E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
2004 yılında ABD’de şirket alımlarının %40’ından fazlası iki ya da daha fazla şirketin, bir şirket alımı gerçekleştirmek için bir araya gelmesiyle oluşuyordu. 2018’de ise bu rakam, PitchBook verilerine göre %20’ye düştü. Ancak son zamanlarda, özel sermaye şirketlerinin yeniden şirket alımları için bir araya gelebileceğine dair söylentiler gündemde. Özel sermaye şirketlerinde geri dönüş yaşanırsa, geçtiğimiz hafta başlangıç kabul edilebilir.
Dünyanın en büyük 7 özel sermaye şirketi üç ayrı gruba ayrılarak, Medline Industries’i satın almak için harekete geçti. Satın alım gerçekleştiği takdirde medikal tedarik şirketinin değeri 30 milyar doların üzerine çıkabilir. Sekizinci sektör santralinin ise tek başına bir şirket alımı gerçekleştireceği düşünülüyor. Bununla birlikte EQT ve Stonepeak Infrastructure, Hollanda’nın telekom devinin 15 milyar dolarlık teklifi reddetmesine rağmen, KPN’yi satın alma planlarını sürdürüyor.
Forbes’un haberine göre, bu ayın ilk günlerinde ise KKR ve Brookefield Asset Management’ın bir araya gelerek 20 milyar dolarlık bir anlaşmayla Toshiba’yı satın almayı hedeflediği öğrenildi. Şimdilik bu alanda ateşten daha çok duman görülüyor. Ancak şirketlerin güçlerini birleştirerek devasa satın alımlar yaptığı zamanlar neredeyse bir jenerasyon öncesinde kaldı. Özel sermaye şirketlerinin ortak satın alımları bırakmasında ise birçok faktör etkili oldu.
Sektörde giderek artan fon boyutları bireysel özel sermaye şirketlerinin geçmişe kıyasla çok daha büyük bir harcama gücü olduğunu gösteriyor. Bu nedenle devasa satın alımlar gerçekleştirmek için şirketlerin bir araya gelme pratiği gözden düştü. Sınırlı sorumlu ortaklar, ulusal varlık fonları ve diğer yatırımcılar ise yatırım ortağı olma konusunda giderek daha istekli olmaya başladı.
Ancak özel sermaye şirketlerinde ortak satın alımların yeniden başlama zamanının geldiğine yönelik de oldukça fazla işaret var. Anlaşmalar konusunda, genel olarak şirket birleşmeleri ve satın alımlar alanı daha önce hiç bu kadar köpüklü olmamıştı. Pandemi sürecinde sermaye piyasalarında görülen şaşkınlık verici büyüme, değerlemelerin artmasına neden oldu. Bunun sonucunda ise özel sermaye şirketlerinin artan harcama gücünün karşısında, yükselen fiyatlar engel olarak çıktı.
borsagundem.com'un derlediği bilgilere göre, sektörün geçmiş yıllardan bu yana beraberinde getirdiği 1,6 trilyon dolarlık varlığa rağmen, özel sermaye şirketleri devasa boyutlarda fonlar elde etmeye devam ediyor. Şirketlerin ise bu parayı bir şekilde harcaması gerekecek. Medline anlaşmasında ise Andvent International, Bain Capital ve CVC Capital Partners gruplardan birini oluşturuyor. KKR, Clayton Dubilier & Rice ile çalışırken Blackstone Hellman & Friedman ile işbirliği içinde.
Apollo Global Management’ın ise şirket alımını tek başına gerçekleştireceği düşünülüyor. Bu şirketlerin ellerinde bulundurdukları sermayenin boyutu şaşkınlık verici. Tüm şirketlerin amiral gemisi fonları toplamda 160 milyar dolar getiri sağladı. Tüm şirketler satın alımları tek başlarına gerçekleştirecek güce sahip. Ancak 30 milyar dolarlık bir şirket değerlemesi, süreçteki dengeleri değiştiriyor.
Özel sermaye şirketlerinin ortak satın alımları geçmişte bazı yüksek profilli çöküşlere neden olduğu için bazı çevreler, bu fikre sıcak bakmıyor. KKR, TPG Capital ve Goldman Sachs Capital Partners, rekor kırarak 45 milyar dolarlık bir anlaşmayla TXU’yu satın aldı. Şimdi Energy Future Holdings ismiyle bilinen şirketin satın alımı için devasa miktarda borç alındı, bunun sonucunda da 2014 yılında iflas başvurusu yapıldı.
Genel bakış açısına göre özel sermaye şirketlerinin satın alım anlaşmalarını tek başlarına gerçekleştirmesindense, başka bir şirketle ortaklaşa yürütmesi daha güvenli bulunuyor. 2018 yılında PitchBook, ortaklaşa satın alınan portföy şirketlerinin yalnızca %7,2’sinin iflasa sürüklenirken, yalnızca bir şirketin satın aldığı kurumların %14,5’inin iflas ettiğini açıkladı.
Mega özel sermaye fonları şimdiden korona virüs krizi öncesi seviyelerine geri döndü. Ortak özel sermaye satın alımlarının ise bu gelişmeyi takip etmesi bekleniyor.
Bilançoda ilk çeyreğin tahribatı tüm yılı etkiler mi?
Piyasalarda fiyatlamalar açısından belirleyici konular
Hisse piyasalarında alımlar güç kazandı
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:01)