E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.
Ordu Yardımlaşma Kurumu'na (OYAK) ait Ataer Holding'in satın alma yönündeki ilgisini kaybetmesi üzerine British Steel'e talip olan Çinli Jingye Grubu'nın adı öne çıktı. İflas eden İngiliz çelik üreticisi şirketin satışıyla ilgili Jingye Grubu ile önümüzdeki hafta başı itibariyle presipte bir anlaşmaya varılabileceği belirtiliyor.
Ataer Holding, British Steel'e bağlı son iki demir-çelik tesisinden birini satın almak üzere ağustos ayında vardığı ön anlaşmanın ardından pazarlıklar yürütüyordu. Türkiye'nin en büyük emeklilik fonu olan OYAK'ın sahibi olduğu Ataer Holding İngiliz hükümetinin tercih ettiği aday olarak son 10 haftadır münhasır inceleme hakkıyla hareket etmesine karşın ekim ayı sonu itibariyle bir teklif sunmadı.
İngiliz basınında Ataer Holding'in çelik şirketini satın almak için 70 milyon sterlin önerdiği ve 900 milyon sterlinlik yatırım sözü verdiği bildiriliyor.
Ataer Holding neden ilgisini kaybetti?
Ataer Holding'in geri atmasına gerekçe olarak şirket tedarikçileriyle mal ve hizmet alımında fiyat indirimi uygulanması konusundaki zorluklar gösterildi. Ancak İngiliz hükümetinin desteğini alan Ataer Holding'e tanınan sürenin dolmasına kısa bir süre kala OYAK'la ilgili sendikalar ve bazı milletvekillerinden olumsuz açıklamalar geldi.
OYAK'ın Türk ordusuyla yakın bağlantısına ve Türkiye'nin en büyük çelik üreticisi olan Erdemir'in yüzde 49 hissedarı olmasına dikkat çekilen bazı haber, rapor ve açıklamalarda satışın gerçekleşmesi halinde British Steel'de üretilen çeliğin Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı gibi askeri operasyonlarında kullanılabileceğine dair endişelerin olduğu ifade edildi. Sendikalar ise OYAK'ın ortağı olduğu otomobil firması Renault'da yaşanan işçi haklarına dair sorunları öne çıkardı.
British Steel on binlerce kişiye istihdam sağlıyor
Bazı İngiliz kaynaklar ise önceliklerinin şirketin kurtarılması olduğuna dikkat çekiyor. Şirketin satışı, şirketin bünyesinde istihdam ettiği 4 binden fazla kişinin yanı sıra, endüstriye arz sağlayan üretim zincirinde 20 bin kişinin de geleceğini belirleyecek.
1967 yılında ülkenin kuzeyindeki Scunthorpe'da kurulan ve İngiliz demiryollarının en büyük tedarikçisi olan şirketin Mayıs ayındaki iflasıyla ilgili olarak Brexit'in yarattığı belirsizlik gösterilmişti. Konuyla ilgili yorumlarda İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması (Brexit) sonrasında Avrupalı müşterilerinin olası tarifelerle ilgili endişe duyduğu, ayrıca İngiliz Sterlini'nin bu süreçte uğradığı değer kaybı nedeniyle hammadde maliyetinin arttığı öne sürüldü.
Şirketin iflasında Amerika Birleşik Devletleri ile Çin arasındaki ticaret savaşları ve çelik ürünlerine getirilen ek vergilerin de etkili olabileceği de bildiriliyor.
Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.
dedim eyvah!
Ilvayi alalim
borsaningundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.borsaningundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.borsaningundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur.
BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.
borsaningundemi.com verilerin sekansı, doğruluğu ve tamliği konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıkar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerden oluşan herhangi bir zarardan borsaningundemi.com sorumlu degildir. BİST, verinin sekansı, doğruluğu ve tamlığı konusunda herhangi bir garanti vermez. Veri yayınında oluşabilecek aksaklıklar, verinin ulaşmaması, gecikmesi, eksik ulaşması, yanlış olması, veri yayın sistemindeki performansın düşmesi veya kesintili olması gibi hallerde Alıcı, Alt Alıcı ve/veya kullanıcılarda oluşabilecek herhangi bir zarardan BİST sorumlu değildir.
Finansal veriler aracılığıyla sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir. Son güncelleme saati (17:24)