerinin fikirlerini söylemesi kadar doğal ne olabilir. MÜSIAD gibi davulunuzu dövmüyor hazar ondandır.

  • İbrahim Açıkgöz15 Haziran 2022 12:57

    Yanlışa yanlış diyeni Hükümetin kapısından geçemezsin diye tehdit eden, bir garabetin içindeyiz arkadaşlar. Öyle bir yerdeyiz ki; "ya batacağız yada battık haberimiz yok." Hiç böyle olmamıştık. Akaryakıt zamları milleti ruh hastası yaptı. Kimse buna dur diyemiyor.

  • Mucise Reis ;)15 Haziran 2022 14:37

     Dış güçler saldırıyor. ne olur saolsun direnicez.. bu arada mazot olacak 90 tl :D eee yine seçim yok yine direnicez kuru ekmek yiyerek :D başkanlık sisteminde seçim bir kişi isterse olur. 84 milyon istesede olmaz... mazot 150 olsa , ekmek 25 tl olsa ne fark eder ? o istemezden seçim olmaz.. sorun sistem. koalisyon olsa çokdan seçime gidip mazot 10 tl lere inip usd düşmüştü10 lara...  krizin sebebi yönetenler

  • xyz15 Haziran 2022 12:57

    Tuncay abi kime sen ne anlatıyorsun. Bunlar bu işin kitabını yazdı. Bunlar bu inadı bababalarının bakkal dükkanında yapamaz. Ama koskaca bir çınar olan Türliyede bunun inadını ülkeyi batıtrma pahasına yaparlar. Allah sonumuzu hayretsin.