E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaÖzel sermayenin geleceğini şekillendirecek halka arz---

Özel sermayenin geleceğini şekillendirecek halka arz

Özel sermayenin geleceğini şekillendirecek halka arz
24 Mayıs 2021 - 14:41 borsaningundemi.com

Blue Owl Capital’ın 12,5 milyar dolar değerindeki özel amaçlı satın alım şirketi (SPAC) anlaşmasıyla halka arzı, özel sermayenin geleceğini şekillendirecek.

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son yıllarda özel sermaye alanında her heyecan yaratan anahtar kelime, 12,5 milyar dolarlık bir anlaşmayla bir araya geliyor. Blue Owl Capital’ın özel amaçlı satın alım şirketi (SPAC) anlaşmasıyla halka arzını gerçekleştirmesi sektörde yaşanan dönüşümü gözler önüne seriyor. Blue Owl geçtiğimiz hafta NYSE’de işleme açılmadan önce teknik olarak varlık sürdürmüyordu. Ancak alternatif yatırım alanında Dyal Capital Partners ve Owl Rock Capital tanınıyordu ve bu iki şirket geçtiğimiz hafta Blue Owl ismi altında birleşti.

Dyal birçok önde gelen özel sermaye ve özel kredi şirketlerinde küçük hisselere sahip. Bunlar arasında Silver Lake ve Vista Equity Partners da bulunuyor. Owl Rock ise doğrudan kredi alanında lider. Şirket özel sermaye portföy şirketlerine kredi sağlıyor. İlgi çekici olan ise Dyal’ın daha önceden Owl Rock’ta hissesinin bulunması. İkili 2021’in en moda yatırım trendlerini bir araya getirdi ve HPS Investment Partners sponsorluğunda 12,5 milyar dolarlık bir anlaşmayla, SPAC şirketiyle birleşiyor.

Tüm karmaşaya rağmen, anlaşmanın ardındaki motivasyon oldukça basit: Finansman ihtiyacı olan özel sermaye şirketlerine yönelik tek bir kaynak oluşturmak. Eğer bir şirket bilançosuna sermaye eklemek istiyorsa Dyal’a yönelebilir. Bir portföyün krediye ihtiyacı olduğunda ise Owl Rock’ın kapısını çalabilir. Blue Owl hiçbir zaman kendine ait bir hamle yapmayacak olabilir ancak şirket ekosistemin en güçlü destek noktalarından biri olmak için uygun pozisyonda ve anlaşmaların gerçekleşmesi için gerekli olan altyapının kilit bir bölümü olarak faaliyet gösteriyor.

Peki bu türünün tek örneği anlaşma nasıl gerçekleşti ve Blue Owl’un kuruluşu alternatif yatırımların geleceği için ne anlama geliyor? Dyal, Lehman Brothers’ın küllerinden doğdu. borsagundem.com'un derlemesine göre, şirketin Başkanı Michael Rees, şirket 2008 yılında iflas ettiğinde Lehman’da üst düzey yöneticiydi. Rees daha sonra bir yönetim satın alımı aracılığıyla Lehman’ın içinden yükselen bir birim olan Neuberger Berman’a geçti. Küçük bir ekibi olan Rees, o dönemde şaşırtıcı bir fikri gerçekleştirmeye karar verdi ve hedge fonlarda küçük, pasif paylar satın almaya ve böylelikle karlı ücretlerinden faydalanmaya başladı.

Bundan birkaç yıl sonra Providence Equity Partners, Dyal’ın kendisini satın alması için teklifte bulundu. Bu anlaşma ise Dyal’ın özel sermaye alanındaki ilk hamlesi oldu. 

O dönemden bu yana özel sermaye şirketlerinde hisse alımı giderek artış gösterdi ve sektörün en önemli üç oyuncusu Dyal, Goldman Sachs ve Blackstone oldu. Owl Rock ise 2016 yılında Wall Street’in üç tanınmış ismi tarafından kuruldu. Kuruculardan Doug Ostrover daha önce alternatif kredi yatırımcısı GSO Capital Partners’ın kurucu ortakları arasındaydı ve şirket Blackstone tarafından satın alındıktan sonra üst düzey yönetici olarak kariyerine devam etti.

Marc Lipschults KKR’de Küresel Enerji ve Altyapı Başkanı olarak görev yapıyordu ve Craig Packer Goldman Sachs’ın ortaklarından ve kaldıraçlı finans biriminin başkanlarından biriydi. Dyal gibi, onların da zamanlaması da oldukça başarılıydı. Önceki yıllarda küçük ve orta ölçekli şirketler genellikle özel sermaye şirketlerinin hedefinde olurdu ve bu şirketler genellikle önde gelen bankalardan kredi alırdı. Ancak küresel finansal krizin ardından gelen düzenleyici değişikliklikler, alternatif yatırımcıların doldurduğu bir boşluk yarattı.

Dyal, Owl Rock’ta ilk hissesini 2019 yılının kasım ayında satın aldı. Wall Street Journal’ın duyurduğu anlaşmada, şirketin değeri 2,5 milyar dolar olarak belirlenmişti. Birleşme müzakereleri ise geçtiğimiz yaz başladı ve anlaşma aralık ayında açıklandı. Owl Rock’ın yöneticileri ve diğer hissedarları 350 milyon dolar nakit ve 5 milyar dolar değerinde hisse alırken, Neuberger Berman ve Dyal’ın 1,1 milyar dolar nakit ve yaklaşık 5,6 milyar dolar değerinde hisse alacağı öğrenildi.

Birleşmeden doğan Blue Owl sektörde kalıcı sermayenin gerçek bir örneği olabilir. Apollo Capital Management’ın yönetimi altındaki hisselerin yaklaşık %60’ı kalıcı sermaye ve bu oran PitchBook verilerine göre şimdiye kadar sektörde en yaygın kullanılan oran oldu. Ancak Blue Owl için kalıcı sermaye, tüm varlıkların %91’ini oluşturuyor. Blue Owl, Apollo ve KKR gibi özel sermaye devlerinden çok daha farklı bir yol izliyor. Gelecekte Blue Owl da sektörün ilerleyeceği yol üzerinde belirleyici bir rol oynayabilir.

Nobel ödüllü ekonomiste göre piyasalardaki 3 balon

 

Gelişen piyasalarda risk devam ediyor

 

Bitcoin kâbusunun kaynağı Wall Street mi?

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)