E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıOyak Yatırım: Aylık bülten---

Oyak Yatırım: Aylık bülten

Oyak Yatırım: Aylık bülten
04 Ağustos 2012 - 08:23 borsaningundemi.com

Oyak Yatırım, Ağustos ayı aylık bültenini yayımladı. Ayrıntılar şöyle:

Çin ve ABD´de ekonomide yavaşlama kaygıları artarken, Avrupa´da açıklanan veriler de durgunluğun derinleştiğine işaret etmektedir. Likiditenin bu denli bol olduğu ortamda ekonomilerin zayıf performans göstermesi, Almanya´nın parasal önlemlerden çok, yapısal önlemlerin uygulanması gerektiği tezini desteklemektedir. Ancak parasal birliği oluşturup, mali birliği oluşturamayan Euro bölgesi ülkelerinin, bu krizden çıkması için alınacak kararları kararlılıkla uygulaması gerekiyor. Almanya, yapısal önlemleri almayan borcu yüksek ülkeleri daha fazla finanse etmeye razı görünmemektedir. Kısacası, Euro bölgesinde tehlike çanları çalmaya devam ediyor. Bu arada, finansal piyasalar tarafından büyük ümitlerle beklenen AMB toplantısı da beklentileri karşılayamadı. Her ne kadar AMB Başkanı Draghi, ekonomik görünümün artan belirsizlik ile zayıf seyrini sürdürmeye devam ettiğini belirtse de; konuşmasında "standart dışı" önlemler alınabilineceğinden bahsetmesi Avrupa tarafında en kötünün henüz geride kalmadığına dair endişeleri arttırmaktadır. AMB´den daha da heyecanla beklenen Fed toplantısında da, Kurul her ne kadar ekonomik görünümün kötüleştiğinin altını çizse de herhangi bir genişletici adım atmamıştır.
Yurtiçinde ise, Temmuz ayında öne çıkan gelişme Merkez Bankası´nın %5.75-%11.5 geniş faiz bandında bir indirime gitmesi beklentisiydi. Fakat 19 Temmuz tarihinde gerçekleşen Para Politikası Kurulu toplantısında (beklentimiz dâhilinde) temkinli duruş korunmuş ve bant sabit bırakılmıştır. Ayrıca, TL zorunlu karşılıkların yabancı para cinsinden tutulabilme oranı %50´den %55´e yükseltilerek TCMB rezervine yaklaşık 2.9 milyar dolarlık bir katkı sağlamak amaçlanmıştır. Toplantı notlarında, genel olarak PPK´nın ekonomik görünümle ilgili görüşlerini koruduğu, bu anlamda ılımlı ekonomik büyümeye karşın enflasyon konusunda temkinli iyimserliğini sürdürdüğü görülmektedir. Küresel belirsizlikler karşısında PPK´nın geniş manevra alanını korumasını olumlu buluyoruz. Bu arada, TCMB 2012 yılsonu enflasyon beklentisini olumlu petrol fiyatları, gıda fiyatları ve ithalat fiyat endeksindeki aşağı revizyonlarla %6.5´den %6.2´ye düşürmüştür. 
Ağustos ayında eksi gelen enflasyona rağmen yıllık TÜFE´nin baz etkisi ile %8.9´dan %9.1´e yükselmesi her ne kadar geçici bir durum olarak görülse de TCMB enflasyon konusunda temkinli tutumunu sürdürmektedir. Yıllık bazda yükselen enflasyon ve 16 milyar TL civarında iç borç ödemesi olmasına rağmen yurtdışı risk iştahının şu anki seviyelerde sürmesi varsayımı ile faizin Ağustos ayında %7.1-7.7 aralığında hareket etmesini bekliyoruz. Döviz piyasasında ise, Avrupa´ya yönelik gelişmelerin parite üzerinde yarattığı dalgalanmalara bağlı olarak USD/TL kurunun 1.75-1.82 bandında dalgalanmasını beklemekteyiz.
Geçtiğimiz ay içerisinde İMKB´de alımların hız kazandığını gördük. Özellikle yılbaşından bu yana tahvil piyasasına 7.8 milyar dolar ve hisse senetlerine 2.1 milyar dolar giriş piyasaları destekledi. Olası bir not artırımı hikayesinin bu seviyelerden bir satış fırsatı olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz. Bono faizlerinde yaşanan gerilemenin yeterli seviyeye ulaştığını ve şirket değerlemelerinin buradan yeni bir ralliye izin vermeyeceğini söyleyebiliriz. Global piyasalarda yapılabilecek yeni parasal genişleme girişimlerinin ise bize etkisi sınırlı olacaktır. Halihazırda Türk bankalarının (yeterli faiz seviyesini verdiklerinde) dış piyasalardan fon bulmakta sıkıntı çekmediği görülmektedir. Tartışmalı altın ihracatıyla desteklenen dış açıktaki daralmaya temkinli yaklaşmakta fayda olduğunu düşünüyoruz. Yavaşlayan dış ticaret, ekonomiyle ilgili endişeleri de beraberinde getirmektedir. Ayrıca, faizlerdeki gerilemeye rağmen yavaşlayan kredi büyümesi de iyi sinyal vermemektedir. Bu durumda, TCMB Eylül ayı civarında piyasaya müdahale ederek, yine karmaşık bir şekilde yeni bir gevşemeye gidebilecektir. Bu nedenlerle, şu anda piyasanın olumsuza dönebileceğini düşünüyoruz. Piyasadaki yükseliş sonucunda oluşan karların realize edilerek, yeni bir dağılım için yer açılması uygun olacaktır. Bu paralelde, portföyümüzden özellikle geçtiğimiz dönemde iyi performans gösteren hisseleri çıkararak ve yeni şirketler ekleyerek bir değişikliğe gidiyoruz. Hisse önerilerimiz; AEFES, BANVT, OTKAR, TTKOM, YKBNK´dır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)