E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2012 yılında özelleştirme gelirlerinin ise 10.4 milyar TL olan bütçe hedefinin altında kaldığını dile getirerek, “Kasım sonu itibarıyla özelleştirme gelirleri 6.3 milyar TL’ye ulaşmış olup bunun 1.8 milyar TL’lik kısmı Hazine'ye aktarılmıştır. Onay ve sözleşme aşamasındaki uygulamalar ise yaklaşık 2 milyar civarındadır” dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TBMM’de bütçe sunuş konuşmasını gerçekleştirdi. Şimşek, “Eylül ayında aldıkları tedbirler ile BOTAŞ’ın yükümlülüklerini yerine getireceği varsayımından hareketle elde edeceğimiz yaklaşık 17 milyar TL’lik geliri toplam vergi gelirlerinden çıkarırsak, vergi gelirlerindeki artışın yüzde 7.8 olduğunu görürüz. Bu oran Orta Vadeli Programda öngörülen yüzde 9.5’lik nominal GSYH büyüme oranının altındadır” ifadelerini kullandı. Şimşek, bundan dolayı 2013 yılı vergi gelirleri tahminlerinin temkinli olduğunu kaydetti.
Bakan Şimşek, 2013 yılında harcamaların bütçe öngörüleri çerçevesinde kalması için gerekli tedbirleri alacaklarını vurgulayarak, “Bu çerçevede harcama programlarında verimlilik artışı sağlamak amacıyla idari bir mekanizma oluşturacağız. Önemli harcama programlarını tek tek gözden geçireceğiz. Buna göre 2012 yılında bütçe açığının GSYH’ye oranı geçen yıl OVP’de öngörüdüğümüz oranın yaklaşık 0.8 puan üzerinde gerçekleşecektir. Bu da bütçe açığında 12.4 milyar TL’lik bir sapmayı ifade etmektedir. Hedefe oranla bütçe açığındaki sapmada esas itibarıyla harcamalardaki artış etkili olmuştur” dedi.
MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE GİDERLERİNİN DAHA YÜKSEK GERÇEKLEŞMESİNİ BEKLİYORUZ
2012 yıl sonunda, merkezi yönetim bütçe giderlerinin 362,7 milyar TL ile başlangıç ödeneğine göre yüzde 3.3 oranında, yani 11.7 milyar TL daha yüksek gerçekleşmesini beklediklerini dile getiren Bakan Şimşek, “Bütçe giderlerinin başlangıç ödeneğine göre daha yüksek gerçekleşecek olmasında esas itibarıyla yatırımlar etkili olmuştur. Bütçe harcamalarındaki sapmanın yüzde 55’i sermaye giderleri ve sermaye transferlerindeki artıştan kaynaklanmaktadır. Bu harcamalar Türkiye’nin üretken kapasitesini ve büyüme potansiyelini artırıcı niteliktedir. Buna ilaveten personel giderleri ile mal ve hizmet alım giderlerindeki artış etkili olmuştur” ifadelerini kullandı.
VERGİ TAHSİLATINDA BEKLENEN SEVİYELERİ YAKALAYACAĞIZ
Bakan Şimşek, yüzde 8.7’lik artış oranının, vergi gelirlerinde 2012 yıl sonu için öngördükleri yüzde 9.9’luk oranın sadece 1.2 puan altında olduğunu belirterek, “Aldığımız tedbirler ve yılın son çeyreğinde artan ekonomik faaliyetler, vergi tahsilatında beklenen seviyeleri yakalayacağımızı işaret etmektedir” dedi.
2012 yılında özelleştirme gelirlerinin ise 10.4 milyar olan bütçe hedefinin altında kaldığını dile getiren Şimşek, “Kasım sonu itibarıyla özelleştirme gelirleri 6.3 milyar TL’ye ulaşmış olup bunun 1.8 milyarlık kısmı hazineye aktarılmıştır. Onay ve sözleşme aşamasındaki uygulamalar ise yaklaşık 2 milyar civarındadır. Bu yıl bütçe açığındaki sapmayı kontrol altına almak için vergi artışları dahil bazı tedbirler aldık. Bu dönemde mali disiplinin önemini kavrayan pek çok ülke de benzer önlemlere başvurmuştur. Hatta özel tüketim vergisi ve katma değer vergisi gibi gelir etkisi kısa sürede görülen önlemler genel olarak tercih edilmiştir. Örneğin 2009-12 döneminde, 27 AB ülkesinin 22’si ÖTV, 14’ü KDV gelirlerini artırıcı yönde düzenleme yapmıştır. Dolaylı vergilerin yanı sıra birçok ülke gelir vergisi, sosyal güvenlik kesintileri ile servet üzerinden alınan vergileri de artırmıştır” ifadelerini kullandı.
Büyüme, büyümenin kompozisyonu ve deflatör tahminleri ile 2012 yılında alınan tedbirler birlikte değerlendirildiğinde bütçe gelir tahminlerinin gerçekçi olduğunu vurgulayan Bakan Şimşek, şöyle devam etti:
“Eylül ayında aldığımız tedbirler ile BOTAŞ’ın yükümlülüklerini yerine getireceği varsayımından hareketle elde edeceğimiz yaklaşık 17 milyar TL’lik geliri toplam vergi gelirlerinden çıkarırsak, vergi gelirlerindeki artışın yüzde 7.8 olduğunu görürüz. Bu oran Orta Vadeli Programda öngörülen yüzde 9.5’lik nominal GSYH büyüme oranının altındadır. Dolayısıyla 2013 yılı vergi gelirleri tahminimiz temkinlidir. 2013 yılında harcamaların bütçe öngörüleri çerçevesinde kalması için gerekli tedbirleri alacağız. Bu çerçevede harcama programlarında verimlilik artışı sağlamak amacıyla idari bir mekanizma oluşturacağız. Önemli harcama programlarını tek tek gözden geçireceğiz.”(
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (09:24)