E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaŞirket HaberleriÖzelleştirme sürecinde iptal endişesi---

Özelleştirme sürecinde iptal endişesi

Özelleştirme sürecinde iptal endişesi
05 Şubat 2013 - 00:27 borsaningundemi.com

Başbakan Erdoğan’ın ihalelere ilişkin verdiği iptal sinyallerinin özelleştirme sürecini olumsuz etkileyebileceğinden endişe ediliyor.

Başbakan Erdoğan’ın Başkent Gaz ile köprü ve otoyol ihalelerine ilişkin verdiği iptal sinyallerinin ardından gözler önümüzdeki günlerde düzenlenecek ihaleler ile onay bekleyen özelleştirmelere çevrildi.
Başbakan Erdoğan'ın, Aralık ayında Koç, Ülker ve Malezyalı UEM ortaklığının 5.7 milyar dolara kazandığı köprü ve otoyol ihalesi ile Torunlar Gıda’nın kazandığı 1.162 milyar dolarlık BaşkentGaz ihalesi için söz konusu bedellerin düşük kaldığı yönündeki açıklamasının özelleştirme sürecine olumsuz yönde yansımasından endişe ediliyor.
HİSSELER DEPREMİ ÇABUK ATLATTI, EN SERT GÖZDE DÜŞTÜ
The Lira'dan Ceren Dilekçi'nin haberine göre ihalenin iptal edileceği ve yeniden ihaleye çıkılacağı beklentisi, haftanın ilk işlem gününde şirket hisselerine yansıdı. Gözde Girişim YO, Koç Holding ve Torunlar GYO hisseleri günü düşüşle tamamlarken, süreçten en olumsuz etkilenen Gözde Girişim YO oldu.
17 Aralık ihale tarihinden bu yana endeksin yalnızca yüzde 3 üzerinde getiren Koç Holding hisseleri gün içi en düşük 9,12 lirayı görmesinin ardından günü yüzde 0,21 oranında değer kaybıyla 9,44 liradan tamamladı. Torunlar GYO hisseleri gün içi en düşük 3,14 lirayı görmesinin ardından gün sonunda yüzde 0,31 oranında geri çekilmeyle 3,17 lirada seyretti. Güne taban seviyeden başlayan Gözde Girişim YO hisseleri ise gün sonunda yüzde 7,31 oranında değer kaybıyla 3,93 lirada işlem görerek düşüşte başı çeken hisse oldu.
Erdoğan’ın başkanlığını yürüttüğü Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun (ÖYK) kararı merakla beklenirken, gözler önümüzdeki günlerde düzenlenecek ihalelere çevrildi.
Yabancıların çok aktif olmadığı özelleştirme sürecinin olumsuz etkilenebileceği gelen görüşler arasında. Ülke riskinin, fon maliyetlerinin artacağını kaydeden uzmanlara göre, kamuya karşı bir güven kaybı oluşacak, yoğun bir özelleştirmenin söz konusu olduğu Şubat ayındaki özelleştirmelere firmalar temkinli yaklaşacak.
DÖRT İHALENİN İLK BEDELİYLE SON BEDELİ ARASINDAKİ FARK: 2,7 MİLYAR DOLAR
Enerji yatırım uzmanı Cengiz Güneş, henüz karara bağlanmamış ve son verilen tekliflerin geçmiş tekliflerin çok altında olduğu Boğaziçi, Gediz, Akdeniz Elektrik Dağıtım gibi bir çok özelleştirmenin olduğunu belirtti. Güneş, Başkentgaz dahil dört ihalenin ilk bedeliyle son bedeli arasında 2,7 milyar dolarlık fark olduğunu dile getirdi
Otoyolların özelleşmesinde son ihalede Koç-Gözde-UEM konsorsiyumunun 4,640 milyar dolar bedel verdiğini, Özelleştirme İdaresi'nin bu bedeli yeterli görmediği için kendi iç değerleme çalışmasında rakamı 5,720 milyar dolar olarak tespit etmesi nedeniyle firmaya 5,720 milyar TL'ye çıkma önerisinde bulunduğunu hatırlatan Güneş, Özelleştirme İdaresi'nin kendi iç değerleme çalışmasının söz konusu olduğunu ifade etti.
Güneş, ''Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın çalışma şekline baktığımız zaman, özelleştirilecek tesis veya kavramları programa aldıktan sonra iç değerlendirme çalışması yapar ve bu değerleme çalışmasında tespit edilen bedele bakar eğer bu bedelin altında bir bedelle ihale sonuçlanıyorsa ihale iptal olur. Üstünde bedelle sonuçlanıyorsa teknik olarak ihaleyi sonuçlandırmak üzere gerekli yazışmaları yapıp Özelleştirme Yüksek Kurulu'na gönderir'' açıklamasında bulundu.
