E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
BORSAGUNDEM.NET – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Halka açık olmayan piyasaların amansız yükselişi yatırım çevrelerinde endişeye sebep oluyor. Financial Times’ın haberinde yer alan McKinsey raporuna göre, artan finansman maliyetleri ve belirsiz ekonomik büyüme tablosuna rağmen yönetim altındaki özel piyasa varlıkları geçen yıl 30 Haziran’da 13,1 trilyon dolara ulaştı ve 2018’den bu yana yılda yaklaşık %20 büyüdü.
Fon toplama oranları 2021’deki zirvesinden bu yana düşmüş olsa da State Street tarafından yakın zamanda yapılan bir ankete göre kurumsal yatırımcıların çoğunluğu altyapı, özel borç, özel sermaye ve gayrimenkul gibi birçok halka açık olmayan piyasadaki varlıklarını artırmayı amaçladıklarını belirtiyor.
FT yazarı John Plender, Küresel Finans Krizi’nden bu yana özel piyasaların özellikle de büyük satın alımlar kategorisinin, ultra gevşek para politikası üzerine inşa edildiğini belirtiyor. Borsa yazarına göre getirilerin büyük bir bölümü, portföy şirketlerinin verimliliğini artırmasıyla değil, varlıkların sürekli artan piyasa oranlarında satılmasından kaynaklanıyor. Varlıkların getirisine göre özkaynak kârlılığını artması kaldıraçların yükselmesiyle gerçekleşiyor.
Günümüzde ise bu kaldıraç seviyeleri azalıyor, finansman maliyetleri artıyor ve bilançolar zayıflıyor. Yatırımcılara yapılan ödemeler de düşük kalıyor. Zira yöneticiler varlıklarını satmak ve getiri oranları baskı altıdayken kârlarını düşürmek konusunda isteksiz davranıyor. Özel borçlara gelindiğinde ise bu borçların büyümesi büyük ölçüde düzenleyici arbitrajı tarafından yönlendiriliyor. Geçmişte özel piyasaların ana kredi sağlayıcısı olan bankalar finansal krizden bu yana daha sert düzenleyici tedbirlerle karşı karşıya.
Plender’a göre merkez bankalarının kolay para politikası döneminde özel sermaye piyasaları göz ardı edildi. Özel sermaye piyasalarındaki yönetişim eksiklikleri özel sermaye yöneticilerinin portföy şirketlerine önerdiği değerlemeleri sorgulanır hale getirdi. Değerlemelerin sorgulanması politika faizlerinin normal seviyelere geri dönmesiyle akut bir soruna dönüştü.
Özel sermaye yöneticileri varlıklarının değerindeki düşüşleri borsalardaki şirketlere göre çok daha düşük gösterme eğiliminde. Ancak Plender’a göre bu varlık kategorisinin daha yüksek kaldıraçları ve likidite eksikliği göz önüne alındığında bu tam bir saçmalık. Zira bu alandaki kayıpların halka açık şirketlerin sermayesinden çok daha büyük olması gerekiyor.
Ayrıca borsa yazarına göre Amerikan mahkemelerinin ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun (SEC) özel sermaye alanındaki performans ve ücretler konusunda daha fazla şeffaflık talep eden yeni kurallarını iptal etme kararı da endişe verici. Yöneticiler ve yatırımcıları arasındaki bireysel anlaşmalara dayanan açıklamalarda belirli bir düzen bulunmuyor. Yatırımcıların genellikle farkında olmadan ödedikleri şirket içi getiri oranlarının ve saydam olmayan arka kapı ücretlerinin hesaplanması çok fazla tartışmaya konu oluyor.
Plender özel piyasalardaki tüm olumsuzluklara rağmen yatırımcılar için avantajlarını da kabul ediyor. Altyapıda karbonsuzlaşma ve dijitalleşme gibi birçok akıma erken katılım sağlayan özel piyasalar yatırımcılara büyük fırsatlar sunuyor. Risk sermayesi alanı ise yeni teknolojilere giriş imkanı veriyor.
Özel sermaye piyasalarına akan meblağlar hesaba katıldığında ise likidite dışı primin nasıl hasat edileceği soru işareti yaratıyor. Kenarda tutulan ve yatırımcılar tarafından taahhüt edilen ancak henüz yatırılmayan rezervler 3,7 trilyon dolar seviyesinde bulunuyor.
Özel sermayenin halka açık piyasalara göre performansını değerlendirmek zordur. Gerçek getiriler ancak yatırımlar nihayet gerçekleştiğinde bilinebilir. Bu arada, her şey yöneticilerin değerlemelerine bağlıdır. Johns Hopkins Carey İşletme Okulu’ndan Jeffrey Hooke, özel sermaye yöneticilerinin orta halli yatırım getirilerini bir yığın gizlilik ve yanlış bilgi içinde gizlediğini savunuyor. Hooke, bu yöneticilerin öz sermaye getirilerini artırmak için borç para aldığını ve bu parayı çok az hesap verebilirliği olan devasa bir ticari imparatorluğa dönüştürdüğünü belirtiyor.
Ancak günümüzde ise gevşek para politikası dönemi geride kaldı. Özel sermaye ise Plender’a göre yatırımcılar için çok daha tehlikeli bir alana dönüştüğü görülüyor.
Trump’a suikast girişimi piyasaları uçurabilir
Yatırımda kazananları pes edenlerden ayıran 10 prensip
Bitcoin'de 'Trump' etkisi: Fiyatı fırladı!
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
Bizim borsaya hiç bir şey olmaz bizim başımızda sebest ekonomi proğramı uygulayan bir dünya lideri RTE ve BAHÇELİ var.
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (11:02)