Cuma günü yapılacak Kangal Termik Santrali özelleştirmesinin olduğunu, Şubat ayı içerisinde teklifleri alınacak dört bölgenin bulunduğuna değinen Güneş, ihaleler arasında önceden ihaleye çıkan 1,8 milyar dolara giden AEDAŞ Bölgesi ile 2,075 milyon dolara giden Toroslar Bölgesi'nin bulunduğunu söyledi.
''ÜLKE RİSKİ ARTAR, YABANCILARIN GELMESİ GECİKİR''
Bu ihalelerde aynı tür tutarlara ulaşılmasının mümkün olduğunu kaydeden Güneş, konjonktürel olarak özelleştirmelerde dönemsel olarak hem finansal piyasaların durumu hem firmaların durumu gibi konuları değerlendirip karara varmak gerektiğini bildirdi.
Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Sonuçta böyle bir şeye gidiyorsanız bir hukuki düzenleme yapıp özelleştirmelerde ihaleye çıkıp daha sonra devri mümkün olmayanlarda baz bedel önceki teklif tutarından düşük olamaz demeniz lazım. Yoksa bu türden konular her zaman gündeme gelebilir. Şu anda bu tabloya baktığımızda kamu kuruluşlarına güven sarsılır. Yabancılar zaten enerji özelleştirmelerinde hiç yoklar. Gelecekse de yabancıların gelmesi gecikir. Çünkü bu tür durumlarda ülke riski artar, o da fon maliyetlerini arttırır, firmaları ikilemde bırakabilir. Çünkü kesin olan konu, ihale komisyonunun kararı değil, Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı haline gelmiştir. Özelleştirme sürecini olumsuz etkiler diye düşünüyorum. Maliye Bakanlığı'nın ayın 31'inde, 20 milyar Dolar özelleştirme geliri bekledikleri açıklamasında bulunmuştu. Bunun 13,5 milyar doları onay aşamasında demişti. Ama daha sonraki açıklamalara baktığımız zaman böyle bir hedefin tutturulamayacağını söyleyebiliriz.''
FİYAT DÜŞÜK ÇIKTI
Aralık ayında düzenlenen Gediz Elektrik ihalesini, 1 milyar 231 milyon dolarlık teklifle Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu kazanmış ve söz konusu rakam Mehmet Emin Karamehmet ve Mehmet Kazancı'nın aynı şirkete 2011 yılında 1 milyar 920 milyon dolarlık teklifinin yaklaşık yüzde 35 altında oluşmuştu.
Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye bağlı Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmesinde, en yüksek teklifi 546 milyon dolarla Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu vermişti. Akdeniz EDAŞ’ın özelleştirilmesine ilişkin 7 Aralık 2010 tarihinde yapılan ilk ihalede en yüksek teklif 1 milyar 165 milyon dolar ile Park Holding tarafından verilmiş ve iki yıl önce yapılan ihale ile son ihaledeki en yüksek teklifler arasındaki fark 619 milyon dolar olmuştu.
Başkent Doğalgaz ihalesinde en yüksek teklif 1 milyar 162 milyon dolarla Torunlar Gıda'dan geldi. Bugüne kadar 4 ayrı ihalenin yapıldığı ilki 2008 yılında yapılan ihalede şirketin yüzde 80’i için fiyat 1.6 milyar doları bulmuş fakat alıcı ödemeyi yapmamıştı.
Türkiye'nin en büyük elektrik dagıtım sirketi BEDAS'a en yüksek teklifi 1.9 milyar dolarla Cengiz-Kolin-Limak OGG verdi. Boğaziçi EDAS'ın 2010 yılında yapılan ilk ihalesine en yüksek teklifi 2.99 milyar dolar ile Is Kaya-MMEKA (Karamehmet-Kazancı ortaklıgı) vermiş, bunu 2.75 milyar dolar ile Aksa Elektrik ve 2.49 milyar dolar ile Park Holding takip etmişti. Her üç yatırımcının da yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle ihale iptal edilmişti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ÖZ-ÖZ05 Şubat 2013 00:40

    Sürekli para basan, yatırımları tamamlanmış işletmelerin özelleştirilmesindeki mantık anlaşılabilir gibi değil zaten, resmen ben yemeyeyim, al koçum sen ye demeye geliyor, üstelik de hepsi-biryerde şeklinde hamuduyla yedirtmek yani böyle büyük bir paket halinde. Başkent gaz da aynı şekilde. Adamlar tekliflerinin sadece %15'ini öz sermayeden karşılıyorlar zaten, ne güzel iş, kredibilitenle bankadan finansmanı sağla, paraları bas bas azar azar öde, bütün memleketin sahibi ol. Yol, köprü, gaz sonra da inşallah dağ, taş.